Select Page

Riga i Tivat su ponovo povezani direktnom avio linijom, ali ih od ove sezone spaja nova avio kompanija.
Prvi avion nacionalne avio kompanije Letonije “Air Baltic” sletio je na tivatski aerodrom 1. maja 2023. godine.
Letovi na liniji Riga – Tivat će se odvijati od dva puta sedmično – četvrtkom i nedjeljom, do kraja septembra.

Ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović poželio je putnicima prijatan boravak u Crnoj Gori i iskazao zadovoljstvo zbog otvaranja nove avio – linije, što je u skladu sa jasnim usmjerenjem Vlade Crne Gore ka diversifikaciji turističkog tržišta.

“Uspostavljanje direktne avio-linije Riga – Tivat je od strateške važnosti za crnogorski turizam. Time smo se otvorili za tržište baltičkih zemalja, za koje vjerujem da ima ogroman potencijal. Siguran sam da Crna Gora može biti zanimljiva turistima sa ovog tržišta, što potvrđuju i odlične najave za predstojeće letove, a prvenstveno zbog raznovrsne turističke ponude, jedinstvene prirode i mediteranske klime“, istakao je on.

Đurović je dodao da postoji potencijal da se na ovom tržištu razvijamo i kao cjelogodišnja destinacija, imajući u vidu da turisti sa ovih prostora van sezone traže destinacije sa blagom klimom, gdje mogu doživjeti autentično iskustvo i uživati u dobroj nacionalnoj kuhinji.

“Imajući u vidu odlične najave za predstojeće letove, vjerujem da je ovo samo korak ka unapređenju avio-povezanosti sa tržištem baltičkih zemalja i da nas u narednom periodu očekuje još značajnih noviteta“, zaključio je Đurović.

Predsjednik i izvršni direktor avio-kompanije “AirBaltic“, Martin Gauss poručio je da imaju velika očekivanja od ove avio linije.

“Ove ljetnje sezone, ‘AirBaltic’ pokreće svoj najveći broj novih ruta u jednoj sezoni do sada – ukupno 20 novih ruta iz baltičkih zemalja i Finske. Drago nam je što je prekrasni primorski grad Crne Gore, Tivat, među njima i radujemo se što od sada i mi možemo poželjeti dobrodošlicu crnogorskim građanima u naš dom. Pokretanjem ove nove linije, nudimo ne samo direktnu povezanost, već i mogućnost transfera putnika sa preko 100 avio linija iz Evrope i šire, preko naše matične baze u Rigi”, saopštio je Gauss.

Dočeku su prisustvovali izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Vladan Drašković, direktor tivatskog aerodroma Vladimir Praščević, kao i predstavnici Nacionalne turističke organizacije Crne Gore.

Tom prilikom direktor tivatskog aerodroma uz ljubaznu dobrodošlicu turistima, kazao je da je veoma optimističan po pitanju predstojećih letova i da je za Aerodrom Tivat ova linija od velikog značaja.

“Crna Gora je ponovo povezana sa Letonijom. Naš novi partner, renomirana evropska kompanija, Air Baltic spaja Rigu i Tivat. Danas nastavljamo niz koji je nedavno uspostavljen kada je Jet2.com otvorio liniju iz Mančestera ka Tivtu. Već od 13. maja Austrian Airlines će, prvi put, Tivat povezati direktnomavio linijom sa Bečom“, kazao je Praščević.

Istakao je da su zadovoljni ostvarenim rezultatima, da su najave jako dobre, a da nas u junu očekuju i neke nove linije.

Kako ističu iz NTO CG, spremno dočekuju turiste iz baltičkih zemalja, a u proteklom periodu urađeno je mnogo na polju promocije Crne Gore na ovom tržištu. Po prvi put je predstavljena crnogorska turistička ponuda na sajmu u Rigi, jednom od najznačajnijih događaja u oblasti turizma u baltičkim zemljama, a realizovana je i studijska posjeta grupe turoperatora.

Pored ove linije, ove godine nas očekuju i tri nove čarter linije ka Litvaniji, Letonji i Estoniji od strane avio-kompanije “Air Montenegro“, čime će avio-povezanost sa ovim zemljama biti dodatno unaprijeđena.

Skip to content