Logo

Akcionarsko Društvo

Aerodromi
CRNE GORE

Dobro Došli

Novi skeneri na aerodromu Tivat
18.12.2017

Dva najmodernija nova fiksna skenera vrijedna preko 180 hiljada eura, instalirana su na Aerodromu Tivat. Riječ je o uređajima američkog proizvođača „Evolve Technology“ koji su namijenjeni za otkrivanje metalnih predmeta i eksplozivnih materija.   

Novi skeneri su stavljeni u probni rad u prisustvu inspektora za bezbjednost Agencije za civulno vazduhoplovstvo Crne Gore Krsta Pavićevića, pomoćnika za bezbjednost izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore Jovana Mačića i načelnika za bezbjednost Aerodroma Tivat Boška Lukovića. Na uređajima će se u narednom peridu obučavati osoblje Službe bezbjednosti Aerodroma Tivat prije nego novi skeneri budu postavljeni na konačnu lokaciju - na prilaze ulaznim vratima same terminalne zgrade tivatske vazdušne luke, sa njene tzv. kopnene strane.
 
„Skeneri su namijenjeni kontroli svih lica koja iz bilo kojeg razloga prilaze kopnenoj, odnosno javnoj zoni aerodroma. Praksa kontrole te zone u vazdušnim lukama sa aspekta unošenja metalnih predmeta ili eventualno, eksplozivnih materija, uvedena je tek nedavno i to su novi standardi koje za sada primjenjuje samo manji broj država u Evropi i svijetu. Ipak, s obzirom da će ti standardi biti uskoro obavezni po preporuci Međunarodne civilne vazduhoplovne organizacije ICAO, mi smo došli u priliku da budemo među predvodnicima te prakse jer su ovavi skeneri do sada u Evropi instalirani na samo par najvećih i najbitnijih aerodroma“, kazao je Mačić istakavši da tih skenera nema još ni  na jednom od aerodroma u bivšoj Jugoslaviji.

Novi skeneri će biti postavljeni na stalne pozicije pred prilazom terminalnoj zgradi aerodroma u Tivtu najkasnije do aprila naredne godine a svojim kapacitetom od 600 ljudi na sat po uređaju, neće uticati na  propusnu moć putničkog terminala.

Milioniti putnik na aerodromu Podgorica
07.12.2017

Prvi put u istoriji, Aerodrom Podgorica prešao je cifru od milion opsluženih putnika. Milioniti putnik
Igor Perišić, stigao je avionom Austrian Airlinesa iz Beča a ispred aviona sačekao ga je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić, direktor Aerodroma Podgorica Dragan Milanović kao i direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić.
 
Tom prilikom gospodinu Perišiću, koji više od 15 godina živi u Švajcarskoj a došao je da posjeti
porodicu, uručen je vaučer za vikend u prestižnom hotelu Hilton, crnogorska vina kao i monografija
Crne Gore. Danilo Orlandić,izvršni direktor Aerodroma Crne Gore a.d. „ Izuzetno mi je zadovoljstvo što je nakon tivatskog i podgorički aerodrom prešao tu magičnu brojku od milion opsluženih putnika. Ovo je uspjeh svih nas a prije svega želim da se zahvalim radnicima Aerodroma Podgorica koji tokom cijele godine rade kako bi se naš svaki putnik osjećao i komforno i bezbjedno. Godina na izmaku je godina rekorda ali s obzirom na najave, 2018-ta će je nadmašiti.“
 
Željka Radak Kukavičić, direktorica Nacionalne turističke organizacije „ Od povezanosti Crne sa drugim destinacijama zavisi uspješnost turističke sezone i dalji razvoj Crne Gore kao turističke destinacije. Preko aerodroma povezani smo sa sve više destinacija, promet putnika i promet aviona imaju dvocifren rast a rast čarter saobraćaja me posebno raduje. Sve se to reflektuje na samu turističku sezonu-za prvih 10 mjeseci Crnu Goru je posjetilo preko milion i 900 hiljada turista a ostvareno je 11 miliona 440 hiljada noćenja. „
 
Od početka godine na oba crnogorska aerodroma opsluženo je 2 110 000 putnika a obavljeno je
preko 13 hiljada letova. Očekujemo do kraja godine oko 2 200 000 opsluženih putnika, što je za oko 315 000 više nego 2016.godine.

SUSRET PREDSTAVNIKA LUFTHANSE I AERODROMA CRNE GORE
07.12.2017

Predstavnici top menadžmenta Lufthansa grupe Manuel Mejer i Silvia Švinghamer, posjetili
su Aerodrom Podgorica i razgovarali sa izvršnim direktorom Aerodroma Crne Gore Danilom
Orlandićem i njegovim  saradnicima. Glavna tema razgovora  bile su postojeća i buduća
saradnja.


