Select Page

U cilju održivog upravljanja emisijom CO2 na aerodromima, Aerodromi Crne Gore su od početka 2022. godine uspješno sprovodili projekat „Održivo smanjenje nivoa karbonskog otiska u sklopu programu za aerodrome – SOLAR“. To je evropski projekat, koji se realizuje u okviru Interreg IPA programa prekogranične saradnje Italija-Albanija-Crna Gora.

Opšti cilj projekta usmjeren je na razvoj alata za mjerenje karbonskog otiska aerodroma u Pulji, Albaniji i Crnoj Gori i aktiviranje politika za smanjenje emisije C02 u programskoj oblasti.

Broj putnika na Aerodromu Podgorica u 2022. godini je iznosio oko 1,3 miliona i očekuje se rast u narednim godinama. Porast broja putnika znači povećanu emisuju gasova sa efektom staklene bašte. Ukupna emisija ugljenika u 2019. iznosila je 25.052.566 tC02. U cilju preduzimanja aktivnosti aerodroma na rješavanju emisija CO2, kao dio odgovora globalne aerodromske industrije na izazove klimatskih promjena, Aerodrom Podgorica je postao član “Airport Carbon Accreditation“. Više od pola miliona tona CO2 smanjeno je od strane globalne zajednice aerodroma sertifikovanih od strane ovog akreditacionog tijela, u periodu između maja 2021. i maja 2022. godine.

Ključni rezultat projekta koji je dostignut podrazumijeva definisanje zajedničkih alata za održivo upravljanje emisijom C02 na aerodromima. S tim u vezi, Aerodromi Crne Gore su u proteklom periodu, u okviru SOLAR projekta, realizovali ključne aktivnosti, poput mjerenja karbonskog otiska i izrade studije „Politika upravljanja ugljenikom i mjera za izradu Niskokarbonskog plana“ i verifikovan „Izvještaj o karbonskom otisku za Aerodrom Podgorica”, organizacije seminara i foruma sa zainteresovanim stranama i drugih.

Takođe, tokom implementacije projekta, organizovane su obuke za zaposlene i predstavnike uprave ACG o energetskoj efikasnosti, a organizovana je i kampanja za podizanje svijesti o smanjenju karbonskog otiska na aerodromima, te forum i seminar kako za zaposlene, saradnike i partnere Aerodroma Podgorica, tako i za putnike.

Primjena praksi karbonske neutralnosti rezultiraće dobijanjem ekološke i energetski održive vazdušne luke koja će biti ponos Crne Gore. Poseban fokus na projektu je stavljen na obuci, kampanji i ostalim aktivnostima saradnje sa različitim  zainteresovanim stranama, koji predstavljaju veoma značajnu ciljnu grupu kada je u pitanju dostizanje zelene transformacije Aerodroma Crne Gore. Među njima, posebna saradnja na projektu i realizaciji aktivnosti ostvarena je i sa operativnim i uslužnim kompanijama.

Da bi uspjeli da razviju alate za mjerenje karbonskog otiska te inicirali politike za smanjenje emisije C02 na aerodromima, tokom projekta, Aerodromi Crne Gore su imali priliku da ostvare saradnju sa nekoliko akreditovanih aerodroma iz Evropske unije koji su podijelili iskustvo sa partnerima o neophodnim uslovima i postupcima za dostizanje karbonske neutralnosti.

SOLAR projekat, koji se uspješno završava krajem septembra 2023. godine, sprovodi nekoliko partnera, pod rukovodstvom Regiona Apulje iz Italije, dok su partneri na projektu Aerodromi iz Pulje, Aerodromi Crne Gore, Uprava za civilno vazduhoplovstvo Albanije kao i Regionalna razvojna agencija regije Molize, iz Italije.

Skip to content