Select Page

Često postavljana pitanja

Da li mogu kupiti avionsku kartu na aerodromu?

Da, avionsku kartu možete kupiti na šalteru za prodaju karata-ticketing office ili direktno u prostorijama avio-kompanije sa kojom putujete.

Po dolasku na aerodrom, gdje se mogu informisati?

Sve informacije o letovima ćete dobiti na šalteru za informacije koji se nalazi u holu aerodromske zgrade. Osim toga, možete se informisati i putem monitora postavljenih na vidnim i dostupnim mjestima, putem razglasa, te oficijelne veb stranice Aerodroma.

Postoji li neko određeno vrijeme za registraciju putnika prije leta?
Za međunarodne letove potrebno je doći na aerodrom 90-120 minuta prije predviđenog vremena polijetanja aviona po redu letenja. Detaljne informacije o otvaranju i zatvaranju šaltera za registraciju putnika i prtljaga za pojedine letove možete dobiti ukoliko kontaktirate aviokompaniju sa kojom letite.
Postoji li mogućnost parkiranja automobila na duži period na parkingu aerodroma?

Aerodrom Podgorica pruža usluge parkinga na duži period. Za boravak vozila na duži period potrebna je prethodna najava korisnika usluga koja se vrši lično na info pultu. Način plaćanja je gotovinom (€) na parking automatu.

Aerodrom Tivat nema obezbijedjen svoj parking. Pored aerodroma se nalazi javni naplatni parking. Dogovor o parkiranju automobila na duži period treba napraviti sa upravom parkinga.

Aerodromi Crne Gore ne snosi nikakvu odgovornost za nestanak ili oštećenje vozila.

Gdje se mogu prijaviti za let, u slučaju kada je avionska karta kupljena putem Interneta?

Kada je karta kupljena putem Interneta dovoljno je samo da vaše putne dokumente pokažete osoblju na šalteru za registraciju putnika.

Zanima me koliko iznosi dozvoljena težina prtljaga prilikom putovanja?
Najćešće dozvoljena težina ručnog prtljaga iznosi od 5 do 10 kg, dok težina predatog prtljaga zavisi od klase u kojoj putujete (najćešće ona iznosi 30 kg za poslovnu, te 20 kg za ekonomsku klasu). Međutim za detaljne informacije morate kontaktirati direktno aviokompaniju sa kojom namjeravate putovati.
Da li je na avionskoj karti upisan podatak o dozvoljenoj težini prtljaga?
Obično na kartama postoji podatak o besplatnoj količini prtljaga koja je dozvoljena za svaki dio puta.
Gdje se mogu dobiti informacije u vezi cijene avionske karte?

Za tu vrstu informacija trebate se obratiti avio-kompaniji sa kojom namjeravate putovati. Na našoj oficijelnoj veb stranici nalaze se kontakti svih aviokompanija sa sjedištem na aerodromu, kao i kontakti poslovnica za prodaju karata.

Kako promijeniti ili potvrditi rezervaciju karte?

Za bilo kakve izmjene napravljene rezervacije ili potvrdu iste molimo da kontaktirate vašeg avio-prevoznika.

Zakasnio/la sam na let zbog nepredviđenih okolnosti. Šta uraditi?

Putnik snosi svu odgovornost za svoje kašnjenje, čak i kada je to posljedica nepredviđenih okolnosti (radovi na putu, gužva u saobraćaju i sl). Jedino rješenje je ponovna kupovina avionske karte, obratite se avio-kompaniji ili agenciji kod koje ste kupili kartu.

Postoje li neka određena pravila u slučaju da sa sobom vodim i svog kućnog ljubimca?

Prevoz životinja je dopušten ukoliko to ne zabranjuje država u koje se kućni ljubimci prevoze i ukoliko je dozvoljeno propisima avio-prevoznika. Prilikom rezervacije karte potrebno je o tome obavijestiti vašu avio-kompaniju, jer u zavisnosti od težine životinje i pravila aviokompanije, kućni ljubimci će biti smješteni u putničkoj kabini ili u prtljažnik aviona.

