Select Page
Uoči obilježavanja 20. novembra, Međunarodnog dana djeteta, Aerodromi Crne Gore su organizovali akciju prikupljanja dječije opreme koja će biti donirana Crvenom krstu.

Akcija je realizovana na Aerodromu Tivat u četvrtak, 17. novembra, a nastavljena na Aerodromu Podgorica u petak, 18. novembra.

Naše cijenjene kolege, ali i njihovi prijatelji i komšije su, shodno mogućnostima, sa svojojm djecom, zajednički donirali različitu dječiju opremu.

Posebno nas raduje, ali i ohrabruje što su mališani i lično predali svoje donedavno korišćene, ali očuvane stvari, pokazujući brigu o svojim vršnjacima, a oba aerodroma učinili epicentrom radosti dijeljenja.

Inače, Međunarodni dan djeteta, čiji je globalni cilj promocija zajedništva, boljeg razumijevanja i dobrobiti djece, obilježava se od 1954. godine. Dvadeseti novembar je odabran jer je tog dana 1959. godine Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila Deklaraciju o pravima djeteta, a 1989. godine i Konvenciju o pravima djeteta čija je potpisnica i Crna Gora. Konvencija navodi niz dječijih prava, uključujući prava na život, zdravlje, obrazovanje i igru, kao i pravo na porodični život, zaštitu od nasilja i diskriminacije, a podstiče i promociju uvažavanja stavova djeteta.

Aerodromi Crne Gore su, podsjećamo, član Poslovnog savjeta za prava djeteta i društveno odgovorno poslovanje UNICEF-a.

 

 

Skip to content