Select Page

13. Jul 1977. - Rekonstruisani i modernizovani aerodrom Titograd – Golubovci

13. jula 1977. godine, na Dan ustanka SR Crne Gore, svečano je otvoren rekonstruisani i modernizovani aerodrom Titograd –Golubovci, tada jedan od najsavremenijih aerodroma u zemlji. Na svečanosti su govorili Marko Orlandić, predsjednik Izvršnog vijeća Crne Gore, i Mirko Popović, koji je graditeljima uručio zlatne časovnike – dar Skupštine Titograda.

Ova moderna vazdušna luka, smještena u Golubovcima kod Titograda, čija je poletno-sletna staza bila duga 2500m i široka 45m, mogla je da primi gotovo sve vrste putničkih aviona tog vremena. Pista je na oba kraja („praga“) imala uređene sigurnosne pojaseve koji su garancija bezbijednosti, u slučaju da avion, eventualno, skrene sa poletno-sletne staze. Uz nju je postojala i paralelna rulna staza dužine 2500m i širine 15m.

Zajednica je dobila aerodrom, kao najljepši dar i čestitku za 13. jul, Dan ustanka naroda Crne Gore. Aerodrom u Titogradu je otvoren za redovni saobraćaj 16. jula te godine i bio je značajan ne samo za SR Crnu Goru nego i za cjelokupni naš vazdušni saobraćaj. Inače, 1977. godine, u odnosu na teritoriju i broj stanovnika, Crna Gora je imala relativno gustu mrežu aerodroma koju su činili Titograd, Tivat, Ivangrad i Žabljak.

Skip to content