Direktor Orlandić je naglasio da je širenje mreže destinacija medju priroritetima Aerodroma
Crne Gore. „U tom procesu, Lufthansa grupa kao jedna od najznačajnijih aviokompanija u
Evropi i svijetu, zasigurno može i treba da nam bude partner. Za sada njihova kćerka firma
Austrian Airlines realizuje liniju Podgorica-Beč- Podgorica, a nadam se da će već iduće godine
neka od aviokompanija iz Lufthansa grupe saobraćati ka Crnoj Gori i sa drugih evropskih
destinacija“, istakao je Orlandić.Manuel Mejer, šef zemaljske operative ispred Lufthansa, Austrian Airlines i Swiss za Evropu,
Zajednicu nezavisnih zemalja i  Magreb ovom prilikom izjavio je:
„Zadovoljni smo brojem putnika koje prevezemo na ovoj liniji i srećni što od 2004. godine,preko našeg haba u Beču, povezujemo Crnu Goru sa destinacijama širom svijeta.  U tom smislu, kako bi uočili nastale prilike, stalno pratimo tržišno okruženje. Takođe smo govorili o mogućnostima daljeg jačanja naše već dobre, bliske i duge saradnje,  a sve u kontektstu obezbjeđenja visokih standarda kvaliteta za naše korisnike i tačnosti pri obavljanju operacija.“

Lufthansa grupa, najveće je udruženje aviokompanija na svijetu i predvodnik na
tržištu
evropskog aviosaobraćaja. Trenutno saobraća ka više od 300 destinacija na četiri kontinenta,
a samo tokom prošle godine prevezli su oko 110 miliona putnika.

 

​EKSPERTSKI TIM MEDJUNARODNE ORGANIZACIJE ZA CIVILNO VAZDUHOPLOVSTVO (ICAO) U POSJETI AERODROMU PODGORICA
07.12.2017

​​

Eksperti Medjunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) posjetili su Aerodrom Podgorica. Cilj posjete bio je da tim eksperata uvidom u procedure i postupke, napravi analizu i procjenu primjene mjera sigurnosti na Aerodromu Podgorica. Tim stručnjaka bio je zadovoljan stepenom sigurnosti na podgoričkom aerodromu a posjeta je rezultirala korisnim i konkretnim
preporukama za dodatno poboljšanje. 

 

U timu su osim predstavnika ICAO bili i eksperti iz američke vazduhoplovne agencije FAA, Medjunarodnog udruženja aviokompanija IATA-e, Eurocontrol-a, Aerodroma Pulkovo i Aerodroma Brisel. U sklopu posjete održana je i radionica kojoj su prisustvovali predstavnici svih crnogorskih institucija koje se bave vazduhoplovstvom.

 

 

PRVI LET NA LINIJI DUBAI-SARAJEVO- PODGORICA
07.11.2017

Realizovan je prvi let aviokompanije FlyDubai na liniji Dubai-Sarajevo-Podgorica. Na taj način Podgorica se pridružila mreži destinacija koju je FlyDubai izgradio u regionu Centralne i Istočne Evrope, a koja uključuje Beograd, Bratislavu, Bukurešt, Prag, Skoplje, Sarajevo i Sofiju.

Prvim avionom doputovao je i izvršni direktor FlyDubaia Gait Al Gait kao i potpredsjednik za komercijalne poslove Džejhun Efendi. Njih su na Aerodromu Podgorica dočekali izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić sa saradnicima, direktorica Nacionalne turističke organizacije Željka Radak Kukavičić, kao i ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori NJ.E.
Abdulsalam Al Romaiti.

U razgovoru sa prvim čovjekom FlyDubaia, Orlandić je iskazao zadovoljstvo što će avioni te aviokompanije nakon uspješne ljetnje sezone i popularnosti letova za Tivat, slijetati i na podgorički aerodrom tokom zimskih mjeseci. Dogovoreno je i da se zajedničkim naporima Crna Gora kao turistička destinacija, promoviše u UEA s obzirom na važnost tog tržišta i na privrednu saradnju dvije zemlje.
 

Gait Al Gait je istakao da je ponosan na otvaranje nove linije i saradnju sa Aerodromima Crne Gore. Dodao je da je otvaranju nove linije i interesovanju za Crnu Goru, doprinjela posjeta oko 150 novinara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su bili oduševljeni Crnom Gorom kao i vizna liberalizacija, te da je zajednička saradnja na promociji dvije zemlje sada ključna. Kompanija FlyDubai će realizovati letove dva leta sedmično, srijedom i nedjeljom, pri čemu će letovi uključivati i zaustavljanje u Sarajevu, popularnoj destinaciji u mreži Flydubai-a.POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI CRNOGORSKIH I AERODROMA NIKOLA TESLA
07.11.2017

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore AD Danilo Orlandić i v.d. generalnog direktora AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd Saša Vlaisavljević, potpisali su Sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji. Sporazumom je definisana razmjena iskustva, edukacije, kao i stručna podrška i konsultacije u vezi sa bezbjednošću, kazali su iz Aerodroma Crne Gore.

„Sporazum podrazumijeva edukaciju radnika iz sektora prihvata i otpreme aviona i putnika kao i službe bezbjednosti. U godini kada bilježimo najbolje rezultate u istoriji Aerodroma Crne Gore po svim pokazateljima, želimo da budemo još bolji i uspješniji. Slijedi period ubrzanog razvoja jer hoćemo da nastavimo da idemo u korak sa evropskim standardima", rekao je Orlandić.

Vlaisavljević je kazao da je potpisivanje ovog sporazuma izuzetno  važno za dva strateški značajna preduzeća u obje države, koja se mogu ponositi rezultatima svog poslovanja.

"Drago mi je što na samom početku rada novog menadžmenta Aerodroma Crne Gore vidim da imamo slične poglede o razvoju vazduhoplovstva u regionu i pravac u kom taj razvoj treba usmjeriti. Beogradski aerodrom pružiće podršku Aerodromima Crne Gore u svim segmentima operativnog funkcionisanja“, ističe Vlaisavljević.

