Logo

Akcionarsko Društvo

Aerodromi
CRNE GORE

Dobro Došli


PRVI LET NA LINIJI BARSELONA-PODGORICA

 

 

07.06.2019.

Na Aerodrom Podgorica u 13:20  prvi put je sletio avion na redovnoj liniji Barselona-Podgorica. Tako je Crna Gora od danas, povezana sa Pirinejskim poluostrvom vazdušnim saobraćajem. Letovi će se obavljati jednom sedmično do oktobra, a potom će avioni Ryanaira dva puta sedmično letjeti ka Barseloni i to četvrtkom i ponedjeljkom.

 

DANILO ORLANDIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR AERODROMA CRNE GORE: „Kao što znate interesovanje za otvaranje linije ka Barseloni je bilo veliko, a kako mi kao kompanija, uvijek osluškujemo potrebe i naših gradjana i turističkih radnika, uložili smo veliki napor da tu liniju uvedemo. Nakon jednogodišnjih pregovora sa nekoliko kompanija, dogovorili smo saradnju sa Ryanairom i tako ispunili dato obećanje. Da je u pitanju odličan potez govori i činjenica da je na prvom letu iz Barselone bilo 153 putnika a da je za Barselonu otputovalo 183 putnika-dakle Boeing 737-800 je bio potpuno pun. Moram da naglasim da je značaj uvodjenja ove linije utoliko veća ukoliko se zna da ćemo praktično biti jedini aerodrom u regionu koji će liniju ka Barseloni imati tokom cijele godine..“

 

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, Željka Radak Kukavičić, smatra da je otvaranje linije Barselona-Podgorica veoma važna jer je glavna barijera u dovodjenju turista sa tržišta Španije, bila nepovezanost aviosaobraćajem.

 

ŽELJKA RADAK KUKAVIČIĆ, DIREKTORICA NACIONALNE TURISTIČKE ORGANIZACIJE CRNE GORE : „Otvaranje linije na relaciji Podgorica-Barselona značajno je sa dva aspekta. Unapređenje dostupnosti jedan je od glavnih činilaca koji doprinosi broju turista sa novih tržišta, a jedno od njih je i Španija. Prethodne godine Crnu Goru je prema preliminarnim podacima MONSTATA posjetilo 42 % više turista iz Španije koji su ostvarili 28 % više noćenja. Iako je učešće španskih turista u ukupnoj strukturi malo upravo otvaranje ove linije doprinijeće povećanju turista iz ove zemlje  i boljoj pozicioniranosti Crne Gore na ovom tržištu. Sa druge strane ono što je značajno je i činjenica da će turisti iz zemalja regiona u Barselonu putovati preko Podgorice. “

 

Barselona je šesta linija koju Ryanair realizuje ka Crnoj Gori. Osim prijestonice Katalonije, avionima te kompanije sa Aerodroma Podgorica putuje se ka Briselu, Bolonji, Berlinu, Stokholmu i Londonu.

 

SLETIO PRVI AVION LAUDAMOTIONA IZ ŠTUTGARTA
03.04.2019.

 

 

 

Linija Štutgart-Podgorica-Štutgart zvanično je danas počela da se realizuje. Prvi avion Laudamotiona, tipa Airbus A320 iz Štutgarta sletio je u 12:55 na Aerodrom Podgorica gdje je upriličen svečani doček. Karte za tu liniju puštene su u prodaju kada je novembru objavljena saradnja Laudamotiona i Aerodroma Crne Gore a njihova prodaja teče na izvanrednom nivou.

 

DANILO ORLANDIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR AERODROMA CRNE GORE: „ Izuzetno mi je zadovoljstvo što sam se danas uvjerio u opravdanost uvodjenja linije Podgorica-Štutgart. Iz tog njemačkog grada prvim letom je stiglo 150 putnika, a 153 će otputovati iz Podgorice. Naši partneri iz Laudamotiona su me nedavno obavijestili da prodaja karata od prvog dana ide sjajno i da su zbog toga odlučili da njihovi avioni slijeću na podgorički aerodrom tokom cijele godine, a ne sezonski kako je prvobitno planirano. Takodje su se opredjelili i da ka Podgorici lete avioni većeg kapaciteta od najavljenog. Zbog toga sam veoma zadovoljan ali mi te činjenice daju optimizam da će Laudamotion otvoriti još linija ka Crnoj Gori“

 

Letovi na liniji Štutgart-Podgorica-Štutgart će se obavljati dva puta sedmično, utorkom i subotom a karte se mogu kupiti na zvaničnom sajtu Ryanaira, čija je Laudamotion,kćerka kompanija.

 

Laudamtion je austrijska  niskotarifna avio-kompanija koju je osnovao Niki Lauda, trostruki svjetski šampion Formule 1, a očekuje se da će tokom ove godine prevesti oko 5 miliona putnika.
Flota te avio-kompanije se sastoji od 19 aviona, koji polijeću iz Austrije i Njemačke ka 50 destinacija u 18 država.

STARTUJE LINIJA PODGORICA-BOLONJA
01.04.2019.

 

Niskobudžetna aviokompanija Ryanair od danas povezuje Podgoricu i Bolonju. Letovi će se realizovati dva puta sedmično, ponedjeljkom i petkom  i to avionima tipa Boeing 737-800, kapaciteta 189 sjedišta.

Bolonja će tako biti peti italijanski grad sa kojim je naša zemlja povezana preko Aerodroma Crne Gore, a šesta linija koju održava Ryanair. Jedna od najznačajnijih niskobudžetnih kompanija je od 2003. godine prevezla više od 500 hiljada putnika ka i iz Crne Gore a osim ka Bolonji, sa Aerodroma Podgorica leti ka Londonu, Briselu, Stokholmu, Berlinu i Vroclavu. Od juna Ryanair će povezivati Crnu Goru i sa Barselonom.

 

Prema najavama avioprevoznika i turoperatora očekujemo da će tokom 2019. godine biti premašeni i prošlogodišnji rekordni rezultati i da ćemo opslužiti oko 2 miliona i 600 hiljada putnika.

 


PREDSTAVNICI LUFTHANSA GRUPE U POSJETI AERODROMU TIVAT
08.03.2019.

 

Predstavnici Lufthansa grupe obišli su Aerodrom Tivat, mjesec pred prvi let koji će ta kompanija obaviti ka Crnoj Gori. 13. aprila prvi put avion najznačajnije evropske kompanije sletjeće u Tivat iz Minhena a dan kasnije iz Frankfurta. Tokom razgovora sa izvršnim direktorom Aerodroma Crne Gore Danilom Orlandićem predstavnici Lufthanse istakli su značaj uspostavljanja saradnje a posebno su bili impresionirani Terminalom 2 Aerodroma Tivat, koji je svečano otvoren u decembru prošle godine. Istakli su i da prodaja karata za letove Minhen-Tivat i Frankfurt-Tivat ide jako dobro.

" Ove linije otvaraju nove mogućnosti i konekcije prema udaljenim destinacijama kao što su Njujork, Majami,  Los Anđeles i mnoge druge. Sada će biti moguće sve ove destinacije povezati sa Tivtom i to je veoma značajno za sve putnike iz Crne Gore. Takođe primjećujemo i interesovanje turista iz Njemačke za Crnu Goru i sa zadovoljstvom mogu da kažem da se letovi za Tivat iz Frankfurta i Minhena za Tivat uveliko rezervišu. Kada sam bio ovdje ranije , aerodrom je bio veoma mali a sada sam zaista impresioniran jer sam vidio potpuno nov i funkcionalni Terminal 2. Veliki napredak je postignut u veoma kratkom roku i to je pravi podvig", istakao je Bernhard Vodl generalni menadžer Lufthansa grupe za region.

Direktor Orlandić je naglasio da su pregovori sa Lufthansom trajali više od godinu i da je bio pravi izazov ispuniti sve uslove tako renomirane kompanije kao što je Lufthansa.
"Jako je važno shvatiti pravi značaj saradnje sa Lufthansom i zato ponavljam da ona nije važna samo za Aerodrome Crne Gore već i za cijelu državu. Ona je u avio svijetu sedma kompanija a prva u Evropi, ima preko 700 aviona i  za crnogorski turizam je značajno da se samo u njihovom in flight magazinu  nadje ime Crne Gore i  ime opštine Tivat, da ne govorim o drugim oblicima promocije" rekao je Orlandić.

On je dodao da su operativni timovi Lufthanse prethodnih dana kontrolisali Aerodrom Tivat. " Imamo određene zahtjeve sa njihove strane koje ćemo apsolutno ispoštovati. To je još jedna potvrda da su i Aerodrom Tivat i Aerodromi Crne Gore generalno na izuzetno visokom nivou što se tiče operativnih mogućnosti ” istakao je Orlandić.

Prvi let na liniji Frankfurt-Tivat-Frankfurt obaviće se u subotu 13.aprila a u nedjelju 14. aprila realizovaće se let Minhen-Tivat-Minhen. Letovi će se obavljati jednom sedmičnom I to avionima tipa AIRBUS A320.

Otvoren Terminal 2 Aerodroma Tivat
27.12.2018.

 

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković otvorio je novoizgradjeni Terminal 2 Aerodroma Tivat, namijenjen odlazećim putnicima. Novi terminal prostire se na 3 000 m2 m a u sklopu njega je najsavremenija sortirnica za opsluživanje prtljaga, 6 check-in šaltera, 2 trake za KD kontrolu, prostorije za predstavnike aviokompanija, Uprave policije i carine, toalete  i odlazeći gejt

 

Saradnja Vlade i menadžmenta Aerodroma Crne Gore je primjer koji treba da slijede i drugi u Crnoj Gori, istakao je premijer Duško Marković koji je zvanično otvorio Terminal 2. „Investicija koja danas otpočinje svoj testni rad, predstavlja hitan i neophodan odgovor na ozbiljno infrastrukturno zagušenje tivatskog Aerodroma koje je došlo kao posljedica intenzivnog turističkog rasta, i povećanja broja putnika koji dolaze u Crnu Goru. Upravo ovakav odnos prema državnim dobrima želim da vidim kao praksu i djelovanje odgovornih ljudi. Uočite problem, donesite odluku i realizujte je. Vlada će baš kao u ovom, i u svakom drugom slučaju stati iza takvog pristupa”, naglasio je Marković.

On  je  precizirao da je Menadžment Aerodroma predložio Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i Vladi da se u Tivtu i Podgorici izgrade dodatni objekti koji za kraće vrijeme mogu obezbijediti elementarni komfor putnicima, ali i funkcionalnost aerodromskim službama, naročito tokom turističke sezone.  “Vlada je to prihvatila i u ovaj objekat uloženo je oko 3,5 miliona eura, a za objekat koji će se graditi u Podgorici, Aerodromi će uz saglasnost Vlade trebati da izdvoje još oko dva miliona eura. Prilika je da kažem da je sadržaj i kvalitet onoga čemu danas svjedočimo već postavio određene standarde i za druge kompanije koje u Crnoj Gori upravljaju resursima i infrastrukturom od javnog interesa”, kazao je Marković.

