Select Page

Aerodromi Crne Gore ubuduće će biti “zeleni”, imaće svog predstavnika na sastancima svih radnih komiteta Međunarodnog savjeta aerodroma (Airports Council International), a tivatski aerodrom uskoro bi mogao da postane testni za taksi dronove.

To je razmotreno u Briselu, na sastanku crnogorske delegacije sa izvršnim direktorom ACI Oliverom Jankovecom, njegovim zamjenikom i šefovima različitih radnih grupa u toj organizaciji.

Sa njima su se sastali državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović, Milica Mićunović iz tog ministarstva, izvršni direktor Aerodroma Crne Gore Goran Jandreoski i njegov zamjenik Petar Radulović.

Jandreoski je nakon sastanka istakao da će Crna Gora od sada, po prvi put, imati svoje predstavnike u radnim komitetima ACI zaduženim za kreiranje politika, komitetu za finansije, ekonomsko okruženje i održivost, bezbjednosnom i tehničkom komitetu.

,,Bio je ovo veoma uspješan sastanak. Sa g. Jankovecom i njegovim saradnicima dogovorili smo da ACG, u saradnji sa resornim ministarstvom, predloži predstavnike u tim radnim komitetima, što je više nego dobra prilka da im damo mogućnost da redovno budu upoznati sa svim dešavanjima u vezi sa  aerodromima”, kazao je Jandreoski.

Izvršni direktor ACG dodao je da je veći dio sastanka posvećen diskusiji u vezi sa  crnogorskim aerodromima, stanju civilnog vazduhoplovstva, različitim scenarijima za oporavak vazduhoplovstva, ali i da su razgovarali o predviđanjima ACI za povratak avio saobraćaja.

,,Dobili smo i uputstvo kako da ACG kandidujemo za projekat ‘Zero carbon footprint’ i kako da krenemo u proces sertifikacije. Put do ‘zelenog’ aerodroma ima šest faza, tokom kojih moramo da ispunimo određene uslove od kojih većina ne predstavlja finansijski teret za ACG, već se odnosi na obavezivanje aerodroma da ispune uslove, ali i na podršku države za takvu odluku”, kazao je Jandreoski.

Crnogorska delegacija obavijestila je domaćine iz Brisela da su ovdašnji aerodromi, uz podršku resornog ministarstva, spremni da budu dio najnovijeg projekta koji vode ACI, Eurocontrol i ICAO – Urban mobility, a iz ACI je obećano da će u ime ACG pregovarati sa kompanijama koje bi na ovdašnje aerodrome mogli da dovedu taksi dronove.

,,Taksi dronovi su vrhunsko, najmodernije rješenje prevoza putnika na kraćim destinacijama, tome sam svjedočio 2016. godine u Singapuru. U Briselu smo ‘odškrinuli’ vrata da se pojave i u Crnoj Gori, iako su, za sada, jedini aerodromi na kojima je dostupan taj vid prevoza – Charles de Gaulle u Parizu, unutar ADP grupacije i Milano Malpensa. Naši partneri iz ACI su obećali da će pregovarati sa kompanijama koje imaju taj vidi inovacije, kako bi i mi mogli biti uključeni u proces. Taksi dronovi su budućnost, jer će omogućiti da se, zbog gužvi na putevima, na kraćim destinacijama prevoz putnika obavlja vazduhom. Jedan od lidera u ovom poslu je njemačka kompanija Volocopter, koja u ponudi ima taksi dronove za prevoz putnika od tačke A do tačke B. Našim domaćinima u ACI smo ponudili da razmotre opciju da Aerodrom Tivat, van sezone, bude testna ustanova za takve kompanije i predstavili da bi mogli da testiraju tu vrstu prevoza putnika, recimo od piste do Luštice, Porto Montenegra, Portonovog, jer na tim lokacijama postoje heliodromi registrovani u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo. Veoma je značajno što su vidjeli da u svemu tome imamo podršku MKI”, rekao je Jandreoski.

ACI zastupa kolektivne interese aerodroma širom svijeta i promoviše profesionalnu izvrsnost i učinkovitost.

Crna Gora od ove jeseni, po prvi put ima svog predstavnika u Bordu te organizacije, što za državu predstavlja veliki uspjeh ali i obavezu –  Jandreoski je za člana Borda ACI izabran na sjednici Generalne skupštine održanoj u Ženevi 26. oktobra 2021. godine

Skip to content