Sporazum o saradnji je, navode iz Aerodroma Crne Gore, utoliko važniji ako se ima u vidu da i Aerodrom Nikola Tesla i aerodromi u Podgorici i Tivtu ove godine bilježe značajan rast broja putnika, što će, kako su kazali, doprineti daljem razvoju privrede i turizma u regionu.

Potpisivanju je prisustvovao i predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijušković.

 

 

 

aerodromi_cg

AERODROMI CRNE GORE NA INSTAGRAMU
17.10.2017

Od nedavno Aerodromi Crne Gore imaju svoj instagram profil. Pratite nas i osjetite duh Aerodroma Podgorica i Aerodroma Tivat. Ukoliko i sami zabilježite interesantan momenat sa naših aerodroma pošaljite nam fotografiju ili nas tagujte. Aerodromi Crne Gore (aerodromi_cg) 

 

 

 

MILIONITI PUTNIK - TIVAT
23.09.2017

Milioniti putnik na aerodromu Tivat

Prvi put u istoriji Aerodrom Tivat dočekao je milionitog putnika. Eleonor Fenlon, koja je doputovala iz Londona, sačekao je na platformi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore a.d. Danilo Orlandić, menadžment preduzeća kao i direktorica Nacionalne turističke organizacije, Željka Radak Kukavičić.

Jubilarnoj putnici je uručen i nagradni vaučer za boravak u renoviranom hotelu „Aleksandar“ na budvanskoj rivijeri koji može da iskoristi tokom iduće ljetnje sezone.

Izvršni direktor a.d. Aerodromi Crne Gore Danilo Orlandić je izjavio da je u pitanju veliki dan za Aerodrom Tivat i cijelo preduzeće. „Ovo je uspjeh svih nas. Ovo je dan kada moramo da budemo ponosni na svakog našeg radnika i na sve koji su doprinjeli da se ovakav uspjeh ostvari. Ovo su sjajni rezultati ali i rezultati koji obavezuju i učinićemo sve da unaprijedimo naše usluge i da budemo što bolji. Do kraja godine očekujemo da opslužimo oko 2 miliona i 100 hiljada putnika na oba naša aerodroma, što je apsolutni rekord a milionitog putnika na Aerodromu Podgorica očekujemo krajem godine. “, istakao je Orlandić.

 

Docek  Eleonor Fenlon

„Zadovoljstvo mi je što mogu reći da Crna Gora bilježi konstantni porast turističkog prometa, o čemu najbolje govore i podaci o broju prevezenih putnika na našim aerodromima koji predstavljaju krucijalnu kariku u unapređenju turističkog proizvoda destinacije. Unaprijeđenje aviodostupnosti jedan je od naših strateških ciljeva na putu da Crnu Goru učinimo cjelogodišnjom turističkom destinacijom. Trenutno su Aerodromi Tivat i Podgorica povezani sa po 40 destinacija, prisutno je 70 aviokompanija, što našu destinaciju čini dostupnijom turistima iz Evrope iz cijelog svijeta“, navela je Radak Kukavičić.

Aerodromi Crne Gore, prema najavama, do kraja godine će opslužiti preko 2 miliona putnika, na oba crnogorska aerodroma, pa će tako 2017. godina biti još jedna u nizu rekordnih i po obimu saobraćaja i po finansijskim pokazateljima.

 

 

PODGORICA-ATINA  Agean Airlines
12.06.2017

Najveća grčka avio-kompanija Aegean airlines od danas povezuje Podgoricu i Atinu. Letovi će se obavljati dva puta sedmično- srijedom i nedjeljom sa polaskom u 8:55 iz Atine i predviđenim dolaskom u Podgoricu  u 9:30 po lokalnom vremenu. Polazak aviona iz Podgorice za Atinu planiran je za 10:00. Grčka kompanija koristiće na toj ruti letjelicu Bombardier Dash Q400 kapaciteta 78 sjedišta.

Prvi avion Aegean airlinesa dočekan je na Aerodromu Podgorica uz tradicionalni pozdrav vodenim topovima.

Planirano je da linija traje do 10. septembra ali postoji mogućnost i da se ona nastavi tokom cijele godine.

Uspostavljanjem nove linije, prve direktne sa Atinom,dodatno je poboljšana aviodostupnost Crne Gore i olakšan je dolazak turista do naše zemlje, što svakako doprinosi cjelokupnoj turističkoj privredi. 
 

 

 

NOVA LINIJA TRANSAVIE PARIZ-TIVAT-PARIZ
12.05.2017

 

Od 27. aprila francusko-holandska kompanija Transavia počela je da saobraća na liniji Pariz-Tivat-Pariz. Letovi će obavljati do 1.oktobra a povodom uspostavljanja linije Pariz-Tivat-Pariz, predstavnici aviokompanije Transavia, Aerodroma Crne Gore i Nacionalne turističke organizacije Crne Gore održali su zajedničku konferenciju za medije, na kojoj je istaknut značaj povezivanja glavnog grada Francuske i Tivta.

Iz francusko-holandske "lou kost" kompanije poručili su da očekuju da će do početka oktobra na toj liniji prevesti oko 15 hiljada putnika.