 

Terminal 2 je prvi sagradjeni objekat na crnogorskim aerodromima još od 2006. godine i dopinjeće kvalitetnijoj usluzi i komforu putnika.  “ 12 godina kasnije, Crna Gora je stabilna država, priznata i uvažena širom svijeta i članica je NATO alijanse. Upravo zato su se mnoge renomirane aviokompanije odlučile da saobraćaju ka našoj zemlji, posljednja od njih je Lufthansa. Novi kapaciteti i poboljšani uslovi na Aerodromu Tivat bili su ključna tačka konačnog dogovora sa najznačajnijom evropskom kompanijom a sedmom na svjetskom nivou, koja će od aprila povezivati Crnu Goru sa Frankfurtom i Minhenom, svojim glavnim čvorištima. Samo posljednje 2 godine, Crna Gora je povezana sa čak 30 novih destinacija, broj opsluženih putnika je uvećan za 600 000 i bio je krajnji momenat da uvećamo naše kapacitete”, rekao je na svečanom otvaranju izvršni direktor Aerodroma Crne Gore a.d.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orlandić se takodje zahvalio nadležnima Opštine Tivat, koji su bili podrška i konstrultivni partner tokom izgradnje Terminala 2.

Predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za obnovu i razvoj (UNDP) – organizacije koja je bila tehnička podrška – Miodrag Dragišić, rekao je da je Terminal 2 izgrađen u skladu sa principima energetske efikasnosti: od fasadnih materijala i izolacije, preko savremene opreme, modernih sistema klimatizacije i ventilicije, do rasvjete.

“Ovo će doprinijeti ne samo komforu putnika i osoblja, već i ostvarenju značajnih finansijskih ušteda i očuvanju životne sredine. Izuzetno je značajno što će u okviru ovog projekta, tokom naredne godine biti uspostavljen i sistem energetskog menadžmenta, kao dio procesa
karbonske akreditacije Aerodroma Crne Gore. Time će se poslovanje učiniti prihvatljivijim sa stanovišta klimatskih promjena, a Aerodromi Crne Gore biti među prvima u regionu koji su prepoznali značaj ovog međunarodnog sertifikata”
, rekao je predstavnik UNDP-a.

 

 

Otvaranjem Terminala 2, na Aerodromu Tivat moći će da bude opsluženo dvostruko više putnika nego što je do sada bilo moguće. Samim tim očekuje se dolazak novih aviokompanija i otvaranje novih destinacija, čime će Crna Gora postati dostupnija turistima širom Evrope i svijeta. 

 

 

LUFTHANSA OTVARA LINIJE IZ FRANKFURTA I MINHENA KA TIVTU

05.12.2018.
 

Lufthansa i Aerodromi Crne Gore  ponosno najavljuju da će prvi put u istoriji avioni Lufthanse sletjeti na Aerodrom Tivat. Od proljeća 2019. godine, Lufthansini putnici će imati priliku da jednom sedmično lete od Crne Gore do Lufthansinih glavnih centara u Njemačkoj- Frankfurta i Minhena. Prvi let Tivat-Minhen je zakazan za 13. april, 2019. godine a narednog dana-14.aprila 2019. realizovaće se i prvi let Tivat-Frankfurt. Oba leta obaviće se avionom Airbus A319.  

 

"Ova nova ruta označava istorijski trenutak za Lufthansu i ponosni smo što najavljujemo novu vezu. Budući da je Crna Gora važno tržište sa puno potencijala, Lufthansa je odlučila da otvori veze između Tivta i oba čvorišta u Njemačkoj, Frankfurtu i Minhenu. Novim linijama, putnici iz Crne Gore moći će da iskoriste Lufthansinu veliku svjetsku mrežu koja broji na stotine destinacija i hiljade konekcija ", kaže Bernhard Wodl, generalni direktor Grupe Lufthansa za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Srbiju i Sloveniju.

 

“Značaj dolaska Lufthanse u Crnu Goru je nemjerljiv. Najuticajnija i najuspješnija evropska aviokompanija je nakon dugih pregovora odlučila da otvori dvije linije ka Crnoj Gori i ta činjenica nas sve u Aerodromima Crne Gore, čini veoma ponosnima. To takodje govori o potencijalu našeg turizma ali i o stabilnosti i bezbjednosti Crne Gore. Nadam se da je ovo samo početak i da će Lufthansa otvoriti još linija ka Crnoj Gori “, navodi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić.

 

Avioni Lufthansa grupe lete ka 271 destinacija u 105 zemalja, nudeći 1111 sedmičnih frekvencija tokom zime 2018/2019. Trenutna flota obuhvata 728 aviona a Grupa će proširivati flotu do 2025. godine.

Grupa Lufthansa trenutno zapošljava oko 130 000 ljudi, tokom 2017. godine prevezla je 130 miliona putnika a ostvarila je promet od oko 35,6 milijardi eura.

 

 

Tivat (TIV) – Minhen (MUC):

 

• svake subote od 13.4.2019. godine

• LH 1733: TIV 09:55 – 11:50 MUC

• LH 1732: MUC 7:25 – 09:15 TIV

• udaljenost: 531.31 km (461.366 nautičkih milja)

• tip aviona: Airbus A319

 

 

Tivat (TIV) - Frankfurt (FRA):

 

• svake nedjelje od 14.4.2019. godine

• LH 1468: TIV 15:30 – 17:30 FRA

• LH 1469: FRA 18:20 – 20:30 TIV

• udaljenost: 716.33 km (622.0302 nautičkih milja)

• tip aviona: Airbus A319

 

 

 

MILIONITI PUTNIK NA AERODROMU PODGORICA

10.10.2018.

Avionom Adria Airways-a koji je stigao iz Ljubljane u 13:30, na Aerodrom Podgorica sletjela je milionita putnica Svetlana Sekulić. Nju su dočekali izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić, direktor Aerodroma Podgorica Dragan Milanović kao i gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predstavnici TO Podgorica. Gospodji Sekulić je uručen i poklon- vaučer za vikend u hotelu Hilton.

 

SVETLANA SEKULIĆ: „Iznenadjena sam i presrećna. Rodjena sam Podgoričanka ali živim u Ljubljani jako dugo. Nisam nikada ovako nešto doživjela a osjećaj je nevjerovatan, jer je ovo moj grad.“

 

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić naglasio je da je ovaj dogadjaj kulminacija sjajne godine za Aerodrom Podgorica.

 

DANILO ORLANDIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR AERODROMA CRNE GORE: „Koliki je obim saobraćaja bio na Aerodromu Podgorica govori činjenica da smo milionitog putnika ove godine dočekali čak 2 mjeseca ranije u odnosu na 2017. godinu koja je bila rekordna. Imamo veliki rast saobraćaja tokom cijele godine na Aerodromu Podgorica i u ovom trenutku je opsluženo čak 140 hiljada više putnika nego prošle godine. To je itekako značajno i za našu kompaniju ali i za naš glavni grad i privredu cijele Crne Gore. U naredna 2 i po mjeseca očekujemo nastavak dobrih rezultata a 2018. će ostatati upisana kao najuspješnija godina za našu kompaniju na čemu želim da čestitam svakom našem zaposlenom.“

 

IVAN VUKOVIĆ, GRADONAČELNIK PODGORICE

„Podaci o rastu saobaćaja su dokaz da i Aerodromi i Podgorica i Crna Gora nastavljaju da napreduju a da naš grad postaje sve interensantniji turistima. To je nešto što nas izuzetno raduje, istovremeno nas i obavezuje. Želim da vas obavijestim da će Glavni grad vrlo brzo inicirati rekonstrukciju dijela puta koji vodi prema aerodromu i da ćemo nastojati za početak da hortikulturno uredimo  cijeli bulevar koji se proteže od Zabjela do kružnog toka za skretanje ka aerodromu, a da ćemo naredne godine, nadam se, u potpunosti rekonstruisati taj putni pravac kako bi vrata Podgorice izgledala onako kako treba da izgledaju. Pristupićemo parcijalnoj rekonstrukciji, najprije mosta, a onda ćemo gledati u narednom periodu da od zgrade Aerodroma do kružnog toka napravimo i pješačku stazu, a po mogućnosti i biciklističku.

 

Tokom 2018. godine Crna Gora je preko Aerodroma Podgorica bila povezana sa preko 40 evropskih destinacija, otvoreno je nekoliko novih linija a prema najavama do kraja godine biće opsluženo oko 1 200 000 putnika.

MILIONITI PUTNIK NA AERODROMU TIVAT
05.10.2018.

 

Na Aerodrom Tivat, avionom Montenegro Airlinesa u 15:10 sletjela je milionita putnica, Ruskinja Nelia Belova. Nju su na aerodromu sačekali izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić sa saradnicima.

Milionitoj putnici uručen je poklon- vaučer za vikend u Hotelu Palas, koji je darovala Budvanska rivijera.

 

NELIA BELOVA: Ovo je zaista veliko iznenadjenje! Mnogo volim predivnu Crnu Goru i već peti put dolazim. Hvala puno na svemu, poklonima dočeku. Pamtiću ovo uvijek!

 

DANILO ORLANDIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR AERODROMA CRNE GORE : „Ove godine milionitog putnika smo dočekali 12 dana ranije nego prethodne kada smo prvi put u istoriji imali tu priliku. S obzirom na kapacitete Aerodroma Tivat, to je izuzetan uspjeh i zato bih čestitao ne samo gospodji Belovoj, već prije svega zaposlenima na Aerodromu Tivat koji su i ove godine, naročito tokom ljetnje sezone odradili sjajan posao. Nastavljamo dalje sa radom i posvećenošću da se svaki naš putnik osjeća komforno i bezbjedno na našim aerodromima.“

 

Direktor Orlandić je saopštio i da je u ovom trenutku na oba crnogorska aerodroma opsluženo oko 1 850 000 putnika, 200 hiljada više nego rekordne 2017. godine. Takodje, broj opsluženih aviona je veći za 1000.

 

DANILO ORLANDIĆ, IZVRŠNI DIREKTOR AERODROMA CRNE GORE: „Do kraja idućeg mjeseca na Aerodromu Tivat imaćemo objekat koji će doprinjeti smanjenju gužvi, posebno u špicu sezone. S druge strane, naredne godine možemo da očekujemo i još bolje rezultate jer ćemo povećanjem kapaciteta biti spremni da dočekamo još vei broj vazduhoplova i putnika.“

 

Direktor Orlandić je najavio da će tokom jesenjih mjeseci, milioniti putnik biti opslužen i na Aerodromu Podgorica, znatno ranije nego prošle godine, kada je jubilarni putnik dočekan početkom decembra. Takodje, istakao je da će do kraja 2018. godine na oba crnogorska aerodroma biti opsluženo oko 2 i po miliona putnika, 300 hiljada više nego rekordne 2017.godine

 

Preko 2 miliona opsluženih putnika na crnogorskim aerodromima
25.09.2018.

