Select Page

Covid-19 informacije

Više o aktuelnim mjerama u međunarodnom saobraćaju možete naći na sledećem linku: Mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID-19

 

 • Da li je potrebno nositi zaštitnu zaštitnu masku na aerodromu?

U putničkim terminalima Aerodroma Podgorica i Aerodroma Tivat obavezno je nošenje zaštitnih maski. 

 • Da li mogu da kupim masku na aerodromu?

Usluga prodaje maski nije dostupna na aerodromu. Preporučujemo da pripremite dovoljan broj maski za cijelo putovanje, posebno imajući u vidu da je nošenje maske obavezno od ulaska u terminal aerodroma polaska do izlaska iz terminala aerodroma odredišta, te da se preporučuje da se maska zamijeni novom svaka četiri sata upotrebe, osim ukoliko nije data drugačija preporuka proizvođača maske.

 • Da li je moguće ući u avion bez maske i da li je njihovo nošenje neophodno tokom leta?

U  skladu sa pravilima na snazi, nije moguće ukrcavanje u putničku kabinu aviona bez maske, a nepoštovanje ove mjere može za posledicu imati i odbijanje ukrcavanja na let.

 • Koje zdravstvene kontrole je potrebno da izvršim prije putovanja?

Nije propisano vršenje bilo kakvih posebnih zdravstvenih kontrola, ali svakako preporučujemo da, ukoliko primijetite simptome poput groznice, temperature, konstantnog kašlja, povraćanja, dijareje, otežanog disanja ili ostalih simptoma kao kod gripa, bez odlaganja posjetite svog ljekara i da u slučaju pozitivne dijagnoze za COVID 19 ne idete na putovanje do potpunog izliječenja.

 • Da li je moguće testiranje na COVID 19 na aerodromu?

Na aerodromima u Podgorici i Tivtu neće biti organizovano testiranje na COVID 19.

 • Da li će se mjeriti temperatura na aerodromu, odnosno sprovoditi sanitarni pregledi?

Nije propisano mjerenje temperature na aerodromu, mada će se mjerenje temperature vršiti u slučajevima simptoma COVID 19, kao i u drugim slučajevima kada to odredi higijensko-epidemiološka služba ili zdravstveno-sanitarna inspekcija. Aktivnosti zdravstveno-sanitarne inspekcije će se razlikovati zavisno od države početka putovanja i/ili odredišta leta u skladu sa važećom epidemiološkom situacijom.

 • Kakav je raspored sjedjenja u avionu?

Raspored putnika u avionu zavisi od procedura svake avio kompanije pojedinačno, zbog čega vam preporučujemo da za ovu informaciju kontaktirate avio kompaniju čije usluge ste planirali da koristite, ili posjetite njihov zvanični sajt, gdje možete pronaći više informacija.

 • Da li su uvedene promjene prilikom prijave na let?

Prijava putnika na let se sprovodi po standardnim procedurama, kao i do sada. Preporučujemo svim putnicima koji su u mogućnosti da koriste mogućnost web prijave na let. Na taj način smanjujemo mogućnost stvaranja gužve ispred šaltera za registraciju putnika na let i na lakši način poštujemo propisanu mjeru socijalne distance u cilju prevencije od širenja infekcije izazvane virusom Covid19. 

Da podsjetimo, elektronska prijava putnika na let biće uskoro omogućena i za putnike koji koriste usluge nacionalnog avio prevoznika Montenegro Airlines. Realizacija ove usluge je u završnoj fazi, a moći ćete da je koristite i putem našeg sajta www.montenegroairports.com

Takođe, elektronski i dalje možete da se  prijavite na let i ukoliko putujete posredstvom kompanija Air Serbia, Austrian Airlines, Wizz Air, Ryanair (Lauda), EasyJet, Tui group – Tui Airways i Tui Belgium.

 • Kakve su procedure za ulazak i izlazak iz zemlje i u koje zemlje možemo putovati?

Ukoliko planirate putovanje avionom možete dobiti informacije o uslovima koji važe za određenu zemlju u pogledu potrebne dokumentacije na sajtu IATA (The International Air Transport Association), u dijelu turističkog centra (travel centre). 

Putnici će se na osnovu podataka o pasošu, zatim zemlji u koju žele da putuju, zemlji iz koje polaze i ostalih neophodnih informacija – dobiti odgovor da li mogu ući u određenu zemlju i pod kojim uslovima. Ova baza putnih režima ažurira se iz dana u dan zbog čega je preporučujemo putnicima kao validan izvor servisnih usluga. Više informacija možete naći www.iatatravelcentre.com/

 • Kakva je sada procedura za prolazak kroz bezbjednosnu kontrolu putnika?

Prolazak putnika kroz bezbjedonosnu kontrolu se sprovodi po standardnim procedurama. Preporučujemo odlaganje svih predmeta koji će proći kroz rendgen uređaj u ručni prtljag. Predmete kao što su mobilni telefon, novčanik, ključevi najbolje je odložiti u providnu kesu sa ciljem izbjegavanja nepotrebnog kontakta. Na taj način smanjuje se i vrijeme zadržavanja u zoni pregleda. 

 • Da li na aerodromima postoje sredstva za dezifekciju i gdje se nalaze?

Dezinfekcija ruku se vrši od strane našeg osoblja na ulazima u putnički terminal, bez obzira da li se radi o odlaznom putovanju ili ulasku u putnički terminal po iskrcavanju iz aviona. Na istim lokacijama su postavljeni i namjenski otirači sa dezinfekcionim sredstvom za potrebe dezinfekcije obuće. 

 • Da li postoje ograničenja ulaska u putnički terminal za putnike, pratioce i dočekivaoce?

Ulazak u putnički terminal je ograničen samo na putnike, osoblje, posade, pratioce djece koja putuju sama i pratioce osoba sa invaliditetom i smanjenom pokretiljivošću. Svim ostalim pratiocima i dočekivaocima nije dozvoljen ulazak u putnički terminal.

Putnicima je dozvoljen ulazak u putnički terminal tek od momenta otvaranja šaltera za registraciju, a to je 2 sata prije leta, i to u manjim grupama u cilju poštovanja propisanih mjera.

Skip to content