Erv Kozar, komercijalni direktor Transavie: „Ove, premijerne naše godine u Crnoj Gori, na ruti između Tivta i Pariza ponudićemo ukupno oko 17 hiljada sjedišta u avionima, a računamo da ćemo ostvariti rezultat od najmanje oko 15 hiljada prevezenih putnika jer je proječan load faktor Transavie 90 odsto. Današnjim letom doveli smo predstavnike brojnih francuskih turističkih agencija i operatera jer nam je obostrani cilj da u Francuskoj što više promoviemo Crnu Goru kao destinaciju, i posebno Tivat. Imamo odličnu saradnju sa Aerodromima Crne Gore i crnogorskom Nacionalnom turističkom organizacijom, a u najnovijem broju inflight magazina naše kompanije, objavaljen i poseban tekst na tri strane o turističkoj ponudi Crne Gore."
Maja Liješević, zamjenica direktorice NTO CG  je naglasila da je francusko tržište jedno od najbitnijih zapadnoevropskih tržišta sa kojeg se  već nekoliko godina bilježi stalni rast. „Lani smo iz Francuske imali ukupno oko 50 hiljada turista koji su ostvarili oko 250 hiljada noćenja što je 7 odsto više nego 2015. Ove godine očekujemo dodatni porast posjete francuskih turista jer je aviodostupnost Crne Gore sve bolja, čemu pored redovnih linija nacionalne aviokompanije doprinosi i dolazak Transavie kao dijela Air France-KLM grupe u našu državu",istakla je Liješević.


Direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić je takodje istakao značaj uspostavljanja linije Pariz-Tivat i dodao da se nada da će se ona održati i nakon ljetnje sezone.

„Naš ovogodišnji cilj je ambiciozan, ali i dostižan uz brojne napore i požrtvovan rad svih naših zaposlenih jer kroz terminalnu zgradu u Tivtu treba da prođe preko milion putnika",rekao je Marić.

Početna cijena karte je 45 eura uključujući i sve aerodromske takse a letovi će se obavljati četvrtkom i nedjeljom, avionima tipa „boing 737-800“, kapaciteta 189 putnika.

 

 

Aerodromi Crne Gore - "Brend Leader 2017" 
07.04.2017

Aerodromi Crne Gore dobitnici su nagrade "Brend Leader 2017" na biznis konferenciji TIL 2017, održanoj u Beogradu. Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Milovan Djuričković istakao je da je nagrada priznanje za sve što je do sada postignuto ali da je doživljava i kao podsticaj za bolje rezultate u budućnosti.

Nagrada „Brand Leader“ se dodeljuje već 10 godina u cilju afirmacije najistaknutijih
kompanija, institucija i pojedinaca koji kontiniuranim pozitivnim razvojem i inovativnim strategijama postavljaju više standarde i unapredjuju tržište.

Na konferenciji čija je tema bila "Transport i logistika Jugoistočne Evrope", izvršni direktor
Milovan Djuričković je predstavio razvoj i rezultate Aerodroma Crne Gore kao i strateške ciljeve u narednom periodu.

Biznis konferencija TIL 2017 okupila je predstavnike preko 150 kompanija iz Jugoistočne
Evrope a jedan od pokrovitelja je i Evropska Unija.

 

WIZZ AIR - PODGORICA-BUDIMPEŠTA
03.04.2017

Wizz Air, najveća low-cost avio-kompanija u regionu Centralne i Istočne Evrope, pokrenula je 3.aprila novu liniju kojom će povezati Podgoricu sa mađarskom prijestonicom, Budimeštom. Nova niskotarifna linija, sa povoljnim redom letenja i dva polaska sedmično omogućava putncima iz Crne Gore povoljne mogućnosti da upoznaju veličanstvenu mađarsku prijestonicu, kao i da otputuju dalje do 61 destinacije širom Evrope, koje su dostupne u okviru WIZZ-ove mreže niskotarifnih linija iz Budimpešte. Putnici koji planiraju svoj odmor ili vikend posjetu Budimpešti ili nekim drugim destinacijama mogu već sada kupiti karte preko sajta www.wizzair.com uz najpovoljnije cijene koje se kreću već od 14,99 evra*.

Nova linija do Budimpešte koja je jedina direktna veza između dvije države, podstaknuće razvoj turizma i uspostaviti važnu trgovačku i poslovnu vezu i ohrabriti investitore da ulažu u Crnu Goru. Putnici iz Crne Gore sada mogu da uživaju u prelijepoj Budimpešti, gradu sa izuzetnom istorijom, čuvenom kuhinjom, blistavom arhitekturom i fenomenalnim pejzažima. Uz to, putnicima iz Crne Gore će biti omogućeno da preko Budimpešte putuju dalje, do 61 destinacije u 28 zemalja koje se nalaze u mreži linija Wizz Air-a iz Budimpešte.

Wizz Air je prva low-cost (niskotarifna) avio-kompanija koja je počela da leti iz Crne Gore u avgustu 2016. sa dvije linije do Minhen-Memingena i Milana (Malpensa). Linija od Budimpešte do Podgorice predstavlja najnovije širenje inače rastuće mreže linija Wizz Air-a na Zapadnom Balkanu i potvrđuje posvećenost avio-kompanije Crnoj Gori.

Wizz Air nudi jeftine karte na letovima ne samo u Evropi već i dalje, do ukupno 140 destinacija u 42 zemlje, a putnike će na svakom letu dočekati profesionalno osoblje i leteće avionom koji pripada jednoj od najmlađih flota u Evropi koju čini 79 aviona, od kojih je 16 najmodernijih ultra-efikasnih Airbusovih A321 sa kapacitetom od 230 sjedišta. Skoro 23 miliona putnika u 2016. je moglo da uživa u jeftinim kartama Wizz Air-a i odličnoj usluzi tokom leta.