 

IZJAVA IZVRŠNOG DIREKTORA DANILA ORLANDIĆA:

Mjesec i po ranije u odnosu na prošlu godinu, crnogorski aerodromi došli su do cifre od preko 2 miliona opsluženih putnika. Tačnije, od 1.1. do 23.9. kroz naša oba aerodroma prošlo je 2 041 458 putnika, čak 225 hiljada više nego u istom periodu 2017. godine. Na Aerodromu Tivat do sada smo opslužili 1 101 375 putnika a na Aerodromu Podgorica 940 110 putnika. Takodje, bilježimo sjajne rezultate i tokom septembra. Samo za prva 22 dana opslužili smo 283 488 putnika-34 hiljade više u odnosu na isti period prošle godine.

Svi ovi podaci potvrda su uspješnog rada na polju poboljšanja aviodostupnosti i privlačenju novih partnera. To nam ostaje cilj i u narednom periodu. Takodje, ovi podaci su pokazatelj efikasnog rada svih aerodromskih službi na koji sam posebno ponosan, posebno ako uzmemo u obzir manjak kapaciteta.

Očekujem da će do kraja godine na naša oba aerodroma biti opsluženo oko 2 i po miliona putnika, čak 300 hiljada više nego rekordne 2017. godine.

Za prvih pola godine 910 hiljada opsluženih putnika
04.06.2018.

 

Od 1. januara do 1. jula 2018. godine kroz oba crnogorska aerodroma prošlo je 910 hiljada putnika, čak 120 hiljada više nego tokom prvih 6 mjeseci 2017. godine.

 

Na Aerodromu Podgorica opsluženo je pola miliona putnika,a na Aerodromu Tivat 410 hiljada. Da je početak ljetnje sezone izuzetan govori i podatak da je samo tokom juna, kroz tivatski aerodrom prošlo 202 hiljade putnika a očekujemo još veći rast saobraćaja u mjesecima koji slijede.

 

Takodje,u porastu je i broj opsluženih aviona-od početka godine na crnogorskim aerodromima obavljeno je 6 hiljada operacija, što predstavlja rast od 11%.

 

Prema svim najavama, milionitog putnika na Aerodromu Tivat očekujemo u avgustu, a na Aerodromu Podgorica na jesen.

 

 

 

Provjerite kada vam ističe pasoš prije putovanja
 

 

PRIJE PUTOVANJA PROVJERITE KADA VAM ISTIČE PASOŠ

Zbog pravila oko validnosti pasoša zemalja Evropske Unije i ostalih država sa kojima je Crna Gora povezana, u posljednje vrijeme službenici Aerodroma Crne Gore bili su primorani da odbiju ukrcavanje jednog broja putnika Wizz Air-a i Ryanair-a, za koje vršimo usluge lokalne supervizije i predstavljanja. S toga upozoravamo putnike da provjere kada im ističu putna dokumenta kako bi se takve situacije izbjegle.

Niskobudžetne kompanije imaju striktnu politiku da eliminišu svaki rizik plaćanja finansijskih kazni uslijed prevoza putnika sa neadekvatnim putnim dokumentima. Predstavnici ostalih kompanija postupaju na isti način.

Takodje, apelujemo na predstavnike turističkih agencija koje prodaju aranžmane da upozore svoje klijente na pravila zemalja oko validnosti pasoša kako bi se izbjegle neprijatne situacije na aerodromima.

Ovo su pravila zemalja ka kojima se realizuju letovi iz Crne Gore:

 

Evropska Unija

 

Za bezvizno putovanje u države članice EU pasoš crnogorskih državljana mora biti važeći još najmanje tri mjeseca nakon završetka planiranog boravka na teritoriji država članica. Isto pravilo važi za putovanje u Norvešku, Island i Švajcarsku jer iako nijesu članice EU, te države su dio Šengen zone, tako da se u njima primjenjuju usaglašena pravila Šengena.

Hrvatska, Kipar, Bugarska i Rumunija nijesu članice Šengen zone ali se navedena  regulativa EU primjenjuje i kod njih.

Velika Britanija i Irska su izuzeci jer ne pripadaju Šengen zoni, već primjenjuju pravila sopstvene zone – CTA (Common Travel Area), te je crnogorskim državljanima za putovanje u ove zemlje svakako neophodna viza ili odgovarajuća boravišna dozvola.

 

Turska


Bezvizni režim za državljane Crne Gore je 90 dana u periodu od 180 dana, što znači da putna isprava mora važiti najmanje 150 dana od dana ulaska u Republiku Tursku.

 

Ujedinjeni Arapski Emirati

Državljani Crne Gore mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima do 90 dana sa važećom putnom ispravom bez vize. Pasoš mora biti važeći najmanje tri mjeseca nakon dolaska u UAE.

 

 

Ruska Federacija


Državljani Crne Gore mogu boraviti u Ruskoj Federaciji bez vize do 30 dana, na osnovu važeće putne isprave.

Nema zahtijeva u vezi validnosti pasoša.

 

Ukrajina

Državljani Crne Gore, mogu ulaziti i boraviti u Ukrajini bez vize do 90 dana, sa važećom putnom ispravom.

 

Pasoš mora biti važeći prilikom odlaska iz Ukrajine.

 

Bjelorusija

Državljani Crne Gore koji posjeduju turistički vaučer ili pozivno pismo sačinjeno u skladu sa nacionalnim zakonom i propisima Bjelorusije mogu ulaziti, izlaziti i boraviti na teritoriji Bjelorusije sa važećom putnom ispravom bez vize do 30 dana.
Nema zahtijeva u vezi validnosti pasoša.

 

Azerbejdžan

Državljani Crne Gore, moraju posjedovati vizu za ulazak u ovu zemlju.

 

Pasoš mora biti važeći još najmanje tri mjeseca nakon odlaska iz Azerbejdžana.

 

 

Moldavija

 


Državljanima Crne Gore nije potrebna viza za ulazak u Moldaviju za boravak do 90 dana.

 

Pasoš mora biti važeći najmanje tri mjeseca nakon dolaska u Moldaviju.

 

Izrael


Državljanima Crne Gore nije potrebna viza.

Pasoš mora biti važeći prilikom odlaska iz Izraela. 

 

Razmatra se uvodjenje linije PODGORICA -PERUDJA
19.04.2018

 

 

 

 

Na zajedničkom sastanku predstavnika Aerodroma Crne Gore, Montenegro Airlinesa, Nacionalne turističke organizacije CG i direktora Aerodroma Umbria, razmatrana je mogućnost uvodjenja aviolinije Podgorica-Perudja. S obzirom da je regija Umbria jedna od najrazvijenijih u Italiji, otvaranje te linije bi dovelo do bolje privredne saradnje Crne Gore i Italije.

UMBERTO SALIMERO, DIREKTOR AERODROMA UMBRIA: “ Kada sam prije 2 mjeseca preuzeo rukovodjenje Aerodroma Umbria, organizovao sam sastanak sa turoperatorima koji su mi naznačili da vlada veliko interesovanje za Crnu Goru. Vaša zemlja je za Italijane atraktivna turistička destinacija ali je zanimljiva i kada je u pitanju vjerski turizam. Moja je želja da avioni
Montenegro Airlinesa slijeću na Aerodrom u Perudji i mi smo spremni da pomognemo u promociji linije Podgorica-Perudja.“ DANILO ORLANDIĆ,DIREKTOR AERODROMA CRNE GORE: „Jedan od ciljeva naše poslovne politike je da dodatno povežemo Crnu Goru i Italiju. Vjerujem da sa Montenegro Airlinesom možemo u tome da uspijemo jer je to zajednički interes dvije zemlje. Mi smo spremni da budemo partneri u ovom poslu i važno je da svi budemo operativni. Poslovna saradnja sa Italijom ima veliki potencijal i to treba iskoristiti.“

DRAGAN POPOVIĆ,DIREKTOR ZA KOMERCIJALNE POSLOVE MONTENEGRO AIRLINESA: „Mi ove godine očekujemo da prevezemo 650 hiljada putnika. Naši avioni već dugi niz godina slijeću u Rim a u okviru čarter programa i u Bari. Svakako smo zainteresovani za otvaranje novih ruta i nadam se da ćemo uspijeti da realizujemo ovu liniju.“

Iz NTO CG su poručili da je regija Umbrije izuzetno interesantna i da je to šansa i za turizam i za cjelokupnu privrednu saradnju, kao i se značajna sredstva već ulažu u promociju Crne Gore na italijanskom tržištu.Sagovornici su se dogovorili da pristupe analizi moguće saradnje i da vrlo brzo ponovo razgovaraju i razmotre opcije da već ovog ljeta linija Podgorica-Perudja bude otvorena.
Aerodrom Umbria je jedan od 45 aerodroma u Italiji i u većinskom je vlasništu Republike Italije.

 

POLJSKA AVIOKOMPANIJA LOT UVODI NOVU REDOVNU LINIJU VARŠAVA – PODGORICA 
16.03.2018

 

 

LOT Polish Airlines će pocev od 1. juna po prvi put uspostaviti redovnu liniju izmedu Varšave i glavnog grada Crne Gore. Poljska aviokompanija će obavljati čak šest letova sedmično  modernim avionom tipa Embraer jet. Karte su dostupne preko prodajnih kanala LOT-a-.

Vec u junu, putnicima iz Crne Gore će  biti dostupni direktni letovi do Varšave ili transfer do drugih destinacija u okviru razgranate mreže aviokompanije LOT koja obuhvata preko 90 konekcija širom svijeta.  Red letjenja je osmišljen na nacn da omoguci putnicima raspoloživost komfornih putovanja do SAD, preko aerodroma JFK ili Njuark, kao i do Toronta, Kanada.

Letovi na liniji Varšava – Podgorica obavljace se svakog dana osim srijedom. Polazak Embraera sa aerodroma Šopen u Varšavi planiran je u 13.45h, a dolazak u Crnu Goru u 15.55h ponedeljkom, utorkom i petkom.  Polijetanje iz Podgorice je planirano za 16.35h, a slijetanje u Varšavu za 18.45h, cetvrtkom, subotom i nedeljom. Svakog cetvrtka, subote i nedjelje, polijetanje iz Varšave je planirano u 10.25h, a slijetanje u Podgoricu 12.35h.   Povratni let za Varšavu je, cetvrtkom, subotom i nedjeljom, planiran u 13.15h, a slijetanje u poljsku prijestonicu u 15.25h. 

