Select Page

Na Aerodromu Podgorica je 30. maja 2022. godine realizovana tradicionalna akcija sakupljanja stranih predmeta sa operativnih površina – FOD Walk.

U akciji su osim zaposlenih u „Aerodromi Crne Gore“ AD učestvovali i predstavnici subjekata koji obavljaju djelatnost na Aerodromu Podgorica: Terminalna kontrola letenja Podgorica – Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA, Stanica granične policije II – Uprava policije Crne Gore i Carinska ispostava – Uprava carina i prihoda Crne Gore, Avio servis Jugopetrol AD – Hellenic Petroleum Group kao i predstavnici eksternih subjekata, koji su po prvi put učestvovali u ovoj vrsti aktivnosti: Nacionalna komisije za istraživanje nesreća i ozbiljnih nezgoda vazduhoplova, vanrednih događaja koji ugrožavaju bezbjednost željezničkog saobraćaja i pomorskih nezgoda i nesreća, ADB Safegate i Global Airport.

Strani predmeti (FOD) su sakupljani na operativnim površinama, i to na platformama za parkiranje vazduhoplova, stazama za njihovo kretanje, i na poletno-sletnoj stazi.

U nastavku možete pogledati kratak video zapis sa lica mjesta, kao i fotografije pojedinačnih timova koji su učestovali u aktivnosti FOD Walk – 2022.

Nakon sumiranja rezultata okončane aktivnosti, konstatovano je da je Tim 1 ostvario najbolji doprinos u akciji FOD Walk – 2022.


Tim 1 – Zadužen za sprovođenje aktivnosti na platformama za parkiranje vazduhoplova

Tim 2 – Zadužen za sprovođenje aktivnosti na staza za kretanje vazduhoplova

Tim 3 – Zadužen za sprovođenje aktivnosti na poletno-sletnoj stazi

Bez obzira na činjenicu da operativne službe Aerodroma Podgorica svakodnevno sprovode odgovarajuće aktivnosti koje uključuju kontrole operativnih površina i uklanjanje pronađenih stranih predmeta, periodično organizovanje akcije FOD Walk je neophodno, u cilju podizanja svijesti o značaju sigurnosti u vazdušnom saobraćaju, kako kod aerodromskog osoblja, tako i kod svih eksternih subjekata koji rade ili povremeno borave u airside-u.

Skip to content