WIZZ AIR-OVA NAJNOVIJA LINIJA IZ PODGORICE
 

Destinacija

Danima

Počev

Cene od*

Budimpešta

do 7. aprila:

ponedjeljak, petak

3. april 2017.

EUR 14.99

od 8. aprila:

srijeda, nedjelja

 

 

Sorina Ratz, menadžer za odnose sa javnošću Wizz Air-a je izjavila: "Oduševljeni smo što možemo da proslavimo još jedan značajan događaj u Crnoj Gori, kada pokrećemo jedinu direktnu liniju između Crne Gore i Mađarske. Naglasivši našu posvećenost Crnoj Gori, nova linija koju uspostavljamo između Podgorice i Budimpešte će pružiti još više mogućnosti za jeftinim putovanjima, otkrivanjem prelijepe Budimpešte, zajedno sa 61 drugom destinacijom širom Evrope koje su dostupne preko Wizz Air-ove mreže linija iz ovog grada. Direktna linija će podstaći dolazak turista u dinamičan glavni grad Crne Gore i podstaći će razvoj poslovnih veza između dvije zemlje. Radujemo se što ćemo raditi zajedno sa Aerodromima Crne Gore na stvaranju još povoljnijih mogućnosti za naše putnike. Naš posvećeni tim profesionalaca se raduje dočeku putnika na naše letove iz Podgorice, koji će moć da uživaju u najjeftinijim cijenama karata, jednostavnim sistemom rezervacija i izvanrednom putničkom iskustvu tokom leta.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma je saopšteno: „Pozdravljamo odluku Vlade Republike Mađarske da podrži uvođenje letova na relaciji Budimpešta-Podgorica i uvjereni smo da će ova avio-linija, čija realizacija je planirana tokom IATA ljetnje sezone rezultirati rastom broja turista i noćenja sa ovog tržišta, te u krajnjem novim prihodima državi i turističkim i ugostiteljskim poslenicima. Ovo je svakako još jedan korak naprijed ka boljoj dostupnosti i povezanosti Crne Gore, te korak ka daljem smanjenju sezonalnosti naše desetinacije, što je jedan od strateških ciljeva crnogorskog turizma.“

Milica Babić, savetnik za odnose sa javnošću generalnog direktora Aerodroma Crne Gore je izjavila:" Aerodromi Crne Gore su srećni što imaju još jednu liniju Wizz Air-a. Linija Podgorica - Budimpešta - Podgorica je važna ne samo za razvoj crnogorskog turizma već i za podsticaj boljim ekonomskim vezama između Crne Gore i Mađarske. Veoma smo zadovoljni što naš partner Wizz Air razvija svoju mrežu linija i što povezuje Crnu Goru sa evropskim gradovima."

 

Ljetnji red letenja 2017
03.04.2017

Za period realizacije avio saobraćaja u skladu sa ljetnjim redom letenja, koji je na snazi do 28.oktobra tekuće godine, na aerodromima Podgorica i Tivat  u skladu sa pristiglim najavama se očekuje značajan porast obima sobraćaja.

Osim tradicionalnog povećanja frekfencije letova u redovnom  saobraćaju prema Rimu, Istanbulu, Beču, Frankfurtu, Beogradu, Cirihu zastupljene će bit i neke nove destinacije.

Sa aerodroma Tivat su, nakon zimske pauze, ponovo uspostavljeni letovi britanske aviokompanije Easy Jet za Mančester. Aviokompanije Thomas Cook Airlines i TUI Fly Belgium će takođe sa aerodroma Tivat  prevoziti putnike za Brisel dok će aviokompanija Transavia France povezivati Tivat i Podgoricu sa glavnim gradom Francuske.

Israir će direktno činiti dostupnim Crnu Goruputnicima sa Bliskog Istoka  otpočinjući letove iz Tel Aviva za Tivat i Podgoricu. Sa aerodroma Tivat   će u narednom periodu  biti uspostavljeni  direktni letovi za Dubai, Rim, Veronu, Diseldorf, Ženevu, Brest, Sofiju, Burgas. Sa druge strane  grčka aviokompanija Aegean Airlines,  će počevši od juna, dva puta sedmično povezivati Podgoricu i Atinu, dok će Wizz Air u aprilu , osim letova za Memingen i Milano,  uvesti letove za Budimpeštu.

Ryanair će  takođe u aprilu  osim već duže vremena prisutnih letova za London,Brisel i Berlin uspostaviti saobraćaj na relaciji  Podgorica – Stokholm.

Poljski nacionalni avioprevoznik LOT će premijerno ,zajedno sa kompanijama koje su i prethodnih godina bile prisutne Travel Servis i Enter air, povezati glavni grad Crne Gore sa Varšavom.

Ukratko aerodrom Podgorica će tokom narednih šest mjeseci biti povezan sa otprilike 40 destinacija a slična brojka  važi i  za aerodrom u Tivtu.

 

Fly Dubai leti za Crnu Goru
20.02.2017

 

Najveća lowcost kompanija sa Bliskog Istoka Flydubai, zvanično je najavila tri nove destinacije za predstojeću ljetnju sezonu, među kojimaje i Crna Gora. Prvi let na liniji Dubai-Tivat- Dubai planiran je za 23. jun a letovi će se obavljati do 25. septembra.

Zahvaljujem državnim i turističkim poslenicima na profesionalnom tretmanu i ophođenju, kao i odličnim viznim uslovima za stanovnike UAE-a i zemalja Golfa uopšte“, istakao je izvršni direktor kompanije Flydubai Ghaith Al Ghaith.

