Select Page

Maj 1930 - Avioni i parë pasagjerësh

Më datë 5 maj 1930, në ora 10 dhe 45 minuta, në Podgoricë është ulur avioni i parë pasagjerësh. Podgorica ka festuar. Disa mijëra qytetarë të Podgoricës dhe fshatrave përreth me kuriozitet e kanë pritur, siç shkruante shtypi i asaj kohe, “shpendin me motor”, duke e përshëndetur me brohoritje të papara. Në avionin e tipit “Farman” me nëntë karrige, pranë Sondermajerit dhe pilotit Strizhevskit, „organizatorit kryesor të Shoqërisë”, ishin edhe pesë gazetarë, korrespodentët e gazetave beogradase. Atij rasti kryetari i komunës së Podgoricës ia ka dhuruar pilotit 10 napulana, dhe Sondermajerit veshjen tradicionale malazeze prej floriri.

Për këtë eveniment shtypi malazias i asaj kohe, mes tjerash, shkruante:

“…avioni pasagjerësh është ngritur nga Beogradi në ora 7. Në Sarajevë ka qenë në ora 8 dhe 33 minuta. Pas gjysmë ore pushim, aeroplani është nisur nga Sarajeva për Podgoricë, ku ka mbërrit në ora 10 dhe 45 minuta. Aeroplani është ulur në vetë fushën mbi Qytetin e vjetër… Shoqata “Branko” e ka kënduar himnin, dhe pastaj për mysafirët është organizuar një banket në hotelin “Imeprijal”. Aeroplani do të operojë dy herë në javë: ditëve të hëne dhe ditëve të enjte, dhe çmimi është 850 dinarë.”

 

(Slobodna misao, më 11 maj 1930)

Skip to content