Koja je dozvoljena veličina ručnog prtljaga?

Što se tiče maksimalno dozvoljene veličine ručnog prtljaga, najčešće je to zbir tri dimenzije (dužina, širina i visina) tog komada prtljaga koji ne smije prelaziti 120cm. Kontaktirajte vašu avio-kompaniju za detaljne informacije.

Koliko komada prtljaga je dozvoljeno predati prilikom registracije za let?
Pojedine aviokompanije dozvoljavaju samo jedan prtljag po putniku, dok su druge ograničene na ukupnu težinu prtljaga, znači ne po broju. Za detaljne informacije možete kontaktirati aviokompaniju sa kojom putujete.
Da li sa sobom kao dio ručnog prtljaga mogu ponijeti muzički instrument?

Dozvoljeno je nositi muzičke instrumente kao drugi predmet ručnog prtljaga, ali će morati biti pregledani. Bitno je napomenuti da ako je instrument nestandardiziranih dimenzija, prevoz ove vrste prtljaga naplaćuje se po posebnim tarifama. Savjetujemo vam da se prilikom rezervacije karte konsultujete sa avio-kompanijom sa kojom putujete.

Šta ako je težina predatog prtljaga veća od dozvoljene?
Većina aviokompanija će Vam dozvoliti prevoz prtljaga sa prekomjernom težinom, ali sa dodatnom naplatom za prekoračenu težinu. U tom slučaju putnik je dužan platiti višak prtljaga.Uplatu za prevoz prtljaga koji prelazi dozvoljenu količinu besplatnog prtljaga možete izvršiti direktno u predstavništvu aviokompanije sa kojom putujete, a koje se nalaze u aerodromskoj zgradi.
Da li postoje određena pravila za prevoz sportske opreme (konkretno zimska oprema, skije)?

Oprema za razne vrste sportova, prije svega treba biti adekvatno upakovana. Prevoz sportske opreme dosta zavisi od pravila avio-kompanije i tipa aviona kojim letite. Ukoliko propisi avio-prevoznika nalažu naplatu, onda se primjenjuje posebna tarifa za prevoz istih. Najbolje je da prije kupovine karte ove detalje provjerite sa vašom avio-kompanijom.

U slučaju da izgubim nešto od ličnih stvari prilikom boravka na aerodromu, kome da se obratim?
Potrebno je da se obratite osoblju u službi za izgubljeno-nađeno (Lost&Found Office).
Kako ostvariti WiFi konekciju na aerodromu?

Na aerodromima Podgorica i Tivat korišćenje Wi-Fi mreže je besplatno.

Da li u kabinu aviona mogu unijeti laptop?

Naravno. Laptop se mara izvaditi iz ručnog prtljaga i biti odvojeno pregledan. Torba za laptop će se smatrati za stavku koju vam je dozvoljeno unijeti u kabinu.

Da li Aerodrom pruža usluge za osobe sa posebnim potrebama?

Da, međutim prilikom kupovine avionske karte potrebno je obavijestiti aviokompaniju o vrsti pomoći koja vam je potrebna radi adekvatnog pružanja te usluge. Za detaljne informacije obratiti se avio-kompaniji sa kojom namjeravate putovati.

Da li i pod kojim uslovima je dozvoljeno samostalno putovanje maloljetne osobe?

Maloljetne osobe će biti prihvaćene na let u slučaju da posjeduju važeću putnu ispravu i važeće roditeljsko dopuštenje ovjereno od strane notara. Međutim, pravila putovanja ne određuje Aerodrom, već avio-kompanija, te se preporučuje da direktno kontaktirate avio-kompaniju sa kojom putujete.

Koliko koštaju avionske karte iz Podgorice i Tivta?

Za sve informacije o cijenama avio karata, treba da se obratite avio kompanijama ili agencijama. Aerodromi Crne Gore ne prodaju karte niti učestvuju u odlučivanju o iznosu cijena avio karata. Ipak, avionsku kartu možete da kupite na aerodromu i to na šalteru za prodaju karata ili direktno u prostorijama avio-kompanije kojom putujete.