Iz kompanije su naveli da su se odlučili na otvaranje novih linija jer raste interes za novim, atraktivnim, autentičnim destinacijama, kada su u pitanju putnici sa Bliskog Istoka jer oni žele nove atraktivne lokacije za odmor na plaži ili istraživanje.

Prvi „vazdušni most“ između Ujedinjenih Arapskih Emirata i Crne Gore uspostavljen je nakon promotivnog čarter leta 3. oktobra 2016. godine na relaciji Dubai -Tivat.

 

RED LETENJA ZA IATA SEZONU ZIMA 2016
07.10.2016

Red letenja za IATA sezonu zima 2016 na Aerodromima Podgorica i Tivat otpočinje sa primjenom u nedjelju, 30. oktobra 2016. godine i primjenjivat će se narednih 6 mjeseci, zaključno sa 25. martom 2017. godine. Ističemo da trenutni podaci o redu letenja su u skladu sa pristiglim informacijama od avio-prevoznika  te da  za vrijeme trajanja sezone zadržavaju pravo izmjene reda letenja.


 

Berlin - Podgorica | Nova linija RYANAIR 

Niskotarifna avio-kompanija Ryanair, od 4. septembra saobraća na relaciji Podgorica – Berlin „Schönefeld“. Letovi će se obavljati dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom a početna cijena avio-karte je 14,99 Eura. Letovi su danima:
- četvrtkom, sa najavljenim slijetanjem u Podgoricu - 09:30h i polijetanjem u 09:55h.
nedeljom
  
slijetanje u 10:10h
  polijetanje u 10:35h

 

 
 
 
 
Prilikom obilježavanja otvaranja nove linije, direktorica marketinga i prodaje za Istočni Mediteran Ryanair-a, gđa Chiara Ravara iz Ryanair-a izjavila je:
 
„Ryanair se raduje startu nove linije iz Podgorice za Berlin i zato što može ponuditi još mogućnosti putnicima iz Crne Gore da otkriju više evropskih destinacija. Putnici i posjetioci iz Crne Gore mogu izabrati neki od dva leta nedjeljno na relaciji Podgorica-Berlin.”
 
U ime Aerodroma Crne Gore, savjetnica izvršnog direktora Milica Babić je naglasila da su Aerodromi Crne Gore ponosni zbog otvaranja nove linije Podgorica-Berlin-Podgorica kao i da kompanija očekuje značajan broj gostiju iz Njemačke. „Takodje smo zadovoljni i što crnogorski gradjani sada imaju priliku da lakše dodju do Berlina. Ovo je treća linija Ryanair-a i nadamo se da će dobra saradnja sa tom kompanijom biti nastavljena kao i  da će u budućnosti biti prostora za povezivanje Crne Gore sa još nekoliko evropskih destinacija“,istakla je Babić


Jubilej ,10 godina od otvaranja nove zgrade Aerodroma Podgorica

 

Aerodromi Crne Gore proslavili su 10 godina od otvaranja novog Aerodroma Podgorica. U tom periodu zabilježen je rast prometa putnika za preko milion a uspostavljanjem novih parnerskih odnosa sa renomiranim aviokompanijama, Crna Gora je sada povezana sa preko 40 evropskih destinacija. Na press konferenciji povodom jubilija Aerodroma Crne Gore izvršni direktor Milovan Đuričković istakao je da se impozantni rezultati ogledaju se u vođenju adekvatne poslovne i komercijalne politike, konkuretnosti cijena i podsticajnim mjerama.

On je podsjetio da su aerodromi u Podgorici i Tivtu preuzeti 2003. godine u veoma lošem stanju, zapušteni i bez vizije razvoja. 

„Od preuzimanja aerodroma do danas, kompanija u kontinuitetu posluje uspješno, što podrazumijeva redovno izmirivane obaveza prema zaposlenima, državi, dobavljačima i kreditorima“, naveo je Đuričković. 

Ministar saobraćaja i pomorstva, Ivan Brajović, kazao je da kompanija Aerodromi Crne Gore u kontinuitetu bilježi pozitivne poslovne rezultate, čime je pokazala da je najbolji ishod referenduma iz 2006. godine. 

„Izgrađena je nova zgrada na aerodromu u Podgorici i proširena terminalna na aerodromu Tivat. Jedna od najuspješnijih kompanija je uzela sudbinu u svoje ruke. Tako je pokazala da iako je u 100-odstotnom vlasništvu države, može da bude uspješna“, rekao je Brajović.

Otkako su Aerodromi Crne Gore preuzeti od JAT-a imovina kompanije je uvećana 4 puta, a zabilježeni su i pozitivni rezultati kada je u pitanju broj putnika. Na novom početku, godišnji promet putnika bio je 600 hiljada. Sada je ih je preko milion više. 2003-će godine imali smo 2 redovne i desetak čarter linija. Sada imamo 10 redovnih i više od 40 čarter linija.

Od preuzimanja Aerodroma Crne Gore, opsluženo je preko 14,8 miliona putnika. Kontinuirani rast saobraćaja nastavljen je i u 2016-oj godini. U prva četiri mjeseca zabilježen je rast saobraćaja od 5,7 odsto, od čega na aerodromu Podgorica 7 odsto, a u Tivtu 3,1, odsto. U predstojećoj sezoni očekuje se rast saobraćaja na erodromu u Tivtu od preko 15 odsto.