Letovi na liniji sa Podgoricom obavljace se avionima tipa Embraer 170 i 175. U zavisnosti od verzije aviona, kapacitet sjedišta je 70 – 82 sjedišta, uz tri raspoložive klase putovanja – ekonomska, ekonomska plus klasa i biznis klasa.

Adrian Kubićki, direktor za korporativne komunikacije aviokompanije LOT: “Naši putnici su već prošlog ljeta uživali povoljnosti direktne linije između Podgorice i Varšave. Sa zadovoljstvom isticemo da je ova konekcija sada uvrštena u mrežu redovnih linija aviokomapnije LOT.  Uvidjeli smo da popularnost zemlje kod turista, koji su ocarani njenom istorijom, regionalnom kuhinjom i kulturnom raznolikošcu, raste iz godine u godinu. Siguran sam da ce naša nova obogacena ponuda biti primamljiva mnogim putnicima iz Evrope. Sa druge strane, zadovoljstvo nam je što ce, pocev od ovog ljeta, putnici iz Crne Gore biti u mogucnosti da posredstvom LOT-a na komfran nacin posjete druge destinacije u Zapadnoj Evropi, SAD i Kanadi.  Uvjeren sam da cemo novom ponudom ispuniti ocekivanja poslovnih putnika i turista.”

Danilo Orlandic, izvršni direktor Aerodroma Crne Gore: “U 2017. godini Crnu Goru je posjetilo oko 56 hiljada turista iz Poljske, od tog broja oko 29 hiljada je stiglo putem naših vazdušnih luka. Sa ovom linijom, siguran sam da će taj broj biti znatno veci ove godine. Za nas je poljsko tržište izrazito važno, imamo veliko intresovanje od brojnih turoperatora i mislim da je ovo temelj ne samo za bolju turisticku sezonu, već i za jacu privrednu saradnju dvije zemlje. Posebno sam zadovoljan što je u pitanju redovna a ne sezonska linija. Poljaci vole da putuju a mi smo dobri domacini tako da sam siguran da je ovo dobitna kombinacija.”

Ana Kaspšak, otpravnica poslova Ambasade Republike Poljske u Crnoj Gori: „Ambasada je sa velikim zadovoljstvom primila informaciju o pokretanju linija LOT-a izmedju Varšave i Podgorice. U saradnji LOT-a i Aerodroma Crne Gore vidim snažan impuls za razvoj bilateralnih odnosa dviju zemalja, prije svega ekonomskih”.

Svetlana Tomkovic, menadžerka u NTO CG: “Do samo prije tri godine Crna Gora nije imala nijednu direktnu avio liniju iz Poljske, a danas na opšte zadovoljstvo svih Crna Gora je povezana sa Varšavom, Wroclawom, Katovicama. Posebna nam je cast što je  poljski nacionalni avio prevoznik “LOT” donio odluku o uvođenju redovnog avio saobracaja na relaciji Varšava-Podgorica, što će  izvjesno rezultirati i vecm brojem  turista sa ovog tržišta. Poljska je nesumnjivo jedno od najznacajnijih tržišta za Crnu Goru. Imajucu u vidu da 11 miliona poljaka putuje na godišnjem nivou i Crna Gora nastoji da privuce jedan segment gostiju sa ovog tržišta. 

Redovi letjenja su osmišljeni na nacin da putnici iz Podgorice  sa aerodroma Šopen mogu lako i jednostavno nastaviti putovanje do, između ostalih, drugih destinacija u Sjedinjenim AmeriÄTkim Državama, Kanadi i Zapadnoj Evropi (npr. Skandinavija). LOT-ovi transferi posredstvom haba u Varšavi za putnike iz Crne Gore podrazumijevaju vrijeme ÄTekanja od 80 minuta na konekciju za letove do npr. ÄSikaga ili JFK.  

U ovom trenutku LOT obavlja letove prema ukupno 12 destinacija na Balkanu. Tokom ljetnje sezone, pored Skoplja i Podgorice, aviokompanija obavlja letove na linijama sa destinacijama: Dubrovnik (nova linija pocev od maja – šest letova sedmično), Zagreb (broj letova povecan sa 10 na 14 sedmično), Split (dva leta sedmično), Pula (jedan let sedmično), Zadar (dva leta sedmiÄTno), Beograd (broj letova povecan sa 9 na 11 sedmično), Ljubljana (broj letova povecan sa 6 na 7 sedmično, Sofija (19 letova sedmično), Bukurešt (tri leta dnevno) i Kluž-Napoka (šest letova sedmično).

LOT je za ovu godinu već najavio cetiri nove destinacije: Varšava – Skoplje, Podgorica i Moskva, aerodrom Domadedovo (drugi po velicini u Moskvi) i Krakov – Budimpešta.

LOT je u ovom trenutku najbrže rastuca avikompanija u Evropi. Od 2016. godine,  LOT je najavio uvođenje 50 novih konekcija, ukljucujuci letove iz Varšave prema: Los Anđelesu, Njuarku, Astani i Singapuru, iz Budimpešte prema Njujoruk i ÄSikagu, na liniji Krakov – ÄSikago i  Rzeszów –  Njuark. LOT je 2017. godine  prevezao ukupno 6.8 miliona putnika, zabilježivši rast od skoro 1.5 miliona putnika u odnosu na prethodnu godinu. U tom periodu su LOT-u isporucena cetiri nova aviona tipa Boeing: dva B787 Dreamliner i dva najmodernija uskotrupna aviona B737 MAX. Aviokompanija će ove godine uvecati flotu sa još  12 letjelica: tri B787-9 (veca verzija Dreamliner-a), tri B737 MAX 8 i  šest EMBRAER 195.

Karte aviokompanije LOT za letove na liniji sa Podgoricom,  dostupne su putem LOT-ovog kontakt centra, na www.lot.com i kod agenata prodaje.


 

RAST PROMETA PUTNIKA, 25 HILJADA PUTNIKA VIŠE TOKOM PRVA DVA MJESECA 2018. U ODNOSU NA 2017. GODINU
05.03.2018

Tokom prva dva mjeseca 2018. godine kroz oba crnogorska aerodroma prošlo je 151 242 putnika-25 hiljada više nego u istom periodu prošle godine. Na Aerodromu Podgorica opsluženo je 114 863 putnika, što predstavlja rast od 18% u odnosu na promet putnika u januaru i februaru 2017.godine. Na Aerodromu Tivat je opsluženo 36 379 putnika i rast iznosi čak 26%. Takodje, promet aviona povecan je za 14%.

Najznacajnija su i dalje tržlišta Srbije, Rusije i Turske. Na linijama ka i iz Beograda opsluženo je 54 436 putnika, Moskve 19 235 i Istanbula 11 448.

Prema dosadašnjim rezultatima i najavama koje imamo za tekucu godinu, ona će po prometu putnika i aviona nadmašiti rekordnu 2017.godinu.POTPISAN UGOVOR O STRATEŠKOM PARTNERSTVU AERODROMA CRNE GORE I NACIONALNE TURISTICKE ORGANIZACIJE CRNE GORE
02.03.2018

 

 

 

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandic i direktorica Nacionalne turisticke
organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić potpisali su Ugovor o strateškom partnerstvu.
Saradnja podrazumijeva zajednicke nastupe na medjunarodnim sajmovima kao i podršku
promociji Crne Gore kao turisticke destinacije.

DANILO ORLANDIC, IZVRŠNI DIREKTOR AERODROMA CRNE GORE A.D.: „Prošlogodišnji
rekordni rezultati će  ove godine, prema najavama biti nadmašeni. Samo u januaru imali
smo 15 hiljada putnika više nego u istom mjesecu 2017. godine. Ovo će biti godina
investicija za Aerodrome Crne Gore i saradnja sa Nacionalnom turistickom organizacijom
doprinjece boljoj promociji Crne Gore na tržištima koja su od kljucnog znacaja za rast naše
zemlje kao turisticke destinacije. Imamo sada dosta dobru avio dostupnost ali konstantno
radimo na otvaranju novih ruta ne samo u Evropi.„

Direktorica Nacionalne turisticke organizacije Crne Gore Željka Radak Kukavičić istakla je da
turizam ucestvuje sa 22% u državnom bruto društvenom proizvodu što je dodatni impuls da
se radi na vidljivosti Crne Gore na medjunarodnim tržištima.

ŽELJKA RADAK KUKAVIČIĆ, DIREKTORICA NTO CG: „Znamo da promocija u mnogome zavisi
od raspoloživog budžeta i u tom smislu jacanje saradnje sa institucijom koja je jedna od
najvažnijih karika naše turisticke ponude, Aerodromi Crne Gore, putem potpisivanja ovog
ugovora o starteškom partnerstvu predstavlja znacajan podstrek marketingu destinacije.
Vjerujem da cemo zajednicki, na obostrano zadovoljstvo, nastaviti u tom pravcu i da ce
Aerodromi Crne Gore kao naš strateški partner, aktivno učestvovati u kreiranju ambijenta,
ali i rezultata u turizmu Crne Gore.“

 

Orlandic i Radak Kukavičić su posebno naglasili da je promocija Crne Gore na tržištima
Zapadne Evrope od kljucnog znacaja posebno imajuci u vidu koliko konkurentna tržišta ulažu
u marketing kampanje u tim zemljama.
Ovaj vid saradnje ne samo da podiže budžet za reklamiranje već i za realizaciju programa
koji podržavaju aktivnosti marketinga, istraživanja tržišta, stvaranje kvalitetnog sadržaja i
efekata, razvoj proizvoda,obrazovanje itd.

Novi skeneri na aerodromu Tivat
18.12.2017

 

Dva najmodernija nova fiksna skenera vrijedna preko 180 hiljada eura, instalirana su na Aerodromu Tivat. Rijec je o uredajima americkog proizvodaca „Evolve Technology“ koji su namijenjeni za otkrivanje metalnih predmeta i eksplozivnih materija.   

Novi skeneri su stavljeni u probni rad u prisustvu inspektora za bezbjednost Agencije za civulno vazduhoplovstvo Crne Gore Krsta Pavicevica, pomocnika za bezbjednost izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore Jovana Macića i nacelnika za bezbjednost Aerodroma Tivat Boška Lukovica. Na uredajima će se u narednom peridu obucavati osoblje Službe bezbjednosti Aerodroma Tivat prije nego novi skeneri budu postavljeni na konacnu lokaciju - na prilaze ulaznim vratima same terminalne zgrade tivatske vazdušne luke, sa njene tzv. kopnene strane.
 