Kad je loše vrijeme, kako da saznam da li mi je let otkazan?

Odluke o izmjenama u redu letjenja u slučaju vremenskih neprilika ne donose Aerodromi Crne Gore već o tome odlučuju aviokompanije, pa tu informaciju treba da potražite kod avioprevozioca. Ipak, sve informacije o eventualnim izmjenama reda letjenja ažuriraju se u realnom vremenu na zvaničnom sajtu Aerodroma Crne Gore. Detaljnije na linku: https://montenegroairports.com/

Da li u ručni prtljag mogu da spakujem vodu za sočiva?

Voda za sočiva, u razumnoj količini, može da bude spakovana u ručni prtljag. Detaljnije informacije na linku: https://montenegroairports.com/aerodrom-podgorica/putnici-i-posjetioci/kontrole-na-aerodromu/

Koliko kutija cigareta mogu da spakujem u prtljagu koji je prijavljen?

Odgovor na pitanje u vezi sa duvanskim proizvodima je u domenu Uprave carina Crne Gore koja propisuje sljedeće:

Duvanski proizvodi:

200 cigareta, ili

100 cigarilosa (cigare težine do 3 grama po komadu), ili

50 cigara, ili

250 grama duvana za pušenje, ili srazmjerna kombinacija količina prethodno navedenih duvanskih proizvoda.

Detaljnije na linku: https://info.carina.co.me/informacije-za-putnike

Koja je procedura za prevoz kućnog ljubimca i drugih životinja?

Za informacije o prevozu kućnih ljubimaca i ostalih životinja, putnik uvijek treba da se informiše kod izabrane avio kompanije. Generalno, kućni ljubimci i ostale životinje, u odlasku, mogu biti primljeni na let samo ukoliko se ispune posebni uslovi:

  1. Najava – na aerodromu se vrši provjera da li je putnik najavio prevoz životinje prevoziocu i da li je platio uslugu, naplata po potrebi;
  2. Provjera detalja o rasi životinje (agresivne rase pasa su zabranjene za prevoz kod pojedinih prevozilaca, prijem pojedinih rasa pasa sa specifičnim disajnim sistemom ili sa spljoštenom njuškom je takođe uslovljen pravilima prevozilaca uslijed rizika po zdravlje, a to su rase poput ši-cua, mopsa, buldoga i sl.) i uzrastu životinje (prijem na prevoz životinja nedovoljne starosti nije dozvoljen u skladu sa pravilima prevozilaca);
  3. Provjera da li putnik posjeduje odgovarajuću dokumentaciju za životinju u skladu sa putnim pravilima zemlje odredišta (pasoš za ljubimce, potvrde o vakcinaciji i sl.);
  4. Provjera da li je životinja u adekvatnom transporteru;
  5. Prijem životinje na let – unos u putničku kabinu (životinja do 8kg sa transporterom) ili utovar u bagažnike vazduhoplova (u zavisnosti od težine životinje i pravila prevozioca).

Prijem životinje u putničku kabinu može biti uslovljen i ograničenjem broja životinja na letu ili prisustvom životinja različitih vrsta koje se ne trpe u istom odjeljku kabine (biznis ili ekonomska klasa).

Utovar u bagažnike vazduhoplova podrazumijeva odvajanje vlasnika od životinje neposredno prije slanja životinje na utovar, dok samom utovaru životinje prethodi posebna bezbjednosna kontrola transportera i životinje, uparivanje prtljažnog privjeska na transporteru, planiranje i koordinisanje utovara sa posadom vazduhoplova na način da životinja bude utovarena u odjeljku sa odgovarajućom ventilacijom, grijanjem, svijetlom, gdje je transporter osiguran od pokretanja i zaštićen od prtljaga i ostalog tereta.

Prilikom dolaska na aerodrom sa kućnim ljubimcem ili drugom životinjom, vlasnik prolazi kontrolu nadležnih institucija na graničnom prelazu, uz prilaganje neophodne dokumentacije.

Skip to content