 

RED LETENJA ZA IATA SEZONU LJETO 2016

Red letenja za IATA sezonu ljeto 2016 na Aerodromima Podgorica i Tivat primjenjuje se od nedjelje,  27.marta 2016. godine i primjenjivat će se narednih 6 mjeseci, zaključno sa 29.oktobrom 2016. godine. Trenutni podaci o redu letenja su u skladu sa dobijenim informacijama od avio-prevoznika , a avio-kompanije zadržavaju pravo izmjene reda letenja za vrijeme trajanja sezone. 
 

"Tajne Crne Gore" na Aerodromu Podgorica

Projekat "Tajna Crne Gore" (“The Secret of Montenegro”) prvi put je predstavljen na Aerodromu “Podgorica” kada je na iznenađenje svih,  klapa “Alata”, skrivena među putnicima, iznenadno zapjevala pjesmu “Crnom Gorom”, a ubrzo se pojavio i “Stars string” kvartet, čiji su članovi zasvirali tango. Na taj način, po prvi put u Crnoj Gori organizovana je flash mob serija.

"Projekat je podržan  od strane Nacionalne turističke organizacije i Ministarstva turizma Crne Gore, koji promovišu najbolje vrijednosti Crne Gore, a među njima upravo energiju života i ljepote zemlje. Puna podrška stigla je i od aerodroma Podgorica, čiji menadžment je sa zadovoljstvom prihvatio da aerodrom bude dio ovakve promocije Crne Gore.

Svi koji su se zatekli na aerodromu “Podgorica” imali su priliku da prisustvuju prvom muzičkom spektaklu, koji će se u narednom periodu odvijati na različitim lokacijama Crne Gore, u cilju promocije muzike, plesa, kulture i turizma Crne Gore.

Izvođenja će biti iznenađenje za mnoge u Crnoj Gori. Svaki iznenadni nastup biće priča za sebe, sa originalnim konceptom, a finalni događaj je Tajna po kojoj će Crna Gora biti dugo pamćena.

Pogledajte kako je to izgledalo: 

Ryanair - nagrada za 100-hiljaditog putnika iz Podogrice

 

Kompanija Ryanair u četvrtak 10. septembra 2015. , nagradila je 100-hiljaditog putnika iz Podgorice.

Nagradu, dvije besplatne karte na liniji Brisel Podgorica, jubilarnom putniku Aldini Ličini iz Bara, uručio je direktor marketinga i prodaje Ryanaira za Rumuniju, centralnu i istočnu Evropu Denis Barabas. 

Ovo je bilo baš lijepo iznenađenje za kraj odmora. Javili su mi da sam stohiljaditi putnik i da sam dobila nagradu. Često putujem Ryanairom i dobro je što ima liniju za Crnu Goru“, rekla je Ličina koja se sa širom porodicom vraća sa odmora u Luksemburg gdje živi i radi. Barabas je saopštio da Ryanair bilježi veliko interesovanje za linije iz Podgorice s obzirom da su putnici iz Crne Gore odlično prihvatili tu avio-kompaniju. Trenutno u Podgorici održavaju dvije linije ka Briselu i Londonu, osam letova sedmično, preko 30.000 putnika godišnje i 100.000 putnika za dvije godine.


 
Edelweiss  - Povratna karta do Ciriha 120 €

 

Švajcarska avio kompanija Edelweiss uvela je 09.07.2015. liniju na relaciji Cirih-Podgorica-Cirih, a cijena povratne karte u ekonomskoj klasi iznosi 120 eura. Direktor kompanije Swiss International Air Lines u Austriji i centralnoj i istočnoj Evropi Bernhard Wodl kazao je da će avion Airbus A320 na liniji Cirih-Podgorica-Cirih saobraćati tri puta sedmično.

"Ovaj let će predstavljati pogodnost ne samo za stanovnike koji vode porijeklo iz Crne Gore, već i za državljanje Švajcarske koji žive u Crnoj Gori", rekao je Wodl.

 

 

Nova pravila za ručni prtljag

Ručni prtljag mora biti prijavljen na šalteru za registraciju putnika i prtljaga. Detaljnu listu zabranjenih predmeta i opasnih materija pogledajte ovdje  , mjere bezbjednosti za tečnosti u ručnom prtljagu možete pogledati ovdje

 
  
 
Molimo da upakujete Vaš ručni prtljag u skladu sa ovim propisanim mjerama, prije dolaska kod nas. U suprotnom po dolasku na bezbjedonosnu kontrolu neće Vam biti dozvoljeno da zabranjene i nepropisno upakovane predmete, materije i tečnosti unesete u putničku kabinu. Sve zabranjene predmete ili veće količine tečnosti od dozvoljenih će te morati odložiti u namjenske kontejnere.

 

11 godina AERODROMA CRNE GORE

22.07.2014.godine “Aerodromi Crne Gore”AD tradicionalno obiljezavaju svoj jubilej - 11 godina postojanja .


Aerodrom TIVAT - Porast prometa

Na  aerodromu  Tivat ,posmatrano od početka godine do 20. jula 2014. godine  promet putnika je veći za 11%  a promet aviona za 6% od prometa  u odnosu na isti period u 2013. godini

 

Rayan leti i za London

Ryanair, najveca evropska niskobudzetna aviokompanija, nakon linije Brisel (Charleroi)-Podgorica, 1.04. uvela je liniju London (Stansted)-Podgorica.

