Select Page

Aerodromi Crne Gore su najznačajnija crnogorska infrastruktura i Vlada Crne Gore neće povući nikakav potez koji bi državne monopole dali u ruke nekom drugom. To je, nakon zvanične posjete ACG, poručio premijer, Dritan Abazović.

“Aerodromi Crne Gore imaju punu podršku Vlade, to je najznačajnija infrastruktura koju posjedujemo. Ono što smo zajednički konstatovali jeste da se, uprkos velikom javašluku koji je postojao u prethodnom periodu i nedostatku investicija, Aerodromi Crne Gore polako vraćaju, vraćaju i svoja brojna dugovanja koja su imali iz prethodnog perioda, pokušavaju da uspostave ono što bi trebao da bude generalni uvećani saobraćaj. Međutim, stvari moraju da se rade strateški i stvarni rezultati će se vidjeti u toku ljetnje turističke sezone 2023. i u toku ljetnje turističke sezone 2024. godine”, rekao je Abazović nakon posjete kojoj je prisustvao i ministar finansija, Aleksandar Damjanović.

Premijer je napomenuo da će Vlada razmotriti sve mogućnosti kada je riječ o modelima daljeg razvoja Aerodroma Crne Gore.

“Mi smo tražili od Aerodroma Crne Gore da nam u naredne dvije-tri sedmice dostave mišljenje o tome kako bi mogla da se razvija ova kompanija u narednih pet ili deset godina. Nakon toga možemo da idemo ka nekim konkretnim rješenjima. Do tada, Vlada im pruža punu podršku. Ova kompanija je u državnom vlasništvu i mi nećemo povlačiti nikakav potez koji bi, na bilo koji način, monopole koje država ima, dali u ruke nekom drugom”, istakao je predsjednik Vlade.

Kada je riječ o koncesiji, Abazović kaže da su se okolnosti promijenile i da danas sto miliona eura nema istu vrijednost kao 2019. godine. Osim toga, ta tema, kako kaže, opterećuje Vladu.

“Dakle, sve i da se ide u koncesiju ili da se ne ide, mora se, zbog partnerskog odnosa i ozbiljnosti dati taj odgovor i to je jedini razlog zbog čega tražimo i neka stručnija mišljenja”, rekao je on.

“U ovom trenutku ne mogu da odgovorim kada će biti taj odgovor, jer su u Crnoj Gori dosta složene političke okolnosti, a mi moramo da napravim procjenu šta je najbolje za državu. Mi osim ova dva aerodroma nemamo drugih funkcionalnih aerodroma i ta odluka zaista zahtjeva da se ni u kom slučaju ne smije dozvoliti bilo kakava greška. U ovom trenutku ACG imaju monopol, oni su u državnom valsništvu, to su jedina dva aerodroma sa kojima mi raspolažemo i nisam pobornik da se ta odluka donese na prečac, ali jesam pobornik toga da se ukupna aktiva međunarodnog vazdušnog saobraćaja u Crnoj Gori znatno poboljša”, naglasio je on.

Cilj je, kako je dodao, da razmišljamo i o trećem aerodromu u u Crnoj Gori, a ne o tome da ih, kaže, imamo manje. 

“Za to su neophodna velika ulaganja i dobar menadžment. Mislim da smo na pravom putu i ja želim da pohvalim sve aktivnosti ACG u prethodnom periodu, sa željom da narednu turističku sezonu dočekamo još spremnije”, rekao je Abazović.

Premijer kaže da je aerodrom u Podgorici u boljem stanju od aerodroma u Tivtu koji je prioritetan za ulaganja.

“Aerodrom u Tivtu, u perspektivi, može da bude jedan od najljepših aerodroma u ovom dijelu Evrope. Da bi se to realizovalo mora da se osmisli investicioni plan koji može da se realizuje na više načina”, ocijenio je Abazović.

Izvršni direktor ACG, Vladan Drašković ocijenio je da je koncesija legitiman model upravljanja, ali da u slučaju Crne Gore nosi određene rizike i u tom smislu, uprava ACG je, prilikom donošenja odluke kooperativna i konstruktivna. Na pitanje da li koncesija znači i bolju avio dostupnost, Drašković kaže:

“Ja nijesam siguran da je ta logička veza veoma snažna i vjerujem da je treba debelo preispitati”, kaže on.

“Postoje primjeri gdje državno upravljanje znači dodatni mehanizam da bolje kontrolišete avio dostupnost. Treba analizirati sve teze koje su retorički upakovane da zvuče kao argument, a možda i nijesu. Treba preispitati snagu logičkih veza između svih uzroka i posljedica koje se pominju kao konačni kriterijum šta je za Crnu Goru najbolji scenario”, napomenuo je Drašković.

Da su Aerodromi Crne Gore likvidna i solventna kompanija koja uredno servisira svoje obaveze, potvrdio je predsjednik Odbora direktora, Eldin Dobardžić.

Tokom susreta je konstatovano da je saradnja između ACG i državne avio kompanije To Montenegro odlična i na viskom nivou.

 

Skip to content