„Skeneri su namijenjeni kontroli svih lica koja iz bilo kojeg razloga prilaze kopnenoj, odnosno javnoj zoni aerodroma. Praksa kontrole te zone u vazdušnim lukama sa aspekta unošenja metalnih predmeta ili eventualno, eksplozivnih materija, uvedena je tek nedavno i to su novi standardi koje za sada primjenjuje samo manji broj država u Evropi i svijetu. Ipak, s obzirom da će ti standardi biti uskoro obavezni po preporuci Medunarodne civilne vazduhoplovne organizacije ICAO, mi smo došli u priliku da budemo medu predvodnicima te prakse jer su ovavi skeneri do sada u Evropi instalirani na samo par najvecih i najbitnijih aerodroma“, kazao je Macić istakavši da tih skenera nema još ni  na jednom od aerodroma u bivšoj Jugoslaviji.

Novi skeneri će biti postavljeni na stalne pozicije pred prilazom terminalnoj zgradi aerodroma u Tivtu najkasnije do aprila naredne godine a svojim kapacitetom od 600 ljudi na sat po uredaju, nece uticati na  propusnu moc putnickog terminala.

Milioniti putnik na aerodromu Podgorica
07.12.2017

 

 

Prvi put u istoriji, Aerodrom Podgorica prešao je cifru od milion opsluženih putnika. Milioniti putnik
Igor Perišic, stigao je avionom Austrian Airlinesa iz Beca a ispred aviona sacekao ga je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandic, direktor Aerodroma Podgorica Dragan Milanovic kao i direktorica Nacionalne turisticke organizacije željka Radak Kukavičić.
Tom prilikom gospodinu Perišicu, koji više od 15 godina živi u Švajcarskoj a došao je da posjeti
porodicu, urucen je vaucer za vikend u prestižnom hotelu Hilton, crnogorska vina kao i monografija
Crne Gore. Danilo Orlandic,izvršni direktor Aerodroma Crne Gore a.d. „ Izuzetno mi je zadovoljstvo što je nakon tivatskog i podgorički aerodrom prešao tu magicnu brojku od milion opsluženih putnika. Ovo je uspjeh svih nas a prije svega želim da se zahvalim radnicima Aerodroma Podgorica koji tokom cijele godine rade kako bi se naš svaki putnik osjecao i komforno i bezbjedno. Godina na izmaku je godina rekorda ali s obzirom na najave, 2018-ta će je nadmašiti.“
željka Radak Kukavičić, direktorica Nacionalne turisticke organizacije „ Od povezanosti Crne sa drugim destinacijama zavisi uspješnost turisticke sezone i dalji razvoj Crne Gore kao turisticke destinacije. Preko aerodroma povezani smo sa sve više destinacija, promet putnika i promet aviona imaju dvocifren rast a rast carter saobracaja me posebno raduje. Sve se to reflektuje na samu turisticku sezonu-za prvih 10 mjeseci Crnu Goru je posjetilo preko milion i 900 hiljada turista a ostvareno je 11 miliona 440 hiljada nocenja. „
 
Od pocetka godine na oba crnogorska aerodroma opsluženo je 2 110 000 putnika a obavljeno je
preko 13 hiljada letova. Ocekujemo do kraja godine oko 2 200 000 opsluženih putnika, što je za oko 315 000 više nego 2016.godine.

SUSRET PREDSTAVNIKA LUFTHANSE I AERODROMA CRNE GORE
07.12.2017

 

Predstavnici top menadžmenta Lufthansa grupe Manuel Mejer i Silvia Švinghamer, posjetili
su Aerodrom Podgorica i razgovarali sa izvršnim direktorom Aerodroma Crne Gore Danilom
Orlandicem i njegovim  saradnicima. Glavna tema razgovora  bile su postojeca i buduca
saradnja.

 


Direktor Orlandic je naglasio da je širenje mreže destinacija medju priroritetima Aerodroma
Crne Gore. „U tom procesu, Lufthansa grupa kao jedna od najznacajnijih aviokompanija u
Evropi i svijetu, zasigurno može i treba da nam bude partner. Za sada njihova kcerka firma
Austrian Airlines realizuje liniju Podgorica-Bec- Podgorica, a nadam se da će  već iduce godine
neka od aviokompanija iz Lufthansa grupe saobracati ka Crnoj Gori i sa drugih evropskih
destinacija“, istakao je Orlandic

Manuel Mejer, šef zemaljske operative ispred Lufthansa, Austrian Airlines i Swiss za Evropu,
Zajednicu nezavisnih zemalja i  Magreb ovom prilikom izjavio je:
„Zadovoljni smo brojem putnika koje prevezemo na ovoj liniji i srecni što od 2004. godine,preko našeg haba u Becu, povezujemo Crnu Goru sa destinacijama širom svijeta.  U tom smislu, kako bi uocili nastale prilike, stalno pratimo tržišno okruženje. Takode smo govorili o mogucnostima daljeg jacanja naše već dobre, bliske i duge saradnje,  a sve u kontektstu obezbjedenja visokih standarda kvaliteta za naše korisnike i tacnosti pri obavljanju operacija.“

Lufthansa grupa, najvece je udruženje aviokompanija na svijetu i predvodnik na tržištu
evropskog aviosaobracaja. Trenutno saobraca ka više od 300 destinacija na cetiri kontinenta,
a samo tokom prošle godine prevezli su oko 110 miliona putnika.

 

EKSPERTSKI TIM MEDJUNARODNE ORGANIZACIJE ZA CIVILNO VAZDUHOPLOVSTVO (ICAO) U POSJETI AERODROMU PODGORICA
07.12.2017

 

 

Eksperti Medjunarodne organizacije za civilno vazduhoplovstvo (ICAO) posjetili su Aerodrom Podgorica. Cilj posjete bio je da tim eksperata uvidom u procedure i postupke, napravi analizu i procjenu primjene mjera sigurnosti na Aerodromu Podgorica. Tim strucnjaka bio je zadovoljan stepenom sigurnosti na podgorickom aerodromu a posjeta je rezultirala korisnim i konkretnim
preporukama za dodatno poboljšanje. 

 

U timu su osim predstavnika ICAO bili i eksperti iz americke vazduhoplovne agencije FAA, Medjunarodnog udruženja aviokompanija IATA-e, Eurocontrol-a, Aerodroma Pulkovo i Aerodroma Brisel. U sklopu posjete održana je i radionica kojoj su prisustvovali predstavnici svih crnogorskih institucija koje se bave vazduhoplovstvom.

 

 

PRVI LET NA LINIJI DUBAI-SARAJEVO- PODGORICA
07.11.2017

Realizovan je prvi let aviokompanije FlyDubai na liniji Dubai-Sarajevo-Podgorica. Na taj nacin Podgorica se pridružila mreži destinacija koju je FlyDubai izgradio u regionu Centralne i Istocne Evrope, a koja ukljucuje Beograd, Bratislavu, Bukurešt, Prag, Skoplje, Sarajevo i Sofiju.

Prvim avionom doputovao je i izvršni direktor FlyDubaia Gait Al Gait kao i potpredsjednik za komercijalne poslove Džejhun Efendi. Njih su na Aerodromu Podgorica docekali izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandic sa saradnicima, direktorica Nacionalne turisticke organizacije željka Radak Kukavičić, kao i ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Crnoj Gori NJ.E.
Abdulsalam Al Romaiti.

U razgovoru sa prvim covjekom FlyDubaia, Orlandic je iskazao zadovoljstvo što će avioni te aviokompanije nakon uspješne ljetnje sezone i popularnosti letova za Tivat, slijetati i na podgorički aerodrom tokom zimskih mjeseci. Dogovoreno je i da se zajednickim naporima Crna Gora kao turisticka destinacija, promoviše u UEA s obzirom na važnost tog tržišta i na privrednu saradnju dvije zemlje.

Gait Al Gait je istakao da je ponosan na otvaranje nove linije i saradnju sa Aerodromima Crne Gore. Dodao je da je otvaranju nove linije i interesovanju za Crnu Goru, doprinjela posjeta oko 150 novinara iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji su bili oduševljeni Crnom Gorom kao i vizna liberalizacija, te da je zajednicka saradnja na promociji dvije zemlje sada kljucna. Kompanija FlyDubai će realizovati letove dva leta sedmično, srijedom i nedjeljom, pri cemu će letovi ukljucivati i zaustavljanje u Sarajevu, popularnoj destinaciji u mreži Flydubai-a.POTPISAN SPORAZUM O SARADNJI CRNOGORSKIH I AERODROMA NIKOLA TESLA
07.11.2017

Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore AD Danilo Orlandic i v.d. generalnog direktora AD Aerodrom Nikola Tesla Beograd Saša Vlaisavljevic, potpisali su Sporazum o poslovno-tehnickoj saradnji. Sporazumom je definisana razmjena iskustva, edukacije, kao i strucna podrška i konsultacije u vezi sa bezbjednošcu, kazali su iz Aerodroma Crne Gore.

„Sporazum podrazumijeva edukaciju radnika iz sektora prihvata i otpreme aviona i putnika kao i službe bezbjednosti. U godini kada bilježimo najbolje rezultate u istoriji Aerodroma Crne Gore po svim pokazateljima, želimo da budemo još bolji i uspješniji. Slijedi period ubrzanog razvoja jer hocemo da nastavimo da idemo u korak sa evropskim standardima", rekao je Orlandic.

Vlaisavljevic je kazao da je potpisivanje ovog sporazuma izuzetno  važno za dva strateški znacajna preduzeca u obje države, koja se mogu ponositi rezultatima svog poslovanja.

"Drago mi je što na samom pocetku rada novog menadžmenta Aerodroma Crne Gore vidim da imamo slicne poglede o razvoju vazduhoplovstva u regionu i pravac u kom taj razvoj treba usmjeriti. Beogradski aerodrom pružice podršku Aerodromima Crne Gore u svim segmentima operativnog funkcionisanja“, istice Vlaisavljevic.

Sporazum o saradnji je, navode iz Aerodroma Crne Gore, utoliko važniji ako se ima u vidu da i Aerodrom Nikola Tesla i aerodromi u Podgorici i Tivtu ove godine bilježe znacajan rast broja putnika, što ce, kako su kazali, doprineti daljem razvoju privrede i turizma u regionu.

Potpisivanju je prisustvovao i predsjednik Privredne komore Crne Gore Velimir Mijuškovic.

 

 

 

aerodromi_cg

AERODROMI CRNE GORE NA INSTAGRAMU
17.10.2017

Od nedavno Aerodromi Crne Gore imaju svoj instagram profil. Pratite nas i osjetite duh Aerodroma Podgorica i Aerodroma Tivat. Ukoliko i sami zabilježite interesantan momenat sa naših aerodroma pošaljite nam fotografiju ili nas tagujte. Aerodromi Crne Gore (aerodromi_cg) 

 

 

 

MILIONITI PUTNIK - TIVAT
23.09.2017

Milioniti putnik na aerodromu Tivat

Prvi put u istoriji Aerodrom Tivat docekao je milionitog putnika. Eleonor Fenlon, koja je doputovala iz Londona, sacekao je na platformi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore a.d. Danilo Orlandic, menadžment preduzeca kao i direktorica Nacionalne turisticke organizacije, željka Radak Kukavičić.

