Select Page

ISTORIJA     AERODROMA     TIVAT

 • Uredjivanje aerodroma

  Aerodrom Tivat je nastao nakon Drugog svjetskog rata ravnanjem travnatog terena za letjelište namijenjenog obuci vojnih i civilnih padobranaca, kao i za padobranska takmičenja. Nakon što je aerodrom koji se nalazio na lokaciji sa povoljnim klimatsko-meteorološkim uslovima uređen, mogao je, osim sportskih aviona, da primi i transportni dvomotorni Douglas C-47, koji je, inače, mogao da slijeće i polijeće i sa provizornih aerodroma. Kako je civilna varijanta tog aviona, DC-3, korišćena u domaćem saobraćaju, teren je uređen i osposobljen i za prihvat (slijetanje i polijetanje) putničkih aviona, svojstava i kategorije kojoj je pripadao i „Daglas“. Uređeno je travnato letjelište dužine 1.300, a širine 60 metara.

 • Savezni vazduhoplovni centar

  U Tivtu je od 1956. do 1962. postojao i radio Savezni vazduhoplovni centar (SVC), kada je letjelište prodato za izgradnju aerodroma  u Tivtu, a objekti u Donjoj Lastvi ustupljeni Vazduhoplovnom savezu Crne Gore.

 • Otvaranje Aerodroma

  Do proljeća 1957. aerodrom je dobio travnatu poletno-sletnu stazu dimenzija 1200m x 80m, asfaltnu platformu dimenzija 30m x 30m, malu pristanišnu zgradu sa restoranom i terasom, mali kontrolni toranj, i jednu montažnu prostoriju za carinsku kontrolu putnika i prtljaga.

  Aerodrom Tivat  je svečano otvoren i predat na upotrebu 1.maja 1957. godine. Otvaranje linije Beograd-Tivat-Beograd uslijedilo je 15. juna 1957. U periodu do 1968. godine odvijao se uglavnom putnički saobraćaj, avionima DC 3 i IL 14, sa Beogradom, Zagrebom i Skopljem.

   

 • Padobranska takmičenja

  Padobransko takmičenje, ustanovljeno odlukom Saveznog odbora VSJ 1957. godine, održavano je svake neparne godine.

  U Tivtu su održana tri takmičenja:

  •  Jadranski padobranski kup 1957.godine – Padobransko prvenstvo u klasičnim disciplinama za muškarce i žene, i omladinsko prvenstvo FNRJ;
  • Jadranski padobranski kup 1959.godine – Padobransko prvenstvo u klasičnim disciplinama za muškarce i žene. Iste godine održano je i državno i republičko modelarsko prvenstvo;
  •  Jadranski padobranski kup 1982. godine.

  Manifestacije su imale međunarodno prestižni karakter. 

 • Novi kontrolni toranj, asfaltna pista i putnička zgrada

  Od 1968. do 1971. godine, na toj lokaciji je građen moderni aerodrom sa novom asfaltnom poletno-sletnom stazom dimenzija 2500m x 45m, pristanišnom platformom 450m x 70m i dvije spojnice širine 20m, putničkom zgradom, novim kontrolnim tornjem i prostorima pratećih službi.

  Rekonstruisani i modernizovani Aerodrom Tivat je svečano otvoren 25. septembra 1971. godine. Tom prilikom održana je velika svečanost na kojoj su, osim građana Tivta, Boke kotorske i drugih gradova, učestvovali predstavnici društveno-političkih organizacija Crne Gore, stranih i domaćih vazduhoplovnih kompanija, Savezne uprave za civilnu vazdušnu plovidbu, novinari i drugi gosti. Okićen raznim zastavama, aerodrom je izgledao veoma impozantno. Mnogobrojne djevojke u narodnoj nošnji iz Boke i grupa ljudi obučenih u uniforme stare bokeljske mornarice dočekali su najprije avion Jugoslovenskog aerotransporta DC-9, kojem je kumovala supruga predsjednika Skupštine opštine Tivat. Na toj velikoj svečanosti govorili su: Blažo Jovanović, predsjednik Ustavnog suda Jugoslavije, kojem je pripala čast da presijecanjem vrpce otvori aerodrom; Mato Krstović, predsjednik Skupštine opštne Tivat; Vidomir Krunić, direktor JAT-a; Milorad Šljivar, vršilac dužnosti direktora Savezne uprave za civilnu vazdušnu plovidbu i Vlada Matijević, direktor Aerodroma Tivat.

