Select Page

Aerodromi Crne Gore su od 1. januara 2023. godine do sredine jula opslužili oko milion i dvjesto hiljada putnika što je na nivou rekordne 2019. godine, a kompanija na računu danas ima 15 miliona eura. To je saopšteno na prigodnoj svečanosti povodom obilježavanja Dana Aerodroma Crne Gore u upravnoj zgradi u Podgorici. Događaju su prisustvovali predsjednik Vlade, Dritan Abazović, ministri finansija i ekonomskog razvoja i turizma, Aleksandar Damjanović, Goran Đurović i poslovni partneri ACG.

“Tokom prvih šest mjeseci, na Aerodromu Podgorica je opsluženo oko 30 odsto više putnika u odnosu na rekordnu 2019. godinu, dok je Aerodrom Tivat na oko 65 odsto uporednog rezultata”, pojasnio je predsjednik Odbora direktora, Eldin Dobardžić.

“Važno je, međutim, što se otvaraju nova tržišta i što je Aerodrom Tivat od ove ljetnje sezone prvi put povezan direktnim letovima sa Bečom, Kuvajt Sitijem i Taškentom, a Podgorica sa Gdanjskom. Ističemo i to da na postojećim destinacijama i u Podgorici i u Tivtu imamo i niz novih partnera”, rekao je predsjednik Odbora direktora uz napomenu da se na računu ACG danas nalazi 15 milona eura.

„Poslovni prihodi tokom prvih šest mjeseci 2023. godine iznose blizu 14 miliona eura što je oko 45 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine. Neto rezultat tokom prvih šest mjeseci je na nivou od dva i po miliona eura i veći je za tri i po miliona eura u odnosu na isti period prošle godine”, pojasnio je Dobardžić.

U skladu sa principom kog su ACG promovisali prije godinu, a u kontekstu neizvjesnosti do donošenja konačne odluke o tome ko će biti nosilac razvoja – država ili privatnik, kompanija se prema infrastukturnim ulaganjima odnosila racionalno i odgovorno, kazao je izvršni direktor, Vladan Drašković.

“U tom smislu, završena je rekonstrukcija krova Aerodroma Podgorica i nadam se da ćemo tako eliminisati nemile scene od otvaranja aerodroma 2006. godine. Istrajavamo u namjeri da sanaciju krovova sprovedemo i na Aerodromu Tivat. Od ostalih radova izdvojio bih sanaciju parking pozicija 3 i 5 u Tivtu, sanaciju parking pozicije 3 na Aerodromu u Podgorici kao i izgradnju tehničke kapije, dok nas u dijelu jačanja operativnih kaciteta očekuje isporuka opreme za zemaljsko opsluživanje i isporuka vatrogasnog vozila. Takođe očekujemo deicing vozilo koje bi trebalo da bude u upotrebi krajem godine. Iz drugog plana nastavljamo da pratimo situaciju sa ambulift vozilom”,

Na taj način, kako dodaje, ACG će pokušati da ponude vlasniku novu platformu u vezi sa finalnom odlukom o budućnosti kompanije.

“Odluka o tome da li će država ili privatni kapital da bude nosilac budućeg razvoja se javlja kao nužnost u vezi sa aviodostupnošću što je strateški cilj Crne Gore”, istakao je Drašković.

Da Vlada treba da “presiječe” i donese konačnu odluku smatra i premijer Abazović.

“Mislim da trenutno poslovanje govori da bi Aerodrom u Podgorici mogao da ostane državni. Dok se ne donese konačna odluka, menadžmentu ostaje da nastavi da stvara uslove za bolji servis i rješavanje nekih problema koji su naslijeđeni iz prethodnog perioda. U tom kontekstu želim da čestitam u ime Vlade Crne Gore na ostvarenim rezultatima”, istakao je Abazović.

On je napomenuo da se i tokom posjete uvjerio da sve na ACG funkcioniše kako treba.

“Ovo je firma koja je održiva i koja ostvaruje bolje rezultate nego 2021. i 2022. godine. Vlada Crne Gore nema nikakvih zamjerki, naprotiv, pružamo punu podršku da se nastavi još snažnije i bolje u cilju ostvarivanja još boljih rezultata”, istakao je predsjednik Vlade.

Kada je riječ o gužvama u terminalima, Abazović kaže da to treba da posmatramo pozitivno.

“To znači da sve veći broj građana drugih država odlučuje da odmor provede u Crnoj Gori. Cilj je da otvaramo nove destinacije”, zaključio je Abazović uz želju da naredne godine Dan ACG bude proslavljen uz još bolje rezultate.

Skip to content