Jubilarnoj putnici je urucen i nagradni vaucer za boravak u renoviranom hotelu „Aleksandar“ na budvanskoj rivijeri koji može da iskoristi tokom iduce ljetnje sezone.

Izvršni direktor a.d. Aerodromi Crne Gore Danilo Orlandic je izjavio da je u pitanju veliki dan za Aerodrom Tivat i cijelo preduzece. „Ovo je uspjeh svih nas. Ovo je dan kada moramo da budemo ponosni na svakog našeg radnika i na sve koji su doprinjeli da se ovakav uspjeh ostvari. Ovo su sjajni rezultati ali i rezultati koji obavezuju i ucinicemo sve da unaprijedimo naše usluge i da budemo što bolji. Do kraja godine ocekujemo da opslužimo oko 2 miliona i 100 hiljada putnika na oba naša aerodroma, što je apsolutni rekord a milionitog putnika na Aerodromu Podgorica ocekujemo krajem godine. “, istakao je Orlandic.
 

Docek  Eleonor Fenlon

„Zadovoljstvo mi je što mogu reci da Crna Gora bilježi konstantni porast turistickog prometa, o cemu najbolje govore i podaci o broju prevezenih putnika na našim aerodromima koji predstavljaju krucijalnu kariku u unapredenju turistickog proizvoda destinacije. Unaprijedenje aviodostupnosti jedan je od naših strateških ciljeva na putu da Crnu Goru ucinimo cjelogodišnjom turistickom destinacijom. Trenutno su Aerodromi Tivat i Podgorica povezani sa po 40 destinacija, prisutno je 70 aviokompanija, što našu destinaciju cini dostupnijom turistima iz Evrope iz cijelog svijeta“, navela je Radak Kukavičić.

Aerodromi Crne Gore, prema najavama, do kraja godine će opslužiti preko 2 miliona putnika, na oba crnogorska aerodroma, pa ce tako 2017. godina biti još jedna u nizu rekordnih i po obimu saobracaja i po finansijskim pokazateljima.

 

 

PODGORICA-ATINA  Agean Airlines
12.06.2017

Najveca grcka avio-kompanija Aegean airlines od danas povezuje Podgoricu i Atinu. Letovi će se obavljati dva puta sedmično- srijedom i nedjeljom sa polaskom u 8:55 iz Atine i predvidenim dolaskom u Podgoricu  u 9:30 po lokalnom vremenu. Polazak aviona iz Podgorice za Atinu planiran je za 10:00. Grcka kompanija koristice na toj ruti letjelicu Bombardier Dash Q400 kapaciteta 78 sjedišta.

Prvi avion Aegean airlinesa docekan je na Aerodromu Podgorica uz tradicionalni pozdrav vodenim topovima.

Planirano je da linija traje do 10. septembra ali postoji mogucnost i da se ona nastavi tokom cijele godine.

Uspostavljanjem nove linije, prve direktne sa Atinom,dodatno je poboljšana aviodostupnost Crne Gore i olakšan je dolazak turista do naše zemlje, što svakako doprinosi cjelokupnoj turistickoj privredi. 
 

 

 

NOVA LINIJA TRANSAVIE PARIZ-TIVAT-PARIZ
12.05.2017

 

Od 27. aprila francusko-holandska kompanija Transavia pocela je da saobraca na liniji Pariz-Tivat-Pariz. Letovi će obavljati do 1.oktobra a povodom uspostavljanja linije Pariz-Tivat-Pariz, predstavnici aviokompanije Transavia, Aerodroma Crne Gore i Nacionalne turisticke organizacije Crne Gore održali su zajednicku konferenciju za medije, na kojoj je istaknut znacaj povezivanja glavnog grada Francuske i Tivta.

Iz francusko-holandske "lou kost" kompanije porucili su da ocekuju da će do pocetka oktobra na toj liniji prevesti oko 15 hiljada putnika.

Erv Kozar, komercijalni direktor Transavie: „Ove, premijerne naše godine u Crnoj Gori, na ruti izmedu Tivta i Pariza ponudicemo ukupno oko 17 hiljada sjedišta u avionima, a racunamo da cemo ostvariti rezultat od najmanje oko 15 hiljada prevezenih putnika jer je projecan load faktor Transavie 90 odsto. Današnjim letom doveli smo predstavnike brojnih francuskih turistickih agencija i operatera jer nam je obostrani cilj da u Francuskoj što više promoviemo Crnu Goru kao destinaciju, i posebno Tivat. Imamo odlicnu saradnju sa Aerodromima Crne Gore i crnogorskom Nacionalnom turistickom organizacijom, a u najnovijem broju inflight magazina naše kompanije, objavaljen i poseban tekst na tri strane o turistickoj ponudi Crne Gore."
Maja Liješevic, zamjenica direktorice NTO CG  je naglasila da je francusko tržište jedno od najbitnijih zapadnoevropskih tržišta sa kojeg se  već nekoliko godina bilježi stalni rast. „Lani smo iz Francuske imali ukupno oko 50 hiljada turista koji su ostvarili oko 250 hiljada nocenja što je 7 odsto više nego 2015. Ove godine ocekujemo dodatni porast posjete francuskih turista jer je aviodostupnost Crne Gore sve bolja, cemu pored redovnih linija nacionalne aviokompanije doprinosi i dolazak Transavie kao dijela Air France-KLM grupe u našu državu",istakla je Liješevic.


Direktor Aerodroma Tivat Radovan Maric je takodje istakao znacaj uspostavljanja linije Pariz-Tivat i dodao da se nada da će se ona održati i nakon ljetnje sezone.

„Naš ovogodišnji cilj je ambiciozan, ali i dostižan uz brojne napore i požrtvovan rad svih naših zaposlenih jer kroz terminalnu zgradu u Tivtu treba da prode preko milion putnika",rekao je Maric.

Pocetna cijena karte je 45 eura ukljucujuci i sve aerodromske takse a letovi će se obavljati cetvrtkom i nedjeljom, avionima tipa „boing 737-800“, kapaciteta 189 putnika.

 

 

Aerodromi Crne Gore - "Brend Leader 2017" 
07.04.2017

Aerodromi Crne Gore dobitnici su nagrade "Brend Leader 2017" na biznis konferenciji TIL 2017, održanoj u Beogradu. Izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Milovan Djurickovic istakao je da je nagrada priznanje za sve što je do sada postignuto ali da je doživljava i kao podsticaj za bolje rezultate u buducnosti.

Nagrada „Brand Leader“ se dodeljuje već 10 godina u cilju afirmacije najistaknutijih
kompanija, institucija i pojedinaca koji kontiniuranim pozitivnim razvojem i inovativnim strategijama postavljaju više standarde i unapredjuju tržište.

Na konferenciji cija je tema bila "Transport i logistika Jugoistocne Evrope", izvršni direktor
Milovan Djurickovic je predstavio razvoj i rezultate Aerodroma Crne Gore kao i strateške ciljeve u narednom periodu.

Biznis konferencija TIL 2017 okupila je predstavnike preko 150 kompanija iz Jugoistocne
Evrope a jedan od pokrovitelja je i Evropska Unija.

 

WIZZ AIR - PODGORICA-BUDIMPEŠTA
03.04.2017

Wizz Air, najveca low-cost avio-kompanija u regionu Centralne i Istocne Evrope, pokrenula je 3.aprila novu liniju kojom će povezati Podgoricu sa madarskom prijestonicom, Budimeštom. Nova niskotarifna linija, sa povoljnim redom letenja i dva polaska sedmično omogucava putncima iz Crne Gore povoljne mogucnosti da upoznaju velicanstvenu madarsku prijestonicu, kao i da otputuju dalje do 61 destinacije širom Evrope, koje su dostupne u okviru WIZZ-ove mreže niskotarifnih linija iz Budimpešte. Putnici koji planiraju svoj odmor ili vikend posjetu Budimpešti ili nekim drugim destinacijama mogu već sada kupiti karte preko sajta www.wizzair.com uz najpovoljnije cijene koje se krecu već od 14,99 evra*.

Nova linija do Budimpešte koja je jedina direktna veza izmedu dvije države, podstaknuce razvoj turizma i uspostaviti važnu trgovacku i poslovnu vezu i ohrabriti investitore da ulažu u Crnu Goru. Putnici iz Crne Gore sada mogu da uživaju u prelijepoj Budimpešti, gradu sa izuzetnom istorijom, cuvenom kuhinjom, blistavom arhitekturom i fenomenalnim pejzažima. Uz to, putnicima iz Crne Gore ce biti omoguceno da preko Budimpešte putuju dalje, do 61 destinacije u 28 zemalja koje se nalaze u mreži linija Wizz Air-a iz Budimpešte.

Wizz Air je prva low-cost (niskotarifna) avio-kompanija koja je pocela da leti iz Crne Gore u avgustu 2016. sa dvije linije do Minhen-Memingena i Milana (Malpensa). Linija od Budimpešte do Podgorice predstavlja najnovije širenje inace rastuce mreže linija Wizz Air-a na Zapadnom Balkanu i potvrduje posvecenost avio-kompanije Crnoj Gori.

Wizz Air nudi jeftine karte na letovima ne samo u Evropi već i dalje, do ukupno 140 destinacija u 42 zemlje, a putnike ce na svakom letu docekati profesionalno osoblje i letece avionom koji pripada jednoj od najmladih flota u Evropi koju cini 79 aviona, od kojih je 16 najmodernijih ultra-efikasnih Airbusovih A321 sa kapacitetom od 230 sjedišta. Skoro 23 miliona putnika u 2016. je moglo da uživa u jeftinim kartama Wizz Air-a i odlicnoj usluzi tokom leta.

WIZZ AIR-OVA NAJNOVIJA LINIJA IZ PODGORICE
 

Destinacija

Danima

Pocev

Cene od*

Budimpešta

do 7. aprila:

ponedjeljak, petak

3. april 2017.