 • Oporavak od zemljotresa i modernizacija

  Aerodrom Tivat je imao uspon u razvoju sve do katastrofalnog zemljotresa 1979. godine, kada je trebalo sanirati i modernizovati objekat. Uz postojeću pristanišnu zgradu, čija je povrsina 680m2, trebalo je izgraditi još jedan paviljon za potrebe međunarodnog saobraćaja, izvršiti presvlačenje poletno-sletne staze novim asfaltnim zastorom, i povećati pristanišnu platformu. Proširenjem sa tri parking pozicije, sa 70m na 91,5m, i proširenom spojnicom „A“ sa 20m na 25m, omogućen je prihvat širokotrupnih aviona. Svoj maksimum u tadašnjoj SFRJ aerodrom je dostigao 1987. godine.

  Od 1970. do 1979. godine u Tivtu su krajem godine, najčešće u decembru, organizovani Seminari akrobatskog letjenja za buduće nastavnike letjenja.

 • Veliki Aero-miting

  aero-miting

  Godine 2002. organizovan je veliki Aero-miting. 

 • Počinje ubrzana modernizacija

  Aerodrom Tivat je 23. aprila 2003. godine prešao iz sastava JAT-a u JP Aerodromi Crne Gore, i od tada počinje njegova ubrzana modernizacija, čiju prvu fazu zaokružuje rekonstruisana i na 4.057m2 proširena pristanišna zgrada, nakon čega slijedi dovršenje i opremanje za korištenje Aerodroma u noćnim uslovima.

  Aerodrom Tivat je karakterističan po tome što se preko 80% saobraćaja obavi u toku ljetne turističke sezone uz veoma izražena vršna opterećenja (npr. 12. jula 2006. godine je opsluženo 9.138 putnika).

  Pristanišna platforma aerodroma ima 7 parking pozicija i može primiti 6 aviona grupe „C“ i jedan avion grupe „D“, ili 4 aviona grupe „C“ i 2 aviona grupe „D“. Karakteristični avioni iz grupe „D“ koji slijeću na Aerodrom Tivat su tipa DC 10, IL86 i Boing 767. Aerodrom Tivat danas opslužuje najsavremenije avione iz porodice Boing i Airbus, a povjerenje za kvalitetan i profesionalan rad zadobio je od preko 30 avio-kompanija, među kojima su i svjetska imena, kao što su SAS, LTU, AirBerlin, i druge, kojima je Aerodrom Tivat povezan sa 15 destinacija u Evropi: London, Moskva, Pariz, Frankfurt, Stokholm, Prag i druge.

 • Otvoren Terminal 2 u Tivtu

  U decembru 2018. godine otvoren je novoizgradjeni Terminal 2 Aerodroma Tivat, namijenjen odlazećim putnicima. Novi terminal prostire se na 3.000m2, a u sklopu njega je najsavremenija sortirnica za opsluživanje prtljaga, 6 check-in šaltera, 2 trake za KD kontrolu, prostorije za predstavnike avio kompanija, Uprave policije i carine, toalete, i odlazeći gejt.

  Otvaranjem Terminala 2 na Aerodromu Tivat moći će da bude opsluženo dvostruko više putnika nego što je do sada bilo moguće!

Posleratni period1956. - 1962.Proljeće 1957.1957. - 1982.1968. – 1971.1979.2002.2003.December 27, 2018

 

 

 

 

Skip to content