Select Page

Aerodromi Crne Gore sproveli su obuku za zaposlene i partnere o energetskoj efikasnosti i tehnikama upravljanja karbonskim otiskom u okviru SOLAR projekta „Održivo smanjenje nivoa karbonskog otiska u programu aerodroma“.

“Nakon dugogodišnjeg individualnog rada na rješavanju izazova uticaja lokalnih aerodroma na životnu sredinu, aerodromi u Pulji, Albaniji i Crnoj Gori i Region Apulja – Odjeljenje za mobilnost Italije, zajedno sa Regionalnom razvojnom agencijom Molize – Italija, sada, u okviru ovog projekta, udruženi djeluju na razmjeni najboljih praksi, kako bi napravili dalji napredak u upravljanju, smanjenju, te na kraju, neutralisanju karbonskog otiska”, kazao je Miloš Janković, koordinator SOLAR projekta.

Prema njegovim riječima, ključni rezultat projekta podrazumijeva definisanje zajedničkih alata za održivo upravljanje emisijom na aerodromima. S tim u vezi, Aerodromi Crne Gore organizovali su obuku za svoje zaposlene, partnere, ali i za predstavnike zainteresovanih strana, poput operativnih i uslužnih kompanija, kao što su avio-kompanije, ugostiteljske kompanije, ali i za putnike.

“Sve ima karbonski otisak, svaka ljudska aktivnost, a njegova količina je mjera našeg uticaja na životnu sredinu i klimatske promjene, istakao je Božidar Pavlović, predstavnik EcoEnergy Consulting-a.

On je dodao da je važno da sve velike kompanije donesu odluku na koji način žele da unaprijede svoje poslovanje i utvrde jasne ciljeve i definišu plan za postizanje zadatih ciljeva u pogledu postizanja energetske efikasnosti.

“Zbog toga je važno ekološko osvješćivanje – to je trend koji ne diktira moda, nego neophodnost. Brzina prihvatanja važnost održivosti, reciklaže i detoksikacije na planetarnom nivou imaće značajan uticaj na budućnost planete”, zaključio je Pavlović.

Na radionici su predstavljeni radni materijali i analize rađene za potrebe projekta, koje govore o količini i uticaju štetnih gasova na životnu sredinu, a prezentovane su i smjernice u cilju umanjenja štetnih efekata.

Obuku su održali Božidar Pavlović i Dražen Karadaglić iz kompanije EcoEnergy Consulting, koja je za potrebe SOLAR projekta, uradila mjerenje karbonskog otiska za Aerodrom Podgorica, te publikovala Izvještaj o karbonskom otisku, kao i smjernice za upravljanje ugljen-dioksidom i Niskokarbonski plan za Aerodrom Podgorica.

Aerodromi Crne Gore nastavili su sa aktivnostima u cilju smanjenja karbonskog otiska, i podizanja svijesti o značaju energetske efikasnosti. Nakon organizovane obuke za zaposlene, danas su u terminalnoj zgradi  Aerodroma Podgorica organizovali Kampanju podizanja svijesti i promjene ponašanja, koja je namijenjena putnicima.

Cilj kampanje je da kroz praktične savjete i konkretne primjere putnici saznaju šta svako od njih može da preduzme kako bi se umanjila emisija CO2 i drugih gasova  sa efektima staklene bašte, u atmosferu, i na taj način smanjili lični karbonski otisak, naveli su organizatori.

Skip to content