Select Page

Od početka godine do 10. jula, Aerodromi Crne Gore su u Podgorici i Tivtu opslužili preko 773 hiljade putnika što je rast od preko 100 odsto u odnosu na 2021. godinu, a u maju je opslužen veći broj putnika nego rekordne 2019. godine.

To je za Radio Crne Gore kazao zamjenik izvršnog direktora Aerodroma Crne Gore Petar Radulović.

„U isto vrijeme opsluženo je preko pet hiljada vazduhoplova što predstavlja rast od 55 odsto u odnosu na 2021. godinu“, kazao je Radulović.

On ističe da je na Aerodromu Podgorica opsluženo preko tri hiljade vazduhoplova što je duplo više nego prošle godine i preko 537 hiljada putnika što je rast od skoro 200 odsto, a u Tivtu skoro dvije hiljade vazduhoplova, što predstavlja rast od oko 20 odsto i 235 hiljada putnika što je rast od oko 25 odsto.

„Trenutno smo na oko 70 odsto rezultata iz rekordne 2019. godine. Međutim, važno je da naglasim da je maj 2022. godine prvi mjesec, od početka COVID krize 2020. godine, kada smo opslužili veći broj putnika nego 2019. godine koja se smatra najprometnijom. Takođe, u junu 2022. godine Podgorica je ostvarila 99 odsto u prometu putnika u odnosu na jun 2019. godine“, kazao je Radulović.

Dodaje da je prošle sedmice promet putnika na Aerodromima Crne Gore više od 63 hiljade, što je za oko 13 odsto više nego u istom periodu 2021. godine.

„Od toga, u Podgorici smo dočekali preko 35 hiljada putnika, a u Tivtu preko 27 hiljada“, pojasnio je.

Za RCG Radulović je naveo i koje su, za sad, nove destinacije u Podgorici i Tivtu, ali i naveo kojih su top pet tržišta.

“Nove destinacije na aerodromu Tivat su Prag i Kraljevo, a u Podgorici su to Atina, Bolonja, Nant, Kopenhagen, Lion, Tel Aviv, Milano i Rim. Top pet tržišta u prometu putnika su Srbija, Turska, Austrija, Njemačka i Velika Britanija. Tri najznačanije destinacije su Beograd, Istanbul i Beč“.

Radulović podsjeća i da su Aerodromi nedavno pozvali putnike da se informišu kod agencija i avio kompanija u vezi sa statusom svojih letova, jer se i crnogorski putnici zbog krize u svjetskoj avio industriji suočavaju sa otkazivanje letova.

„Aerodromi Crne Gore pozvali su sve putnike da, prije polaska na put, kontaktiraju avio prevoznike ili agencije preko kojih su kupili avionske karte i informišu se o statusu svoga leta. Kriza u svjetskoj avio industriji za sada se, u manjem obimu, odražava na kompanije koje su prethodno potvrdile aranžmane za Crnu Goru zbog čega je važno da se putnici upoznaju sa svojim mogućnostima i pravima. Aerodromi Crne Gore su 100 odsto spremi da izvrše sve svoje planirane zadatke, ali, nažalost, mi ne možemo uticati na odluke ostalih kompanija“, naglasio je Radulović.

Skip to content