Na ovim letovima do kraja ljetnjeg reda letenja ocekuje se blizu 40.000, putnika, sto predstavlja znacajno povecanje u odnosu na broj putnika koji je ova kompanija prevezla u toku prosle godine.

Letovi za Brisel realizuju se ponedjeljkom i cetvrtkom, a letovi za London utorkom i subotom. 


Tivat, nove čarter kompanije za sezonu 2014


Avio kompanije koje po prvi put realizuju čarter letove na/sa ap Tivat:

-      Atlantic Airways sa Farskih Ostrva
-      Azerbaijan Airlines iz Azerbejdžana
-      Norwegian Air Shuttle, Norveška
-      B&H Airlines , Bosna i Hercegovina
-      YanAir , Ukraina
-      Dart Airlines, Ukrajina

 kao i sledeće kompanije sa manjim brojem letova (3-4 dolaska)

-      White Airways, Portugalija
-      Volotea, Španija
-      Enter Air, Poljska
-      Kosmos , Rusija


"Aerodromi Crne Gore" postali Akcionarsko Drustvo

Vlada Crne Gore je na sjednici od 25.jula 2013.godine,donijela odluku o osnivanju jednoclanog akcionarskog drustva za usluzne djelatnosti u vazdusnom saobracaju “Aerodromi Crne Gore”AD

Sjediste  uprave Drustva je na Aerodromu Podgorica


 

 

Aerodrom
PODGORICA
odlasciDolasci
Broj leta
Grad
Plan.
Promj.
JU170
Kompanija: AIR SERBIA
Broj Leta: JU170
Dolazak iz: Belgrade
Planiran: 07:55
Status: -
Belgrade
07:55
-
YM101
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM101
Dolazak iz: Belgrade
Planiran: 09:40
Status: -
Belgrade
09:40
-
YM501
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM501
Dolazak iz: Vienna
Planiran: 11:50
Status: -
Vienna
11:50
-
JP852
Kompanija: ADRIA AIRWAYS
Broj Leta: JP852
Dolazak iz: Ljubljana
Planiran: 13:05
Status: -
Ljubljana
13:05
-
OS727
Kompanija: AUSTRIAN AIRLINES
Broj Leta: OS727
Dolazak iz: Vienna
Planiran: 14:20
Status: -
Vienna
14:20
-
JU172
Kompanija: AIR SERBIA
Broj Leta: JU172
Dolazak iz: Belgrade
Planiran: 14:35
Status: -
Belgrade
14:35
-
FR6041
Kompanija: RYANAIR
Broj Leta: FR6041
Dolazak iz: Brussels
Planiran: 15:30
Status: -
Brussels
15:30
-
odlasciOdlasci
Broj leta
Grad
Plan.
Promj.
YM100
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM100
Destinacija: Belgrade
Planiran: 07:30
Status: -
Belgrade
07:30
-
YM500
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM500
Destinacija: Vienna
Planiran: 08:00
Status: -
Vienna
08:00
-
JU171
Kompanija: AIR SERBIA
Broj Leta: JU171
Destinacija: Belgrade
Planiran: 08:25
Status: -
Belgrade
08:25
-
JP853
Kompanija: ADRIA AIRWAYS
Broj Leta: JP853
Destinacija: Ljubljana
Planiran: 14:35
Status: -
Ljubljana
14:35
-
OS728
Kompanija: AUSTRIAN AIRLINES
Broj Leta: OS728
Destinacija: Vienna
Planiran: 15:00
Status: -
Vienna
15:00
-
JU173
Kompanija: AIR SERBIA
Broj Leta: JU173
Destinacija: Belgrade
Planiran: 15:05
Status: -
Belgrade
15:05
-
FR6042
Kompanija: RYANAIR
Broj Leta: FR6042
Destinacija: Brussels
Planiran: 15:55
Status: -
Brussels
15:55
-
Aerodrom
TIVAT
odlasciDolasci
Broj leta
Grad
Plan.
Promj.
YM201
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM201
Dolazak iz: Belgrade
Planiran: 10:20
Status: -
Belgrade
10:20
-
SU2050
Kompanija: AEROFLOT
Broj Leta: SU2050
Dolazak iz: Moscow
Planiran: 12:00
Status: -
Moscow
12:00
-
JU182
Kompanija: AIR SERBIA
Broj Leta: JU182
Dolazak iz: Belgrade
Planiran: 14:40
Status: -
Belgrade
14:40
-
YM203
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM203
Dolazak iz: Belgrade
Planiran: 17:00
Status: -
Belgrade
17:00
-
odlasciOdlasci
Broj leta
Grad
Plan.
Promj.
YM200
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM200
Destinacija: Belgrade
Planiran: 08:10
Status: -
Belgrade
08:10
-
SU2051
Kompanija: AEROFLOT
Broj Leta: SU2051
Destinacija: Moscow
Planiran: 12:55
Status: -
Moscow
12:55
-
YM202
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM202
Destinacija: Belgrade
Planiran: 14:50
Status: -
Belgrade
14:50
-
JU183
Kompanija: AIR SERBIA
Broj Leta: JU183
Destinacija: Belgrade
Planiran: 15:10
Status: -
Belgrade
15:10
-
Novosti
pogledajte sve

Novi skeneri na aerodromu Tivat
1.000.000-iti putnik i u Podgorici
Predstavnici Lufthanse u Podgorici
Posjeta ICAO aerodromu Podgorica
FlyDubai-Prvi let za Podgoricu
Saradnja sa APT: "Nikola Tesla"
Aerodromi Crne Gore @instagram