Select Page

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković otvorio je novoizgradjeni Terminal 2 Aerodroma Tivat, namijenjen odlazećim putnicima. Novi terminal prostire se na 3 000 m2 m a u sklopu njega je najsavremenija sortirnica za opsluživanje prtljaga, 6 check-in šaltera, 2 trake za KD kontrolu, prostorije za predstavnike aviokompanija, Uprave policije i carine, toalete  i odlazeći gejt

 

 

Saradnja Vlade i menadžmenta Aerodroma Crne Gore je primjer koji treba da slijede i drugi u Crnoj Gori, istakao je premijer Duško Marković koji je zvanično otvorio Terminal 2. „Investicija koja danas otpočinje svoj testni rad, predstavlja hitan i neophodan odgovor na ozbiljno infrastrukturno zagušenje tivatskog Aerodroma koje je došlo kao posljedica intenzivnog turističkog rasta, i povećanja broja putnika koji dolaze u Crnu Goru. Upravo ovakav odnos prema državnim dobrima želim da vidim kao praksu i djelovanje odgovornih ljudi. Uočite problem, donesite odluku i realizujte je. Vlada će baš kao u ovom, i u svakom drugom slučaju stati iza takvog pristupa”, naglasio je Marković.

 

 

​On  je  precizirao da je Menadžment Aerodroma predložio Ministarstvu saobraćaja i pomorstva i Vladi da se u Tivtu i Podgorici izgrade dodatni objekti koji za kraće vrijeme mogu obezbijediti elementarni komfor putnicima, ali i funkcionalnost aerodromskim službama, naročito tokom turističke sezone.  “Vlada je to prihvatila i u ovaj objekat uloženo je oko 3,5 miliona eura, a za objekat koji će se graditi u Podgorici, Aerodromi će uz saglasnost Vlade trebati da izdvoje još oko dva miliona eura. Prilika je da kažem da je sadržaj i kvalitet onoga čemu danas svjedočimo već postavio određene standarde i za druge kompanije koje u Crnoj Gori upravljaju resursima i infrastrukturom od javnog interesa”, kazao je Marković.

12 godina kasnije, Crna Gora je stabilna država, priznata i uvažena širom svijeta i članica je NATO alijanse. Upravo zato su se mnoge renomirane aviokompanije odlučile da saobraćaju ka našoj zemlji, posljednja od njih je Lufthansa. Novi kapaciteti i poboljšani uslovi na Aerodromu Tivat bili su ključna tačka konačnog dogovora sa najznačajnijom evropskom kompanijom a sedmom na svjetskom nivou, koja će od aprila povezivati Crnu Goru sa Frankfurtom i Minhenom, svojim glavnim čvorištima. Samo posljednje 2 godine, Crna Gora je povezana sa čak 30 novih destinacija, broj opsluženih putnika je uvećan za 600 000 i bio je krajnji momenat da uvećamo naše kapacitete

Danilo Orlandić

Izvršni Direktor, Aerodromi Crne Gore

Predstavnik Programa Ujedinjenih nacija za obnovu i razvoj (UNDP) – organizacije koja je bila tehnička podrška – Miodrag Dragišić, rekao je da je Terminal 2 izgrađen u skladu sa principima energetske efikasnosti: od fasadnih materijala i izolacije, preko savremene opreme, modernih sistema klimatizacije i ventilicije, do rasvjete.

“Ovo će doprinijeti ne samo komforu putnika i osoblja, već i ostvarenju značajnih finansijskih ušteda i očuvanju životne sredine. Izuzetno je značajno što će u okviru ovog projekta, tokom naredne godine biti uspostavljen i sistem energetskog menadžmenta, kao dio procesa
karbonske akreditacije Aerodroma Crne Gore. Time će se poslovanje učiniti prihvatljivijim sa stanovišta klimatskih promjena, a Aerodromi Crne Gore biti među prvima u regionu koji su prepoznali značaj ovog međunarodnog sertifikata”
, rekao je predstavnik UNDP-a.

 

 

Otvaranjem Terminala 2, na Aerodromu Tivat moći će da bude opsluženo dvostruko više putnika nego što je do sada bilo moguće. Samim tim očekuje se dolazak novih aviokompanija i otvaranje novih destinacija, čime će Crna Gora postati dostupnija turistima širom Evrope i svijeta. 

Skip to content