Select Page

Evropska komisija potvrdila je da Aerodromi Crne Gore sprovode bezbjednosnu kontrolu putnika, prtljaga i pošte kao i sve zemlje članice Evropske unije. To je preliminarni nalaz nakon kontrole koju su, sa Agencijom za civilno vazduhoplovstvo, sproveli na Aerodromu Podgorica i na Aerodromu Tivat u periodu od 27. do 31. maja. 

Na ovaj način Aerodromima Crne Gore je potvrđen status One Stop Security kog smo prvi put dobili 2016. godine. U praksi, to za naše putnike znači da, nakon polaska iz Podgorice i Tivta, ne podliježu ponovnim kontrolama po slijetanju u neku od zemalja članica EU. 

Iz Agencije za civilno vazduhoplovstvo ranije su saopštili i da su inspektori Evropske komisije kontrolisali i usaglašenost nacionalnih propisa sa evropskim zakonodavstvom u oblasti bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva, i to u dijelu implementacije evropske regulative kroz Nacionalni program bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva Crne Gore i crnogorski Program kontrole kvaliteta bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva.

Iz ACV su rekli i da se nadzor EK odnosio i na način kontrolisanja bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva koje obavlja ACV kao nacionalni nadzorni organ, kao i na način sertifikacije osoblja operatora aerodroma, koje vrši Agencija.

Podsjećamo, i kontrole koje su tokom prošle godine izvršile Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO) i Agencija za bezbjednost transporta (TSA) su, takođe, pokazale visok stepen usaglašenosti sistema bezbjednosti civilnog vazduhoplovstva sa standardima iz ove oblasti. 

Uz to, ACG su podložni stalnom monitoringu ACV-a koji podrazumijeva veliki broj inspekcija, testova i audita.

Skip to content