Select Page

Podgorica bi od februara trebalo da bude povezana direktnim letovima sa Ankarom i Izmirom, najavio je u razgovoru za Mina Business predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, Eldin Dobardžić.

“Logična posljedica snaženja ekonomskih odnosa Crne Gore i Turske je otvaranje novih linija između dvije države. Prema preliminarnim najavama, Pegasus Airlines bi od februara trebalo da poveže Podgoricu direktnim letovima sa Ankarom i Izmirom”, saopštio je Dobardžić uz podsjećanje da Crnu Goru i Istanbul (IST), uz Pegasus (SAW) povezuju Air Montengro, Turkish Airlines i Tailwind Airlines.

“Važno je i to što je linija Turkish Airlines-a Tivat-Istanbul prvi put cjelogodišnja. Avio-dostupnost je jedna od najvažnijih tema ne samo za stanovnike Crne Gore i privrednike iz obje zemlje već i za našu dijasporu”, dodao je on.

Komentarišući to što su low cost kompanije tokom aktuelne zimske sezone obustavile dio letova ka Podgorici, Dobardžić kaže da, shodno najavama koje još nijesu potvrđene i zavise direktno od avio-prevoznika, vlada optimizam uoči ljetnje sezone koja u avijaciji počinje krajem marta.

“Prema preliminarnim najavama, Wizz Air bi od naredne ljetnje sezone u Podgoricu trebalo da vrati većinu linija koje su obustavljene tokom ove zimske sezone, a prema nezvaničnim informacijama i Ryanair bi mogao da postupi na sličan način”, izjavio je on. Napominje i to da sve vrijeme tokom zime ove dvije kompanije Podgoricu povezuju sa Milanom, Berlinom, Londonom, Dortmundom, Budimpeštom, Gdanjskom, Krakovom i Memingemom/Kelnom.

Dobardžić je rekao i da su Aerodromi Crne Gore tokom 2023. godine ostvarili značajno bolje finansijske rezultate i opslužili su više putnika u odnosu na 2022. godinu.

“Ostvareni bruto prihodi tokom dosadašnjeg dijela godine iznose 44 miliona eura, što je rast od 35 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U ovom trenutku, možemo reći da očekujemo da će naš operativni rezultat u 2023. godini (EBITDA) biti oko 13 miliona eura, dok je očekivana dobit oko 11 miliona eura”, objasnio je on.

Rast prihoda i dobiti proizilazi i uslijed rasta broja putnika, dodaje Dobardžić.

“Aerodromi Crne Gore su tokom 2023. godine opslužili preko dva i po miliona putnika. To je oko 30 odsto više u odnosu na isti period 2022. godine, a na nivou od oko 94 odsto u odnosu na 2019. godinu”, kazao je Dobardžić.

Pojedinačno, Aerodrom Podgorica je tokom 2023. godine opslužio preko milion i 650 hiljada putnika dok je na Aerodromu Tivat opsluženo 850 hiljada putnika. 

Tokom prethodne ljetnje sezone, Aerodrom Podgorica i Aerodrom Tivat bili su povezani sa po oko 40 destinacija među kojima su bile i neke nove linije.

“Tako je Aerodrom Tivat od prošle ljetnje sezone prvi put bio povezan direktnim letovima sa Bečom (Austrian Airlines), Kuvajt Sitijem (Jazeera Airways), Taškentom (Uzbekistan Airways) i Brnom (To Montenegro), a Podgorica sa Gdanjskom (Ryanair). Uz to, jako je važno što na postojećim destinacijama i u Podgorici i u Tivtu imamo i niz novih partnera”, zaključio je Dobardžić uz uvjerenje da će 2024. biti godina novih rekorda po svim relevantnim parametrima.

Skip to content