Select Page

Preko 200 hiljada Sinofarm vakcina za masovnu vakcinaciju

Kontingent od preko 200 hiljada doza kineskih vakcina Sinofarm stigao je jutros na Aerodrom Podgorica. Vakcine su nabavljene nakon direktnih bilateralnih pregovora između vlada Crne Gore i NR Kine.

Izražavajući zadovoljstvo što je danas u Crnu Goru stigao veliki kontingent kineskih vakcina, ministarka Borovinić Bojović se zahvalila NR Kini na izuzetnoj sardanji i tradicionalno dobrim odnosima, koji su rezultirali ovako velikom isporukom.

„Obavještavam crnogorsku javnost da je danas u Crnu Goru stigao do sada najveći kontingent vakcina. 201.200 Sinofarm vakcina upravo je stiglo na  crnogorski aerodrom, čime su se apsolutno stekli uslovi za  započinjanje masovne vakcinacije. Koristim ovu priliku da pozovem sve građane i građanke Crne Gore da se odazovu na vakcinaciju i da  budu apsolutno sigurni da je vakcina bezbjedna, efikasna i kvalitetna“, naglasila je ministarka Borovinić Bojović.

Ministarka se u ime Vlade Crne Gore zahvalila narodu i Vladi NR Kine, što je, kako je kazala, potvrda tradicionalno dobrih, prijateljskih i iskrenih odnosa između dvije zemlje. Podsjetila je da je Crna Gora u prethodnom periodu od države Kine dobila donaciju od 30 000 vakcina.

Izvanredni i opunomoćeni ambasador NR Kine u Crnoj Gori Lju Đin kazao je kako je saradnja dvije zemlje tokom perioda pandemije pokazala tradicionalnu naklonjenost Kine crnogorskom narodu i pohvalio napore zdravstvenih radnika u borbi protiv COVID19.

„Vjerujem da će kineska vakcina pomoći Crnoj Gori da što prije pobijedi u borbi protiv pandemije i da što prije zajedno otvorimo novo poglavlje svog života i rada..Današnja vakcina,  koju je kupila crnogorska strana i one vakcina koje je kineska strana donirala prije dva mjeseca, nosile su sa sobom duboko prijateljstvo kineskog naroda prema narodu Crne Gore i pokazale tradicionalne prijateljske odnose naše dvije države i ispunile obećanje Kine da će kineska vakcina postati globalni javni proizvod“, istakao je kineski ambasador. 

On je istakao da je vakcina pred predstojeću turističku sezonu važna za ekonomski oporavak 

Crne Gore, pozivajući i međunarodnu zajednicu da pomogne našoj zemlji u borbi protiv pandemije.

U ime Vlade Crne Gore na Aerodromu Podgorica isporuku Sinofarmovih vakcina dočekali su, osim inistarke i ambasadora, i generalni direktor Direktorata za digitalno zdravlje u Ministarstvu zdravlja Aleksandar Sekulić i Kayden Liang, iz predstavništva Sinofarma u Srbiji. Isporuci Sinofarm vakcina prisustvovali su i VD izvršnog direktora ACG Ognjen Jovović i predsjednik i član Borda ACG Nebojša Đoković i Branko Vuković.

Skip to content