EUR 14.99

od 8. aprila:

srijeda, nedjelja

 

 

Sorina Ratz, menadžer za odnose sa javnošcu Wizz Air-a je izjavila: "Oduševljeni smo što možemo da proslavimo još jedan znacajan dogadaj u Crnoj Gori, kada pokrecemo jedinu direktnu liniju izmedu Crne Gore i Madarske. Naglasivši našu posvecenost Crnoj Gori, nova linija koju uspostavljamo izmedu Podgorice i Budimpešte ce pružiti još više mogucnosti za jeftinim putovanjima, otkrivanjem prelijepe Budimpešte, zajedno sa 61 drugom destinacijom širom Evrope koje su dostupne preko Wizz Air-ove mreže linija iz ovog grada. Direktna linija ce podstaci dolazak turista u dinamican glavni grad Crne Gore i podstaci ce razvoj poslovnih veza izmedu dvije zemlje. Radujemo se što cemo raditi zajedno sa Aerodromima Crne Gore na stvaranju još povoljnijih mogucnosti za naše putnike. Naš posveceni tim profesionalaca se raduje doceku putnika na naše letove iz Podgorice, koji ce moc da uživaju u najjeftinijim cijenama karata, jednostavnim sistemom rezervacija i izvanrednom putnickom iskustvu tokom leta.

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma je saopšteno: „Pozdravljamo odluku Vlade Republike Madarske da podrži uvodenje letova na relaciji Budimpešta-Podgorica i uvjereni smo da ce ova avio-linija, cija realizacija je planirana tokom IATA ljetnje sezone rezultirati rastom broja turista i nocenja sa ovog tržišta, te u krajnjem novim prihodima državi i turistickim i ugostiteljskim poslenicima. Ovo je svakako još jedan korak naprijed ka boljoj dostupnosti i povezanosti Crne Gore, te korak ka daljem smanjenju sezonalnosti naše desetinacije, što je jedan od strateških ciljeva crnogorskog turizma.“

Milica Babic, savetnik za odnose sa javnošcu generalnog direktora Aerodroma Crne Gore je izjavila:" Aerodromi Crne Gore su srecni što imaju još jednu liniju Wizz Air-a. Linija Podgorica - Budimpešta - Podgorica je važna ne samo za razvoj crnogorskog turizma već i za podsticaj boljim ekonomskim vezama izmedu Crne Gore i Madarske. Veoma smo zadovoljni što naš partner Wizz Air razvija svoju mrežu linija i što povezuje Crnu Goru sa evropskim gradovima."

 

Ljetnji red letenja 2017
03.04.2017

Za period realizacije avio saobracaja u skladu sa ljetnjim redom letenja, koji je na snazi do 28.oktobra tekuce godine, na aerodromima Podgorica i Tivat  u skladu sa pristiglim najavama se ocekuje znacajan porast obima sobracaja.

Osim tradicionalnog povecanja frekfencije letova u redovnom  saobracaju prema Rimu, Istanbulu, Becu, Frankfurtu, Beogradu, Cirihu zastupljene ce bit i neke nove destinacije.

Sa aerodroma Tivat su, nakon zimske pauze, ponovo uspostavljeni letovi britanske aviokompanije Easy Jet za Mancester. Aviokompanije Thomas Cook Airlines i TUI Fly Belgium ce takode sa aerodroma Tivat  prevoziti putnike za Brisel dok ce aviokompanija Transavia France povezivati Tivat i Podgoricu sa glavnim gradom Francuske.

Israir ce direktno ciniti dostupnim Crnu Goruputnicima sa Bliskog Istoka  otpocinjuci letove iz Tel Aviva za Tivat i Podgoricu. Sa aerodroma Tivat   ce u narednom periodu  biti uspostavljeni  direktni letovi za Dubai, Rim, Veronu, Diseldorf, ženevu, Brest, Sofiju, Burgas. Sa druge strane  grcka aviokompanija Aegean Airlines,  ce pocevši od juna, dva puta sedmično povezivati Podgoricu i Atinu, dok ce Wizz Air u aprilu , osim letova za Memingen i Milano,  uvesti letove za Budimpeštu.

Ryanair ce  takode u aprilu  osim već duže vremena prisutnih letova za London,Brisel i Berlin uspostaviti saobracaj na relaciji  Podgorica – Stokholm.

Poljski nacionalni avioprevoznik LOT ce premijerno ,zajedno sa kompanijama koje su i prethodnih godina bile prisutne Travel Servis i Enter air, povezati glavni grad Crne Gore sa Varšavom.

Ukratko aerodrom Podgorica ce tokom narednih šest mjeseci biti povezan sa otprilike 40 destinacija a slicna brojka  važi i  za aerodrom u Tivtu.

 

Fly Dubai leti za Crnu Goru
20.02.2017

 

Najveca lowcost kompanija sa Bliskog Istoka Flydubai, zvanicno je najavila tri nove destinacije za predstojecu ljetnju sezonu, medu kojimaje i Crna Gora. Prvi let na liniji Dubai-Tivat- Dubai planiran je za 23. jun a letovi ce se obavljati do 25. septembra.

Zahvaljujem državnim i turistickim poslenicima na profesionalnom tretmanu i ophodenju, kao i odlicnim viznim uslovima za stanovnike UAE-a i zemalja Golfa uopšte“, istakao je izvršni direktor kompanije Flydubai Ghaith Al Ghaith.

Iz kompanije su naveli da su se odlucili na otvaranje novih linija jer raste interes za novim, atraktivnim, autenticnim destinacijama, kada su u pitanju putnici sa Bliskog Istoka jer oni žele nove atraktivne lokacije za odmor na plaži ili istraživanje.

Prvi „vazdušni most“ izmedu Ujedinjenih Arapskih Emirata i Crne Gore uspostavljen je nakon promotivnog carter leta 3. oktobra 2016. godine na relaciji Dubai -Tivat.

 

RED LETENJA ZA IATA SEZONU ZIMA 2016
07.10.2016

Red letenja za IATA sezonu zima 2016 na Aerodromima Podgorica i Tivat otpocinje sa primjenom u nedjelju, 30. oktobra 2016. godine i primjenjivat ce se narednih 6 mjeseci, zakljucno sa 25. martom 2017. godine. Isticemo da trenutni podaci o redu letenja su u skladu sa pristiglim informacijama od avio-prevoznika  te da  za vrijeme trajanja sezone zadržavaju pravo izmjene reda letenja.


 

Berlin - Podgorica | Nova linija RYANAIR 

Niskotarifna avio-kompanija Ryanair, od 4. septembra saobraca na relaciji Podgorica – Berlin „Schönefeld“. Letovi ce se obavljati dva puta sedmično, cetvrtkom i nedjeljom a pocetna cijena avio-karte je 14,99 Eura. Letovi su danima:
- cetvrtkom, sa najavljenim slijetanjem u Podgoricu - 09:30h i polijetanjem u 09:55h.
nedeljom
  
slijetanje u 10:10h
  polijetanje u 10:35h

 

 
 
 
 
Prilikom obilježavanja otvaranja nove linije, direktorica marketinga i prodaje za Istocni Mediteran Ryanair-a, gda Chiara Ravara iz Ryanair-a izjavila je:
 
„Ryanair se raduje startu nove linije iz Podgorice za Berlin i zato što može ponuditi još mogucnosti putnicima iz Crne Gore da otkriju više evropskih destinacija. Putnici i posjetioci iz Crne Gore mogu izabrati neki od dva leta nedjeljno na relaciji Podgorica-Berlin.”
 
U ime Aerodroma Crne Gore, savjetnica izvršnog direktora Milica Babic je naglasila da su Aerodromi Crne Gore ponosni zbog otvaranja nove linije Podgorica-Berlin-Podgorica kao i da kompanija ocekuje znacajan broj gostiju iz Njemacke. „Takodje smo zadovoljni i što crnogorski gradjani sada imaju priliku da lakše dodju do Berlina. Ovo je treca linija Ryanair-a i nadamo se da ce dobra saradnja sa tom kompanijom biti nastavljena kao i  da ce u buducnosti biti prostora za povezivanje Crne Gore sa još nekoliko evropskih destinacija“,istakla je Babic


Jubilej ,10 godina od otvaranja nove zgrade Aerodroma Podgorica

 

Aerodromi Crne Gore proslavili su 10 godina od otvaranja novog Aerodroma Podgorica. U tom periodu zabilježen je rast prometa putnika za preko milion a uspostavljanjem novih parnerskih odnosa sa renomiranim aviokompanijama, Crna Gora je sada povezana sa preko 40 evropskih destinacija. Na press konferenciji povodom jubilija Aerodroma Crne Gore izvršni direktor Milovan Ðurickovic istakao je da se impozantni rezultati ogledaju se u vodenju adekvatne poslovne i komercijalne politike, konkuretnosti cijena i podsticajnim mjerama.

On je podsjetio da su aerodromi u Podgorici i Tivtu preuzeti 2003. godine u veoma lošem stanju, zapušteni i bez vizije razvoja. 

„Od preuzimanja aerodroma do danas, kompanija u kontinuitetu posluje uspješno, što podrazumijeva redovno izmirivane obaveza prema zaposlenima, državi, dobavljacima i kreditorima“, naveo je Ðurickovic. 

Ministar saobracaja i pomorstva, Ivan Brajovic, kazao je da kompanija Aerodromi Crne Gore u kontinuitetu bilježi pozitivne poslovne rezultate, cime je pokazala da je najbolji ishod referenduma iz 2006. godine. 

„Izgradena je nova zgrada na aerodromu u Podgorici i proširena terminalna na aerodromu Tivat. Jedna od najuspješnijih kompanija je uzela sudbinu u svoje ruke. Tako je pokazala da iako je u 100-odstotnom vlasništvu države, može da bude uspješna“, rekao je Brajovic.

Otkako su Aerodromi Crne Gore preuzeti od JAT-a imovina kompanije je uvecana 4 puta, a zabilježeni su i pozitivni rezultati kada je u pitanju broj putnika. Na novom pocetku, godišnji promet putnika bio je 600 hiljada. Sada je ih je preko milion više. 2003-ce godine imali smo 2 redovne i desetak carter linija. Sada imamo 10 redovnih i više od 40 carter linija.

Od preuzimanja Aerodroma Crne Gore, opsluženo je preko 14,8 miliona putnika. Kontinuirani rast saobracaja nastavljen je i u 2016-oj godini. U prva cetiri mjeseca zabilježen je rast saobracaja od 5,7 odsto, od cega na aerodromu Podgorica 7 odsto, a u Tivtu 3,1, odsto. U predstojecoj sezoni ocekuje se rast saobracaja na erodromu u Tivtu od preko 15 odsto.


 

RED LETENJA ZA IATA SEZONU LJETO 2016

Red letenja za IATA sezonu ljeto 2016 na Aerodromima Podgorica i Tivat primjenjuje se od nedjelje,  27.marta 2016. godine i primjenjivat ce se narednih 6 mjeseci, zakljucno sa 29.oktobrom 2016. godine. Trenutni podaci o redu letenja su u skladu sa dobijenim informacijama od avio-prevoznika , a avio-kompanije zadržavaju pravo izmjene reda letenja za vrijeme trajanja sezone. 
 

