Select Page

Od 21. juna svakodnevni direktni letovi između Crne Gore i Kazahstana

Uspostavljanjem direktne avio linije između Kazahstana i Crne Gore stvara se veza između naroda dvije zemlje, što takođe ima veliki uticaj na turističko tržište, ocijenjeno je danas na svečanom obilježavanju saradnje između Aerodroma Crne Gore i Air Astana-e, nagrađivanog nacionalnog avio-prevoznika Kazahstana. Avion Airbus A321LR sa popunjenošću mjesta od 95% je po slijetanju iz Almatija u Podgoricu simbolično pozdravljen tradicionalnim vodenim slavolukom. Od uspostavljanja avio-linije 9. juna 2021. godine, iz Almatija i Nur-Sultana ka Podgorici, više od 1000 putnika je direktnim letovima avio-kompanije Air Astana doputovalo u Crnu Goru.

VD izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Ognjen Jovović izrazio je veliku zahvalnost menadžmentu kompanije Air Astana koja je odabrala da Crna Gora bude njihovo povezivanje sa Mediteranom.

„Pošto je Kazahstan najveća zemlja na svijetu koja nema more, vjerujemo da će upravo Crna Gora biti vaš izlaz na Mediteran. Ova linija je već ispunila očekivanja jer su avioni skoro skroz puni, a takve su i najave za cijelu sezonu. Ako uzmemo u obzir činjenicu da će od 21. juna svakodnevno letjeti avioni između Crne Gore i Kazahstana, jasno Vam je da je povezivanje naše dvije zemlje veliki korak i da će Kazahstanci biti među najmnogobrojnijim gostima ovog ljeta.“, kazao je Ognjen Jovović,

Potpredsjednik aviokompanije Air Astana za marketnig i komercijalne poslove Air Astane Ričard Ledžer kazao je da je zbog pandemije veoma izazovno uspostavljati nove linije, posebno sa zemljama koje su međusobno dosta udaljene, ali da je izuzetno zadovoljan saradnjom sa Aerodromima Crne Gore.

„Air Astana je oduševljena uspostavljanjem avio-linije između Kazahstana i Crne Gore, koja predstavlja veliki korak na putu  stvaranja snažnog  i jakog turističkog tržišta između dvije zemlje. Kao kompanija, u ovom teškom vremenu, tražili smo frešku destinaciju za kazahstanske putnike koji su gladni putovanja. Tražili smo kombinaciju avanture, satisfakcije i prirodne ljepote i upravo zato smo odabrali Crnu Goru“, kazao je Ledžer.

 

Današnjem svečanom događaju prisustvovali su gdin Toležan Barlibajev, izvanredni i opunomoćeni ambasador Republike Kazahstan u Hrvatskoj, koji je najavio otvaranje generalnog konzulata u Budvi kako bi se olakšale administrativne procedure za građane te zemlje.

„Crna Gora, sa povoljnim bezviznim režimom, za Kazahstan predstavlja dragocjenog partnera na Balkanu. Uvođenje direktnih letova će doprinijeti razvoju bilateralnih veza između naše dvije zemlje u oblastima turizma, poslovanja i kulture“, kazao je ambasador Barlibajev.

Direktorica Direktorata za razvojne politike u turizmu pri Ministarstvu ekonomskog razvoja Aleksandra Gardašević-Slavuljica istakla je da je Vlada Crne Gore učinila velike napore kako bi zemlju pripremila za predstojeću sezonu dok još traje pandemija.

„Vlada je uvele mnoge restriktivne mjere na početku, da bi danas mogli da otvorimo granice – što se pokazalo kao odličan potez. Iako smo otvoreni, veoma smo odgovorni i prema domaćinima-našim građanima i prema turistima“, kazala je ona.

Air Astana je uspostavila direktnu avio-liniju sa Podgoricom 9. juna 2021. godine. Letovi iz Nur-Sultana su planirani srijedom i subotom, a iz Almatija četvrtkom i nedjeljom.  Počev od 21. juna Air Astana će imati letove prema Podgorici svakog dana, pa će letovi iz Nur-Sultana biti dostupni i ponedeljkom, a iz Almatija još i utorkom i petkom.

Za pristup  dodatnim informacijama o avio-kompaniji Air Astana i aerodromu Podgorica, skenirajte ovaj QR kod

Skip to content