Select Page

Aerodromi Crne Gore

O kompaniji

JP Aerodromi Crne Gore osnovano je 1999. godine. Od 2003. godine, rukovodi međunarodnim aerodromima u Podgorici i Tivtu, koji su do tada bili u vlasništvu JAT-a.

Od osnivanja, društvo je napredovalo i raslo, što se ogleda u stalnom infrastrukturnom razvoju, porastu saobraćaja u smislu povećanja broja putnika, operacija vazduhoplova i destinacija sa kojima su crnogorski aerodromi povezani, kao i u stabilnom finansijskom poslovanju oličenom u pozitivnom poslovnim rezultatu na kraju svake finansijske godine.

U cilju dugoročnog definisanja razvoja i infrastrukturnih aktivnosti, 2006. godine usvojen je Master plan razvoja aerodromskog preduzeća za period do 2023. godine.

Iste godine otvorena je nova terminalna zgrada na Aerodromu Podgorica i rekonstruisana terminalna zgrada na Aerodromu Tivat.

Već 2007. godine Aerodrom Podgorica, je, od strane ACI (Airports Council International) – svjetske organizacije koja predstavlja aerodrome, proglašen za najbolji aerodrom do milion putnika.

Imajući u vidu promjenu trendova na globalnom nivou, koja se odnosi na avio saobraćaj, kao i potrebe vazduhoplovne industrije i putnika kao krajnjih korisnika vazduhoplovnih usluga, 2011. godine, od strane Vlade Crne Gore usvojen je novi Master plan razvoja Aerodroma Crne Gore do 2030. godine, kao revizija već postojećeg. Pored navedenog srateškog dokumenta, 2013. godine usvojena je i Državna studija lokacije za Aerodrom Tivat, kojom su stvorene pretpostavke za dalji infrastrukturni razvoj ove vazdušne luke, kao i Lokalna studije lokacije za Aerodrom Podgoricu koja je usvojena 2018.godine.

  1. godine, odlukom Vlade Crne Gore, osnovano je jednočlano akcionarsko društvo za uslužne djelatnosti u vazdušnom saobraćaju “Aerodromi Crne Gore”, koje u tom obliku posluje i danas. Dan Aerodroma Crne Gore, shodno tome, obilježava se 23. jula. 

Misija, vizija i politika kompanije

Pristup poslovanju, ciljevima i vodećim principima Aerodroma Crne Gore.

Statistika

Statistički podaci o prometu putnika i aviona, avijacijskim i neavijacijskim prihodima i broju putnika, destinacija i rotacija.

Sigurnosna politika

Napori koji se ulažu kako bi vazduhoplovne i nevazduhoplovne aktivnosti podržavale visok nivo sigurnosti i zadovoljile nacionalne standarde.

Sistem kvaliteta

Kontinuirano unaprjeđenje sistema kvaliteta poslovanja predstavlja jednu od ključnih korporativnih vrijednosti Aerodroma Crne Gore.

Sistem upravljanja životnom sredinom

Planovi, aktivnosti i postupci zaštite životne sredine konstantno se usklađuju sa zahtjevima međunarodnog standarda

Često postavljana pitanja

Najčešće postavljana pitanja o putovanju, uslugama i regulativama na crnogorskim aerodromima.

Skip to content