"Tajne Crne Gore" na Aerodromu Podgorica

Projekat "Tajna Crne Gore" (“The Secret of Montenegro”) prvi put je predstavljen na Aerodromu “Podgorica” kada je na iznenadenje svih,  klapa “Alata”, skrivena medu putnicima, iznenadno zapjevala pjesmu “Crnom Gorom”, a ubrzo se pojavio i “Stars string” kvartet, ciji su clanovi zasvirali tango. Na taj nacin, po prvi put u Crnoj Gori organizovana je flash mob serija.

"Projekat je podržan  od strane Nacionalne turisticke organizacije i Ministarstva turizma Crne Gore, koji promovišu najbolje vrijednosti Crne Gore, a medu njima upravo energiju života i ljepote zemlje. Puna podrška stigla je i od aerodroma Podgorica, ciji menadžment je sa zadovoljstvom prihvatio da aerodrom bude dio ovakve promocije Crne Gore.

Svi koji su se zatekli na aerodromu “Podgorica” imali su priliku da prisustvuju prvom muzickom spektaklu, koji ce se u narednom periodu odvijati na razlicitim lokacijama Crne Gore, u cilju promocije muzike, plesa, kulture i turizma Crne Gore.

Izvodenja ce biti iznenadenje za mnoge u Crnoj Gori. Svaki iznenadni nastup bice prica za sebe, sa originalnim konceptom, a finalni dogadaj je Tajna po kojoj ce Crna Gora biti dugo pamcena.

Pogledajte kako je to izgledalo: 

Ryanair - nagrada za 100-hiljaditog putnika iz Podogrice

 

Kompanija Ryanair u cetvrtak 10. septembra 2015. , nagradila je 100-hiljaditog putnika iz Podgorice.

Nagradu, dvije besplatne karte na liniji Brisel Podgorica, jubilarnom putniku Aldini Licini iz Bara, urucio je direktor marketinga i prodaje Ryanaira za Rumuniju, centralnu i istocnu Evropu Denis Barabas. 

Ovo je bilo baš lijepo iznenadenje za kraj odmora. Javili su mi da sam stohiljaditi putnik i da sam dobila nagradu. Cesto putujem Ryanairom i dobro je što ima liniju za Crnu Goru“, rekla je Licina koja se sa širom porodicom vraca sa odmora u Luksemburg gdje živi i radi. Barabas je saopštio da Ryanair bilježi veliko interesovanje za linije iz Podgorice s obzirom da su putnici iz Crne Gore odlicno prihvatili tu avio-kompaniju. Trenutno u Podgorici održavaju dvije linije ka Briselu i Londonu, osam letova sedmično, preko 30.000 putnika godišnje i 100.000 putnika za dvije godine.


 
Edelweiss  - Povratna karta do Ciriha 120 €

 

Švajcarska avio kompanija Edelweiss uvela je 09.07.2015. liniju na relaciji Cirih-Podgorica-Cirih, a cijena povratne karte u ekonomskoj klasi iznosi 120 eura. Direktor kompanije Swiss International Air Lines u Austriji i centralnoj i istocnoj Evropi Bernhard Wodl kazao je da ce avion Airbus A320 na liniji Cirih-Podgorica-Cirih saobracati tri puta sedmično.

"Ovaj let ce predstavljati pogodnost ne samo za stanovnike koji vode porijeklo iz Crne Gore, već i za državljanje Švajcarske koji žive u Crnoj Gori", rekao je Wodl.

 

 

Nova pravila za rucni prtljag

Rucni prtljag mora biti prijavljen na šalteru za registraciju putnika i prtljaga. Detaljnu listu zabranjenih predmeta i opasnih materija pogledajte ovdje  , mjere bezbjednosti za tecnosti u rucnom prtljagu možete pogledati ovdje

 
  
 
Molimo da upakujete Vaš rucni prtljag u skladu sa ovim propisanim mjerama, prije dolaska kod nas. U suprotnom po dolasku na bezbjedonosnu kontrolu nece Vam biti dozvoljeno da zabranjene i nepropisno upakovane predmete, materije i tecnosti unesete u putnicku kabinu. Sve zabranjene predmete ili vece kolicine tecnosti od dozvoljenih ce te morati odložiti u namjenske kontejnere.

 

11 godina AERODROMA CRNE GORE

22.07.2014.godine “Aerodromi Crne Gore”AD tradicionalno obiljezavaju svoj jubilej - 11 godina postojanja .


Aerodrom TIVAT - Porast prometa

Na  aerodromu  Tivat ,posmatrano od pocetka godine do 20. jula 2014. godine  promet putnika je veci za 11%  a promet aviona za 6% od prometa  u odnosu na isti period u 2013. godini

 

Rayan leti i za London

Ryanair, najveca evropska niskobudzetna aviokompanija, nakon linije Brisel (Charleroi)-Podgorica, 1.04. uvela je liniju London (Stansted)-Podgorica.

Na ovim letovima do kraja ljetnjeg reda letenja ocekuje se blizu 40.000, putnika, sto predstavlja znacajno povecanje u odnosu na broj putnika koji je ova kompanija prevezla u toku prosle godine.

Letovi za Brisel realizuju se ponedjeljkom i cetvrtkom, a letovi za London utorkom i subotom. 


Tivat, nove carter kompanije za sezonu 2014


Avio kompanije koje po prvi put realizuju carter letove na/sa ap Tivat:

-      Atlantic Airways sa Farskih Ostrva
-      Azerbaijan Airlines iz Azerbejdžana
-      Norwegian Air Shuttle, Norveška
-      B&H Airlines , Bosna i Hercegovina
-      YanAir , Ukraina
-      Dart Airlines, Ukrajina

 kao i sledece kompanije sa manjim brojem letova (3-4 dolaska)

-      White Airways, Portugalija
-      Volotea, Španija
-      Enter Air, Poljska
-      Kosmos , Rusija


"Aerodromi Crne Gore" postali Akcionarsko Društvo

Vlada Crne Gore je na sjednici od 25.jula 2013.godine,donijela odluku o osnivanju jednočlanog akcionarskog društva za usluzne djelatnosti u vazdušnom saobracaju “Aerodromi Crne Gore”AD

Sjedište  uprave Društva je na Aerodromu Podgorica


 

 

Aerodrom
PODGORICA
13°
odlasciDolasci
Broj leta
Grad
Plan.
Promj.
OS727
Kompanija: AUSTRIAN AIRLINES
Broj Leta: OS727
Dolazak iz: Vienna
Planiran: 14:25 Novo vrijeme: 14:22
Status: Sletio
Vienna
14:25
14:22
JU172
Kompanija: AIR SERBIA
Broj Leta: JU172
Dolazak iz: Belgrade
Planiran: 14:30 Novo vrijeme: 14:26
Status: Sletio
Belgrade
14:30
14:26
YM235
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM235
Dolazak iz: Paris
Planiran: 16:20 Novo vrijeme: 16:25
Status: Očekivano
Paris
16:20
16:25
JU174
Kompanija: AIR SERBIA
Broj Leta: JU174
Dolazak iz: Belgrade
Planiran: 20:05
Status: -
Belgrade
20:05
-
YM103
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM103
Dolazak iz: Belgrade
Planiran: 20:10
Status: -
Belgrade
20:10
-
YM181
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM181
Dolazak iz: Ljubljana
Planiran: 20:20
Status: -
Ljubljana
20:20
-
FR7961
Kompanija: RYANAIR
Broj Leta: FR7961
Dolazak iz: London
Planiran: 21:30
Status: -
London
21:30
-
odlasciOdlasci
Broj leta
Grad
Plan.
Promj.
YM234
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM234
Destinacija: Paris
Planiran: 10:20 Novo vrijeme: 10:32
Status: Odletio
Paris
10:20
10:32
OS728
Kompanija: AUSTRIAN AIRLINES
Broj Leta: OS728
Destinacija: Vienna
Planiran: 15:00 Novo vrijeme: 15:02
Status: Odletio
Vienna
15:00
15:02
JU173
Kompanija: AIR SERBIA
Broj Leta: JU173
Destinacija: Belgrade
Planiran: 15:15
Status: Izlaz otvoren
Belgrade
15:15
-
YM180
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM180
Destinacija: Ljubljana
Planiran: 17:30
Status: -
Ljubljana
17:30
-
YM102
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM102
Destinacija: Belgrade
Planiran: 18:00
Status: -
Belgrade
18:00
-
JU175
Kompanija: AIR SERBIA
Broj Leta: JU175
Destinacija: Belgrade
Planiran: 20:50
Status: -
Belgrade
20:50
-
FR7962
Kompanija: RYANAIR
Broj Leta: FR7962
Destinacija: London
Planiran: 21:55
Status: -
London
21:55
-
Aerodrom
TIVAT
13°
odlasciDolasci
Broj leta
Grad
Plan.
Promj.
YM201
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM201
Dolazak iz: Belgrade
Planiran: 09:50 Novo vrijeme: 09:35
Status: Sletio
Belgrade
09:50
09:35
SU2050
Kompanija: AEROFLOT
Broj Leta: SU2050
Dolazak iz: Moscow
Planiran: 11:20 Novo vrijeme: 11:25
Status: Sletio
Moscow
11:20
11:25
JU180
Kompanija: AIR SERBIA
Broj Leta: JU180
Dolazak iz: Belgrade
Planiran: 12:05 Novo vrijeme: 12:25
Status: Sletio
Belgrade
12:05
12:25
DP829
Kompanija: POBEDA AIRLINES
Broj Leta: DP829
Dolazak iz: Moscow
Planiran: 12:40
Status: Sletio
Moscow
12:40
-
odlasciOdlasci
Broj leta
Grad
Plan.
Promj.
YM200
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM200
Destinacija: Belgrade
Planiran: 07:30
Status: Odletio
Belgrade
07:30
-
SU2051
Kompanija: AEROFLOT
Broj Leta: SU2051
Destinacija: Moscow
Planiran: 12:20 Novo vrijeme: 12:25
Status: Odletio
Moscow
12:20
12:25
JU181
Kompanija: AIR SERBIA
Broj Leta: JU181
Destinacija: Belgrade
Planiran: 12:35 Novo vrijeme: 12:55
Status: Odletio
Belgrade
12:35
12:55
DP830
Kompanija: POBEDA AIRLINES
Broj Leta: DP830
Destinacija: Moscow
Planiran: 13:30
Status: Odletio
Moscow
13:30
-
YM202
Kompanija: MONTENEGRO AIRLINES
Broj Leta: YM202
Destinacija: Belgrade
Planiran: 15:20
Status: Ukrcavanje
Belgrade
15:20
-
Novosti

Prvi let Barselona-Podgorica
Sletio prvi "LAUDA" iz Štutgarta
Startuje linija Podgorica - Bologna
Lufthansa grupa u posjeti Podgorici
Otvoren terminal 2 Aerodroma Tivat
Lufthansa Frankfurt/Minhen- Tivat
Preko 2 miliona opsluženih putnika